Ο Αργεντινός τεχνικός, που αποτέλεσε τον εκλεκτό για να οδηγήσει την Ενωση στη νέα εποχή που αρχίζει με την είσοδο στην OPAP Arena-Αγιά Σοφιά, καλείται να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή σελίδας και να παρουσιάσει μια ομάδα αντάξια του ονόματός της.
Το αξιοσημείωτο με την περίπτωση Αλμέιδα, εκτός από το χρονικό διάστημα στο οποίο ολοκληρώθηκε η συμφωνία μαζί του, είναι ότι προέκυψε έπειτα από μεγάλη έρευνα και εξέταση αρκετών άλλων βιογραφικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά η επιλογή του τεχνικού προέκυψε μέσα από μια διαδικασία μηνών, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν πολλές περιπτώσεις, έγιναν ταξίδια, συζητήσεις επί συζητήσεων, ξεναγήσεις των υποψηφίων και των εκπροσώπων τους στη Νέα Φιλαδέλφεια και στα Σπάτα, αλλά και ραντεβού τους με τον ίδιο τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Στο πρόσωπο του 48χρονου τεχνικού ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, αλλά και όσοι εισηγήθηκαν την πρόσληψή του, είδαν πολλά θετικά στοιχεία, τα οποία έκαμψαν τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να υπήρξαν.
Πρωταθλητισμός
Ποια ήταν, όμως, αυτά τα στοιχεία; Πρώτα απ’ όλα η δουλειά του και κυρίως όσα πέτυχε στον πάγκο της Τσίβας Γκουανταλαχάρα. Οταν ανέλαβε την ομάδα, τον Σεπτέμβριο του 2015, δήλωσε πως ο στόχος του δεν περιορίζεται στη σωτηρία της, αλλά στο ότι πρέπει «να σηκώσουμε αυτόν τον γίγαντα». Και ό,τι είπε το έκανε πράξη με το παραπάνω, αφού όχι μόνο σήκωσε τον «γίγαντα», αλλά γέμισε την τροπαιοθήκη του με πολλές κούπες. Την πρώτη χρονιά του η μεξικανική ομάδα πήρε το Κύπελλο, ενώ την επόμενη σεζόν πήρε τα πάντα! Συγκεκριμένα κατέκτησε το Σούπερ Καπ, το νταμπλ και τη σεζόν 2017/18 το Concacaf Champions League. Το σπουδαιότερο είναι πως όλα αυτά τα κατάφερε έχοντας τον «περιορισμό» να χρησιμοποιεί μόνο Μεξικανούς ποδοσφαιριστές, λόγω της σχετικής παράδοσης στην Γκουανταλαχάρα. Κάτι ανάλογο που συμβαίνει με την Μπιλμπάο η οποία χρησιμοποιεί μόνο Βάσκους. Διαχειρίστηκε εν ολίγοις ένα μπάτζετ πολύ πιο μικρό από τον ανταγωνισμό, σε ένα πλούσιο πρωτάθλημα, στο οποίο οι ομάδες στηρίζονται σε μεταγραφές και ξένους ποδοσφαιριστές. Ο Αργεντινός πήρε όλους τους τίτλους εξελίσσοντας τους παίκτες που βρήκε και αυτή είναι και η πιο σπουδαία ικανότητα που έχει ως προπονητής.
Ηγέτης
Αλλο ένα χαρακτηριστικό που συγκαταλέγεται στα θετικά του Αλμέιδα είναι το γεγονός ότι λειτουργεί ως ηγέτης στα αποδυτήρια και προσπαθεί να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του μέσα από τους λόγους του, αλλά και από τις ιστορίες που διηγείται. Και τα καταφέρνει μια χαρά, κάτι που πιστοποιούν με δηλώσεις του πολλοί πρώην ποδοσφαιριστές του. Αυτή η ιδιότητα τον κάνει να ξεχωρίζει.
Επιπλέον, ο Αργεντινός σε όλες τις ομάδες που έχει δουλέψει τις έχει αναλάβει στα κάτω τους. Αρχισε την καριέρα του προπονητή όταν υποβιβάστηκε η Ρίβερ με στόχο να δημιουργηθεί συσπείρωση και κατάφερε να την επαναφέρει άμεσα στην πρώτη κατηγορία. Μάλιστα και η επόμενη δουλειά του είχε το ίδιο χαρακτηριστικό, καθώς του ζητήθηκε να ανεβάσει στην πρώτη κατηγορία την Μπάνφιλντ και τα κατάφερε. Τη σεζόν 2013-14 τερμάτισε στην πρώτη θέση και επέστρεψε στα σαλόνια του αργεντίνικου ποδοσφαίρου.
Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα θετικά στον χαρακτήρα του 48χρονου, στην ΑΕΚ εκτίμησαν πολύ το γεγονός ότι δεν μίλησε πουθενά και δεν προσπάθησε να φέρει την Ενωση προ τετελεσμένων, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με άλλους ξένους προπονητές, οι οποίοι έδιναν συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ. Επίσης δεν χρησιμοποίησε καθόλου για οποιοδήποτε όφελος το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον κι άλλων ομάδων, με κυριότερη τη μεξικανική Κρουζ Αζούλ που δεδομένα τον ήθελε (και του προσέφερε και καλύτερο συμβόλαιο) για επόμενο προπονητή της μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν στο Μεξικό.
Τα ερωτηματικά
Προφανώς και δεν είναι όλα όσα χαρακτηρίζουν ως προπονητή τον Ματίας Αλμέιδα ρόδινα. Υπάρχουν και ερωτηματικά. Αυτό που αποτελεί στοίχημα με την περίπτωσή του είναι το γεγονός ότι θα δουλέψει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή ομάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι ίδια τα ποδοσφαιρικά δεδομένα που ισχύουν σε κάθε μία από τις πλευρές του Ατλαντικού και μένει να αποδειχθεί αν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπορεί να ταιριάξει στην ιδιοσυγκρασία και το ταμπεραμέντο του.
Επίσης οι λόγοι που οδηγήθηκε στη ρήξη με τη διοίκηση της Τσίβας δεν θα πρέπει να πέρασαν απαρατήρητοι από τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Ο Αλμέιδα είχε δεθεί πολύ με τους ποδοσφαιριστές του, δεν συγχώρεσε στη διοίκηση ότι δεν έδωσε το πριμ που είχε συμφωνήσει μαζί τους για την κατάκτηση του Champions League και προχώρησε σε ακραίες ενέργειες, όπως στο ότι έβαλε τους παίκτες του να αγωνιστούν σε ματς με λευκές εμφανίσεις χωρίς τα σήματα των χορηγών. Η διοίκηση της Γκουανταλαχάρα αναγκάστηκε λίγο μετά να προχωρήσει στην απόλυσή του, ενώ οι μεταξύ τους διαφορές κατέληξαν να λυθούν στα δικαστήρια.
Η νέα εποχή στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο αρχίζει λοιπόν με πολλή προσμονή, αλλά και με ερωτήματα για το… άγνωστο που φέρνει μαζί του ο Λατινοαμερικάνος προπονητής. Αλλωστε, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η ΑΕΚ θα συνεργαστεί με Αργεντινό τεχνικό, ενώ ό,τι πιο κοντινό στην περίπτωσή του μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ο Ουρουγουανός Γκουστάβο Πογέτ. Με τον νυν ομοσπονδιακό προπονητή η Ενωση κατάφερε να αλλάξει εικόνα αποκτώντας συνοχή, όμως το ταμπεραμέντο του αποδείχτηκε τέτοιο που δεν ταίριαξε με τα… ήθη και έθιμα στον δικέφαλο.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ
Ο Ματίας Αλμέιδα έθεσε μόνο έναν όρο για τον οποίο δεν θα έκανε πίσω ώστε να συμφωνήσει να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Αυτός ήταν να τον συνοδεύσει στην ευρωπαϊκή περιπέτειά του το εξαμελές τεχνικό επιτελείο του, με την Ενωση να κάνει αποδεκτό το αίτημά του. Το τιμ αυτό απαρτίζουν ο Ομάρ Ζαρίφ (πρώτος βοηθός), ο Ντάνιελ Βέγα (δεύτερος βοηθός), ο Κάρλος Ρόα (προπονητής τερματοφυλάκων), ο Γκίντο Μπονίνι (γυμναστής), ο Φάμπιο Αλβάρες (γιατρός) και ο Αγουστίν Σαλασάρ (μεταφραστής).
ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΠΑΓΚΟ
(από το 2013 και μετά)
ΟΝΟΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΑΤΣ
Τραϊανός Δέλλας 14 Απριλίου 2013 – 17 Οκτωβρίου 2015 52 ματς (36 νίκες, 9 ισοπαλίες, 7 ήττες)
Στέλιος Μανωλάς 24 Οκτωβρίου 2015 – 28 Οκτωβρίου 2015 2 ματς (2 νίκες, 0 ισοπαλίες, 0 ήττες)
Γκουστάβο Πογέτ 1 Νοεμβρίου 2015 – 17 Απριλίου 2016 28 ματς (18 νίκες, 5 ισοπαλίες, 5 ήττες)
Στέλιος Μανωλάς 20 Απριλίου 2016 – 17 Μαΐου 2016 4 ματς (2 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττες)
Νίκος Παναγιωτάρας 19 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2016 5 ματς (2 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα)
Τιμούρ Κετσπάγια 28 Ιουλίου 2016 – 17 Οκτωβρίου 2016 7 ματς (3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες)
Ζοσέ Μοράις 22 Οκτωβρίου 2016 – 18 Ιανουαρίου 2017 14 ματς (3 νίκες, 8 ισοπαλίες, 3 ήττες)
Μανόλο Χιμένεθ 22 Ιανουαρίου 2017 – 12 Μαΐου 2018 79 ματς (47 νίκες, 21 ισοπαλίες, 11 ήττες)
Μαρίνος Ουζουνίδης 8 Αυγούστου 2018 – 3 Φεβρουαρίου 2019 34 ματς (18 νίκες, 7 ισοπαλίες, 9 ήττες)
Μανόλο Χιμένεθ 7 Φεβρουαρίου 2019 – 7 Μαΐου 2019 16 ματς (10 νίκες, 2 ισοπαλίες, 4 ήττες)
Μιγκέλ Καρντόσο 8 Αυγούστου 2019 – 25 Αυγούστου 2019 4 ματς (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 2 ήττες)
Νίκος Κωστένογλου 29 Αυγούστου 2019 – 7 Δεκεμβρίου 2019 13 ματς (7 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες)
Μάσιμο Καρέρα 14 Δεκεμβρίου 2019 – 21 Δεκεμβρίου 2020 50 ματς (27 νίκες, 12 ισοπαλίες, 11 ήττες)
Μανόλο Χιμένεθ 27 Δεκεμβρίου 2020 – 30 Ιουνίου 2021 30 ματς (12 νίκες, 6 ισοπαλίες, 12 ήττες)
Βλάνταν Μιλόγεβιτς 1 Ιουλίου 2021 – 8 Οκτωβρίου 2021 7 ματς (3 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες)
Αργύρης Γιαννίκης 10 Οκτωβρίου – 1 Μαρτίου 2022 23 ματς (11 νίκες, 4 ισοπαλίες, 8 ήττες)
Σωκράτης Οφρυδόπουλος 1 Μαρτίου – έως σήμερα –