Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτά τα Clásicos έχουν γίνει λιγότερο θεαματικά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκεί γύρω στο 2020, τα λαμπρά αστέρια της δεκαετίας του 2010 άρχισαν να χάνουν τη λάμψη τους. Αλλα παρέμειναν στο παιχνίδι με ελάχιστο φέγγος και άλλα έσβησαν τελείως. Δημιουργήθηκε η ανάγκη μιας αγοράς ταλαντούχων παικτών ούτως ώστε να γεμίσει το κενό που άφησαν οι προκάτοχοί τους. Ομως, πόσο εύκολο είναι να βρεις σήμερα έναν Κριστιάνο Ρονάλντο ή έναν Λιονέλ Μέσι; Σχεδόν ακατόρθωτο. Ναι μεν οι δύο ομάδες έχουν κάνει «εισαγωγή νέου αίματος», αλλά αυτό δεν έχει ποιότητα, δεν έχει ενέργεια, δεν γεμίζει το μάτι με λίγα λόγια.
Είναι άλλο να λες το Clásico του Ρονάλντο και του Μέσι και άλλο να λες αυτό των Τζουντ Μπέλινγκαμ, Βινίσιους Ζούνιορ και των Γκάβι, Πέδρι. Γιατί σήμερα οι τέσσερις προαναφερόμενοι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που υποτίθεται πως οφείλουν να συνεχίσουν το έργο του Πορτογάλου και του Αργεντινού. Πριν φθάσουμε στη φρέσκια νέα γενιά είναι όμορφο να θυμηθούμε κάποια δρώμενα παλιών καλών εποχών. Εχει σημασία, γιατί ενίοτε η ιστορία επαναλαμβάνει το κακό πρόσωπό της και μάλλον κάτι τέτοιο πάει να γίνει ξανά.
Η μεταγραφή του Νεϊμάρ το 2017, ακολουθούμενη από τους Ανδρές Ινιέστα και Ρονάλντο το 2018, σε συνδυασμό με ορισμένες απίστευτα κακές μεταγραφές και από τους δύο συλλόγους εκείνη την περίοδο (για παράδειγμα: Αντουάν Γκριεζμάν, Εντέν Αζάρ, Φελίπε Κοουτίνιο, Λούκα Γιόβιτς) τις αποδυνάμωσαν αισθητά. Κάποια εποχή ο Μέσι κουβαλούσε μόνος του την Μπαρτσελόνα, ενώ τις τύχες της «βασίλισσας» είχαν αναλάβει οι Λούκα Μόντριτς και Τόνι Κρόος. Ηταν εμφανής η έλλειψη δύναμης έλξης σε αμφότερες τις ομάδες με συνέπεια τα παιχνίδια να μην έχουν την ένταση άλλων εποχών.
Oκτώ μήνες ποινή φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο για τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Τζιμπρίλ Σισέ
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Κάτι που άρχισε τρία χρόνια πριν και υποχρέωσε τους δύο γίγαντες της Λα Λίγα να προχωρήσουν στην απόκτηση παικτών κατωτέρας (της αναμενομένης) ποιότητας. Λόγω πανδημίας άδειασαν τα ταμεία, τα Clásicos έγιναν μονόπλευρα (κυρίως) γιατί η Μπαρτσελόνα δεν είχε χρήματα. Εχασε τον παίκτη-φυλακτό της (Μέσι), συνάμα δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει ικανούς νέους παίκτες για να δημιουργήσει την καινούργια παρέα των «μπλαουγκράνα». Ταυτόχρονα η «βασίλισσα» στηρίχθηκε στον Καρίμ Μπενζεμά και χάρη σε αυτόν κέρδισε τέσσερα συνεχόμενα Clásicos μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα ο θρύλος της (ως ποδοσφαιριστής) Τσάβι. Οι πρώτες του μεταγραφές δεν αποτέλεσαν εφαλτήριο ανόδου της, αλλά η περαιτέρω πορεία με την προώθηση πιτσιρικάδων από τη δεύτερη ομάδα, συν η εμπειρία του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι ήταν καταλυτική.
Αστεράκια
Από πέρσι οι κλασσικές αναμετρήσεις άρχισαν ξανά να έχουν χρώμα, να αποκτούν ένταση, να γίνονται σχολές, από τις οποίες ξεπετάχθηκαν κάποιοι ποδοσφαιριστές όπως οι νεαροί Πέδρι, Γκάβι, Ανσου Φάτι και Ραφίνια. Πλέον δύο τους είχαν έρθει και πάλι στα ίσα τους. Τώρα πια οι Πέδρι και Γκάβι θεωρούνται ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Η μετεωρική άνοδος του Αλεξ Μπάλντε, η αναγέννηση του Φρένκι ντε Γιονγκ, η σταθερότητα του Ρόναλντ Αραούχο και προσφάτως η απόκτηση του δεξιοτέχνη Ζοάο Φέλιξ επανάφεραν μέρος της αγωνιστικής προσωπικότητας. Είναι αλήθεια πως στο τελευταίο μεταγραφικό παζάρι είχε μόνον έσοδα της τάξης των 102 εκατομμυρίων ευρώ. Πούλησε βασικά στελέχη της, απέκτησε ορισμένους 30+, ωστόσο οι Πέδρι, Γκάβι και Φέλιξ αστράφτουν από το κέντρο και μπροστά.
Η Ρεάλ είχε δαπάνες που έφθασαν τα 129,50 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο και μόνο ο Τζουντ Μπέλινγκαμ κόστισε 103 εκατομμύρια ευρώ. Αξιζε με το παραπάνω αυτά τα χρήματα ο 20χρονος διεθνής Αγγλος μέσος. Ο προπονητής Κάρλο Αντσελότι βλέπει στο πρόσωπό του τον αμυντικό μέσο, τον επιτελικό μέσο, τον δεύτερο κεντρικό κυνηγό, τον καθαρά κεντρικό κυνηγό και μένει απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοσή του. Είναι σίγουρο πως ο Μπέλινγκαμ θα μπει στη χρυσή βίβλο των Clásicos ως μια από τις μεγάλες μορφές της Ρεάλ στη δεκαετία του 2020, στη νέα εποχή, δηλαδή, αυτών των ειδικών αναμετρήσεων. Κοντά του γίνεται καταιγιστικός και ο Ζούνιορ (ένας από τους κορυφαίους ακραίους κυνηγούς στον κόσμο). Ο διεθνής Βραζιλιάνος επιθετικός ήταν το πρώτο όνομα της «λευκής» ομάδας πριν απ’ την άφιξη του Αγγλου. Τουλάχιστον στο πρώτο δίμηνο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου ο Μπέλινγκαμ (αναβιώνει ο Ζινεντίν Ζιντάν😉 είναι «το Α και το Ω της».
Υπάρχουν και άλλα αστεράκια στον σύλλογο της Μαδρίτης όπως οι Γάλλοι μέσοι: Εντουάρντο Καμαβινγκά (20), Ορελιάν Τσουαμένί (23) και ο 25χρονος Ουρουγουανός κεντρώος Φεδερίκο Βαλβέρδε.