Με αφορμή, λοιπόν, την ανέγερση του γηπέδου της Ένωσης, το Εleftherostypos.gr βρέθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατέγραψε τις επιπτώσεις που έχει τόσο στους απλούς πολίτες όσο και στους καταστηματάρχες της περιοχής.
Έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ βρέθηκε και ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, κ. Γιάννης Βούρος ο οποίος τόνισε πόσο υπερήφανος νοιώθει για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ καθώς και για το σημαντικό έργο της υπογειοποίησης που οδηγεί, κατά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην περιοχή.
Την ίδια ώρα πολίτες, εμφανώς συγκινημένοι, έκαναν λόγο για κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού ενώ θυμήθηκαν τις αλησμόνητες πατρίδες και διηγήθηκαν ιστορίες που βίωσαν στο παλιό γήπεδο της ΑΕΚ, «Νίκος Γκούμας».
Τέλος, καταστηματάρχες της περιοχής, όπως οι ιδιοκτήτες του γνωστού εστιατορίου «Λουκιδέλης», υποστήριξαν ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε να διαμορφώνεται το γήπεδο η κίνηση στη Νέα Φιλαδέλφεια εκτοξεύτηκε και τα μαγαζιά ζουν καλύτερες μέρες καθώς η πόλη απέκτησε ζωή. Το μόνο αρνητικό, που είπαν στην κάμερα του Εleftherostypos.gr, είναι ότι η στάθμευση στην περιοχή γίνεται με ιδιαιτέρως μεγάλη δυσκολία.
Ωστόσο εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι τόσο με το έργο της υπογειοποίησης, όσο και με την κατασκευή θέσεων πάρκινγκ θα αντιμετωπιστεί στην ολότητά του κι αυτό το πρόβλημα.
Φορείς, καταστηματάρχες και απλοί πολίτες συμφώνησαν ότι η Νέα Φιλαδέλφεια αλλάζει και πλέον μία νέα εποχή έχει ξημερώσει για την περιοχή.
ΑΕΚ: Συγκίνηση και αναμνήσεις έξω από την Opap Arena-Αγιά Σοφιά
«Εδώ είναι μνημείο για εμάς. Για εμάς τους απόγονους των Μικρασιατών δεν είναι γήπεδο είναι ο χώρος που τιμούμε τις αλησμόνητες πατρίδες. Αν δείτε γύρω γύρω από το γήπεδο υπάρχουν ονόματα πόλεων από όπου ήρθαν οι γονείς μας.» είπε στην κάμερα του Εleftherostypos.gr ο κ. Βύρων Λιανός.
Χαρακτήρισε την ΑΕΚ ως ιστορία, θυμήθηκε την κουβέντα που του είπε ο πατέρας του και συγκινήθηκε όταν ρωτήθηκε για τα συναισθήματά του όποτε αντικρίζει το γήπεδο.
Αποκάλεσε την υπογειοποίηση ως «μισό» έργο λέγοντας ότι έπρεπε να περάσει κάτω από τη Δεκελείας ενώ έκλεισε λέγοντας ότι η πόλη μας ζωντάνεψε.
Μίμης Δομάζος: Επιτυχείς οι προσπάθειες ανάνηψης - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
Εν συνεχεία ο κ. Γιάννης είπε ότι η Νέα Φιλαδέλφεια θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο και η δουλειά στα μαγαζιά θα αυξηθεί πάρα πολύ.
Τέλος, ο κ. Κώστας έκανε ιστορική αναδρομή στο «Νίκος Γκούμας» ενώ χαρακτήρισε την ΑΕΚ ως μάνα της προσφυγιάς. Φάνηκε πεπεισμένος ότι η ανεργία της περιοχής θα μειωθεί ενώ τόνισε την αναγκαιότητα ο δήμος να προσέξει την καθαριότητα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.
ΑΕΚ-Βούρος: Στην κορυφή της πυραμίδας τα σχολειά
Μιλώντας για τα πρώτα συναισθήματά του, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας υποστήριξε ότι όταν έχεις παλέψει τόσο πολύ για να υλοποιηθεί το γήπεδο δεν είναι δυνατόν να εκφράσει κανείς σε μία ολιγόλεπτη συζήτηση όλα τα συναισθήματα.
«Είναι συναισθήματα που έχεις νοιώσει στη ζωή σου, έχεις πονέσει, έχεις κλάψει, αλλά αυτό το αποτέλεσμα της υλοποίησης ενός οράματος πολλών ανθρώπων και βεβαίως προεξάρχοντος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ κ. Δημήτρη Μελισσανίδη δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Θα μπορούσα να αναφέρω σαν ομπρέλα όλων αυτών τη λέξη συγκίνηση. Συγκίνηση γιατί υλοποιείται ένα έργο που δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί στον χώρο του αθλητισμού. Είναι ένα χώρος που εμπεριέχει τον πολιτισμό, εμπεριέχει ιστορική μνήμη, όσα κουβαλάει ο ελληνισμός, το δυσάρεστο κομμάτι της προσφυγιάς αλλά και το θετικό πρόσημο ότι η προσφυγιά κατάφερε και δημιούργησε μία κοινωνική και πολιτιστική κίνηση που εξύψωσε τον ελληνισμό της επικράτειας.» είπε ο δήμαρχος.
Σχολιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ΑΕΚ μέχρι οι μακέτες να μεταμορφωθούν σε γήπεδο ο κ. Βούρος έκανε λόγο για πραγματικό «Γολγοθά».
«Ευτυχώς που δεν ήταν η ανάβαση Σισύφεια φτάσαμε στην κορυφή και βρήκαμε ξέφωτο. Τα εμπόδια είχαν να κάνουν με την άρνηση κάποιων ανθρώπων επειδή πίστευαν ότι τα γήπεδο αυτό θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί.»
Μιλώντας για την υπογειοποίηση περιμετρικά της «Opap Arena–Αγιά Σοφιά», ο κ. Βούρος στάθηκε στη σημαντικότητα αυτού του έργου.
«Η υπογειοποίηση έχει απελευθερώσει ένα πολύ σημαντικό μέρος της δημιουργημένης συμφόρησης. Δηλαδή η πόλη έχει πρόβλημα στάθμευσης. Αυτό το γνωρίζουμε. Ήταν χρόνιο το πρόβλημα. Με την υπογειοποίηση όμως αποσυμφορίζεται σε μεγάλο βαθμό το κέντρο. Για να είμαι ειλικρινής απομένει μία επιπλέον ρύθμιση των φαναριών Δεκελείας-Φωκών ώστε να υπάρχει μία πιο ελεύθερη ροή θα έλεγα. Κατά την άποψή μας δύο φορές το μήνα (άντε και κανένα παιχνίδι κυπέλλου) δημιουργούν μία ευχάριστη αναταραχή στην πόλη, καθώς τα μαγαζιά εισπράττουν και οικονομικά αλλά και σαν ατμόσφαιρα το θετικό της προσέλευσης, πράγμα που δημιουργεί μία οικονομική άνθηση στο εμπορικό κομμάτι της Νέας Φιλαδέλφειας. Αξίζει να τονίσουμε ότι αυτές οι ευχάριστες ατμόσφαιρες μόνο με αυτή τη πλατεία που βλέπετε πίσω μας, τα δέκα στρέμματα του περιπάτου, σε λίγο τα παγκάκια, τα δέντρα, τα φωτιστικά δημιουργούν μία αίσθηση αναβάθμισης της αισθητικής της πόλης. Δημιουργούν μία διαφορετική εικόνα. Παλιά πόλος έλξης ήταν το Άλσος. Τώρα είναι και το γήπεδο. Η επισκεψιμότητα δεν αφορά τις δύο Κυριακές ή όποτε αγωνίζεται η ΑΕΚ και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μιλάμε για μία επισκεψιμότητα, η οποία αφορά και το μουσείο. Δεν εννοούμε μόνο το μουσείο της ΑΕΚ αλλά και το μουσείο του προσφυγικού ελληνισμού που θα προσελκύσει σχολεία, σωματεία, φορείς. Άρα δημιουργούμε μία ομπρέλα πολιτιστική που θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομική άνθηση της πόλης».
Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα που πήρε ο Δήμος από την ΑΕΚ, ο κ. Βούρος τόνισε ότι το κυριότερο είναι η υπογειοποίηση αλλά και το γεγονός ότι μειώνεται το ποσοστό της ανεργίας των δημοτών. Αυτή τη στιγμή οι θέσεις που καλύπτουν τα τμήματα του γηπέδου καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό με κριτήριο την εντοπιότητα.
Μιλώντας για το πλάνο που υπάρχει στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, ο δήμαρχος είπε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια υπήρχε ακινησία σε όλους του ΟΤΑ λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας. «Βγήκαμε έξω από χρονοδιαγράμματα. Όχι από στόχους, ούτε από πρόγραμμα. Ωστόσο ετοιμάσαμε προκηρύξεις και πλάνο έτσι ώστε να μας προκύπτουν όλα αυτά.» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Δηλαδή μας προκύπτει η υλοποίηση του στίβου στο βόρειο τμήμα της Φιλαδέλφειας καθώς η πόλη δεν είχε δημοτικό στάδιο και τα παιδιά των δημοτών μας αναγκάζονταν να πηγαίνουν σε όμορους δήμους, μέχρι και στο ΟΑΚΑ, ενώ τώρα δημιουργείται ένας σημαντικός χώρος άθλησης. Το τρίπατο ΚΑΠΗ στη Δεκελείας, βρεφονηπιακός σταθμός για 100 βρέφη και νήπια. Μετατρέπουμε ένα παλιό στρατιωτικό εργοστάσιο στη Χαλκηδόνα σε πολιτιστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει αίθουσα θεάτρου, μικρών συναυλιών, εικαστικών τεχνών, χώρων εκθέσεων και βεβαίως στην κορυφή της πυραμίδας μας είναι τα σχολειά. Τα σχολειά ήταν παραμελημένα επί δεκαετίες θα έλεγα. Εγκαινιάσαμε το τρίτο Λύκειο που νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από σχολεία και κολλέγια του εξωτερικού ενώ σε μερικούς μήνες εγκαινιάζουμε το τρίτο γυμνάσιο στα ίδια πρότυπα αισθητικής και λειτουργικότητας. Υπάρχει ένας οργασμός δουλειάς. Μια και μας ακούν άνθρωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε άτομα, στελέχωση και οικονομική ενίσχυση καθώς οι ανατιμήσεις στο χώρο της ενέργειας μας έχουν βγάλει έξω από τους στόχους μας. Επομένως, κοιτώντας την κάμερα αυτό που θέλω να πω είναι στείλτε μας προσωπικό, στείλτε μας χρήματα για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τους δήμους προς όφελος των δημοτών.
Σχολιάζοντας το αγωνιστικό πλάνο της ΑΕΚ αλλά και την κούρσα του πρωταθλήματος έχρισε βασικούς διεκδικητές τόσο την ομάδα της καρδιάς του όσο και τον Παναθηναϊκό.
«Κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν οι ομάδες με δεδομένο ότι είμαστε ακόμη στην 9η αγωνιστική. Όμως βλέποντας την ομάδα μου , βλέπω μία ομάδα με διαφορετικό πλάνο, με εξαιρετικό προπονητή, εξαιρετικά αποδυτήρια με ευγενή άμιλλα. Από την άλλη έχουμε έναν Παναθηναϊκό που είναι αναβαθμισμένος αγωνιστικά αλλά δεν έχει το βάθος της ΑΕΚ και τώρα με τους τελευταίους τραυματισμούς η ανησυχία τους μεγαλώνει περισσότερο.».
Τέλος, αναφερόμενος στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, που κατόπιν των εξαγγελιών του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά εντός του 2026, τόνισε ότι ευχής έργον είναι το γήπεδο να είναι έτοιμο το 2026. «Μακάρι να είναι το 26 έτοιμο. Σίγουρα υπάρχουν και εκεί εμπόδια, όπως υπήρχαν στο δικό μας γήπεδο, αλλά θεωρώ με τη βούληση της πολιτείας όλα θα ξεπεραστούν. Θα χειροκροτήσουμε τα γήπεδα όλων των ομάδων. Πιστεύω ότι μιλάμε για μία νέα εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο αρκεί τα αποτελέσματα να έρχονται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Αν αφήσουμε τις ομάδες να παίξουν σύμφωνα με τους στόχους τους και τη δυναμική τους, αυτά τα γήπεδα θα φέρουν την ανάπτυξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο.»
ΑΕΚ – Λουκιδέλης: Το ιστορικό εστιατόριο-στέκι των φίλων της Ένωσης
Στην κάμερα του Eleftherostypos.gr μίλησε ο μάγειρας του γνωστού και αγαπημένου στις τάξεις των φίλων της ΑΕΚ εστιατορίου «Λουκιδέλης» κ. Μιχάλης Λουκιδέλης.
Το εστιατόριο ιδρύθηκε το 1932 από τον παππού τους που ήρθε πρόσφυγας από την Πέργαμο. Το κατάστημα πλέον το λειτουργούν και τα τέσσερα αδέρφια. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς, σπουδαίες δόξες της Ένωσης έχουν περάσει από το συγκεκριμένο εστιατόριο. Αμερικάνος, Νεστορίδης, Μαύρος, Σεραφείδης, Σαβέβσκι είναι μερικές από τις ιστορικές μορφές της ΑΕΚ που τίμησαν το εστιατόριο.
Μιλώντας για την κίνηση στη Νέα Φιλαδέλφεια υποστήριξε ότι ανέβηκε υπερβολικά και τα μαγαζιά έχουν αυξήσει τον τζίρο τους. Στα κακώς κείμενα του γηπέδου έθεσε το πάρκινγκ στην περιοχή. Ωστόσο υποστήριξε ότι είναι ένα θέμα το οποίο αναμένεται να λυθεί άμεσα.
Ειδήσεις σήμερα
Γη της Ελιάς: Σάλος με την σειρά του MEGA – Οι «απαράδεκτες» σκηνές που έδειξαν