Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του σκιφ ελαφρών βαρών, ανεβαίνοντας στο βάθρο του αγωνίσματός τους ενώ και στις γυναίκες Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού κατέκτησαν το χάλκινο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών της κωπηλασίας.
Η καλή ημέρα από το πρωί φάνηκε
Το ελληνικό δίδυμο των Παπακωνσταντίνου και Γκαϊδατζή τερμάτισε σε χρόνο 6:13:44, με τους Ιταλούς να παίρνουν το ασημένιο με χρόνο 6:13:33. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Ιρλανδοί, με 6:10:99. Στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δύο Έλληνες κωπηλάτες κατάφεραν να χαρίσουν το 5o Ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία, μετά από τα τέσσερα που είχαν προηγηθεί από το 2004 στην Αθήνα, δηλαδή αυτά των Πολύμερου-Σκαθίτη (χάλκινο) στο διπλό ελαφρύ το 2004, Πολύμερου-Μούγιου (ασημένιο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Πεκίνο το 2008, Τσιάβου-Γιαζιτζίδου (χάλκινο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο και το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο το 2021 στο σκιφ.
Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής, στον τελικό, στο Παρίσι, πέρασαν 3οι τα 1.000 μέτρα και μετά από μάχη ακόμη και για… ψηλότερα, στο τέλος έπεσαν… σχεδόν μαζί με τους Ιταλούς στο φίνις, πίσω από τους πρώτους Ιρλανδούς. Οι Παπακωνσταντίνου και Γκαϊδατζής πέρασαν τη γραμμή του φίνις με χρόνο 6:13.44, ενώ οι ασημένιοι Ιταλοί Στέφανο Όππο και Γκάμπριελ Σοάρες έφεραν χρόνο 6:13.33. Οι Έλληνες κωπηλάτες απώλεσαν το ασημένιο μετάλλιο για 11 κλάσματα του δευτερολέπτου.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Ιρλανδοί Φιντάν ΜακΚάρθι και Πολ Ο’Ντόνοβαν με επίδοση 6:10.99, οι οποίοι ήταν «χρυσοί» στο ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Τι δήλωσαν οι Ολυμπιονίκες: «Δεν ξέρω τι να πω, δεν ξέρω αν μας περιμένατε να πάρουμε μετάλλιο, αλλά εμείς το πιστεύαμε, το καταφέραμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Θέλω να χαιρετίσω τον παππού και την γιαγιά μου, τη μητέρα μου που με υποστηρίζει σε ό,τι κάνω, τους φίλους και τους συγγενείς μου» είπε ο Πέτρος Γκαϊδατζής.
«Δεν μπορώ να σκεφτώ τι να πω. Δεν είναι ότι δεν το περιμέναμε, αλλά τώρα που το ζούμε είναι τελείως διαφορετικό. Σκέφτομαι τους δικούς μου, τι έχουμε περάσει για να είμαστε εδώ πέρα» πρόσθεσε με τη σειρά ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου.
Νέα μεγάλη επιτυχία από τα κορίτσια
Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε το γυναικείο πλήρωμα. Με μία τρομερή αντεπίθεση διαρκείας στα τελευταία 500 μέτρα της διαδρομής, έφτασε πολύ κοντά ακόμα και στο ασημένιο μετάλλιο το οποίο τελικώς κατέληξε στα χέρια της Ρουμανίας (6:48.78).
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Μεγάλη Βρετανία με 6:47.06 που είχαν ξεχωρίσει νωρίτερα στη διαδρομή και δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά. Αυτή είναι η τελευταία φορά που το αγώνισμα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες υπάρχει στο πρόγραμμα, γιατί από το 2028 θα αντικατασταθεί με την Παράκτια κωπηλασία.
Αυτό ήταν το τέταρτο μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, 125ο συνολικά στους σύγχρονους Αγώνες και έκτο στην ιστορία της χώρας στην κωπηλασία. Το πρώτο μετάλλιο στην κωπηλασία είχε έρθει το 2004 στην Αθήνα με τους Πολύμερο και Σκιαθίτη στο διπλό σκιφ ελ. βαρών (χάλκινο), ενώ το δεύτερο ήταν και πάλι από τον Πολύμερο στο Πεκίνο το 2008, αλλά αυτή τη φορά με δίδυμο τον Δημήτρη Μούγιο (ασημένιο).
Το τρίτο μετάλλιο ήρθε το 2010 στο Λονδίνο από τις Τσιάβου και Γιαζιτζίδου στην ίδια κατηγορία του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών των γυναικών, ενώ το τέταρτο ήταν το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου το 2021 στο σκιφ στο Τόκιο το 2021! Το πέμπτο φυσικά ανήκει στους Γκαϊδατζή και Παπακωνσταντίνου.
Φίτσιου-Κοντού: «Είτε θα πεθαίναμε, είτε θα βγαίναμε με μετάλλιο»
Στον έβδομο ουρανό ήταν λίγο μετά την απονομή οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού, που χάρισαν στην Ελλάδα το χάλκινο στον τελικό ελαφρών βαρών της κωπηλασίας.
Η έμπειρη της παρέας, Ζωή Φίτσιου, είπε: «Δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι έχει συμβεί. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένες. Όταν τερμάτισα γύρισα απλώς πίσω και είπα στη Μιλένα ‘Τι κάναμε;’ Ήταν ένας απίστευτος αγώνας, αυτή τη στιγμή κρέμεται στο λαιμό μας αυτό το πολύ ωραίο μετάλλιο που είναι και πολύ βαρύ. Στο ζέσταμα έλεγα πως δεν ήμουν καθόλου αγχωμένη, ένιωθα πολύ καλά το σώμα μου και όρο περνούσαν τα ανεβάσματα νιώθαμε πολύ καλά. Ήταν η στιγμή, αν δεν το κάναμε τώρα δεν θα το κάναμε ποτέ. Κάναμε έναν φοβερό αγώνα. Ευχαριστούμε πολύ τον προπονητή μας, ήταν απίστευτα υποστηρικτικός. Έχουμε πολύ καλή χημεία με τη Μιλένα, ό,τι κι αν συμβαίνει το καταλαβαίνουμε κατευθείαν. Δέσαμε πολύ καλά, γιατί είναι ομαδικό το άθλημα και πρέπει να γίνεις ένα με τον παρτενέρ σου».
Η 18χρονη Μιλένα Κοντού ανέφερε: «Είχα κλειστό το κινητό μου, μιλούσα μόνο με τα σημαντικά άτομα για μένα. Δεν έχω λόγια, θα προσπαθήσω τώρα να το συνειδητοποιήσω. Είχαμε πει με τη ζωή πώς είτε θα πάμε για μετάλλιο, είτε θα βγούμε πεθαμένες. Είδα ότι οι Νεοζηλανδές έκαναν αλλαγές και προσπαθούσαν να φύγουν, αλλά ήταν κουρασμένες. Τα τελευταία 600 μέτρα ήταν ένα σπριντ, είτε θα πέθαινα πριν τον τερματισμό και δεν θα έβγαινα καθόλου ή θα έβγαινα με μετάλλιο».
Αύριο η σειρά του Ντούσκου
Η ελληνική κωπηλασία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της Παρασκευής (2/8) με δύο χάλκινα και τρεις παρουσίες σε τελικό. Ωστόσο περιμένουμε και την προσπάθεια του Στέφανου Ντούσκου στον τελικό του μονού σκιφ, το Σάββατο (3/8), όπου θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε στο Τόκιο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού εξελίσσονται ονειρικά για την Ελλάδα, καθώς ισοφαρίσαμε τα μετάλλια που είχαμε κατακτήσει στο Τόκιο το 2021 από την έβδομη κιόλας ημέρα των Αγώνων! Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει πανηγυρίσει τέσσερα μετάλλια με τους Χρήστου, Τσελίδη, Παπακωνσταντίνου-Γκαϊτατζή και Φίτσιου-Κοντού.
Ειδήσεις σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες: Και άλλο μετάλλιο για την Ελλάδα – Χάλκινες Κοντου και Φίτσιου στην κωπηλασία
Prorata: 6 στους 10 Έλληνες θέλουν Κάμαλα Χάρις για πρόεδρο των ΗΠΑ
Ολυμπιακοί Αγώνες: Χάλκινοι Γκαϊδατζής και Παπακωνσταντίνου στην κωπηλασία