Οι οπαδοί της Παρί Σεν Ζερμέν το ένιωσαν στο πετσί τους τα δύο τελευταία χρόνια με τον Μέσι και πολύ περισσότερα με τον Νεϊμάρ. Ο Βραζιλιάνος πρώτα και ο Αργεντινός αργότερα αποκτήθηκαν για να οδηγήσουν την Παρί στην κορυφή της Ευρώπης. Ανθρακας ο θησαυρός. Το Τσάμπιονς Λιγκ δεν πήγε στο Παρίσι. Η λάμψη του Μέσι δεν αρκούσε. Η τροπαιοθήκη της Παρί στην Πόλη του Φωτός έχει ακόμα μια σκοτεινή και άδεια γωνιά που περιμένει.
Μόνη παρηγοριά της Παρί το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία που επένδυσε χωρίς κέρδος. Ας θυμηθούμε κι άλλα ονόματα «αστέρων» που αποκτήθηκαν για μεγάλα πράγματα αλλά εν τέλει πέρασαν πολύ κάτω από τον πήχη.
ΑΝΤΡΕΪ ΣΕΒΤΣΕΝΚΟ
Η απόκτηση του Αντρέι Σεβτσένκο από την Τσέλσι το 2006 αποτέλεσε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες μεταγραφές για τους οπαδούς των Μπλε. Ο Ουκρανός επιθετικός ήταν ένας χαρισματικός σκόρερ με τη Μίλαν, όπου κέρδισε και τη χρυσή μπάλα το 2004. Παρά τα 50 εκατ. ευρώ που δόθηκαν, ο Σεβτσένκο δεν βρήκε ποτέ τη φόρμα που είχε στην Ιταλία, σκοράροντας μόλις 9 γκολ σε 48 συμμετοχές. Η μεταγραφή του στην Τσέλσι σημαδεύτηκε από τραυματισμούς και κακή αγωνιστική κατάσταση, γεγονός που τον έκανε να επιστρέψει στη Μίλαν ως δανεικός για τις επόμενες 2 σεζόν. Η μεταγραφή του θεωρείται ως μια από τις πιο ακριβές και αποτυχημένες στην ιστορία.
ΚΑΚΑ
Ο Κακά ήταν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όσο έπαιζε στη Μίλαν και απέκτησε τη φήμη ενός από τα καλύτερα επιθετικά χαφ όλων των εποχών. Το 2009, η Ρεάλ Μαδρίτης που είχε… αποστολή να ξαναγίνει η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, έδωσε κάτι λιγότερο από 70 εκατ. ευρώ για τον Κακά (τεράστιο νούμερο για την εποχή) για να τον πάρει στο «Μπερναμπέου». Οι τραυματισμοί του όμως δεν του επέτρεψαν να δείξει τον πραγματικό του εαυτό και να δικαιολογήσει την τιμή του, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την ομάδα το 2014 για τη Μίλαν, ύστερα από μια κακή περίοδο στην Ισπανία.
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΤΟΡΕΣ
Μια από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες μεταγραφές στο ποδόσφαιρο είναι αυτή του Φερνάντο Τόρες στην Τσέλσι το 2011 έναντι 60 εκατ. ευρώ. Ο Ισπανός επιθετικός θεωρείτο από τους καλύτερους στον κόσμο εκείνη την εποχή αλλά το deal ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές. Δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο στιλ παιχνιδιού της Τσέλσι και να γίνει ο αγαπημένος παίκτης της κερκίδας, όπως ήταν στη Λίβερπουλ. Σκόραρε μόλις 20 φορές σε 110 εμφανίσεις προτού δοθεί δανεικός στη Μίλαν το 2014 και έπειτα να εγκατασταθεί στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Η μεταγραφή έφερε μεγάλη απογοήτευση στους οπαδούς της Τσέλσι που ήλπιζαν ότι θα τους οδηγούσε στην επιτυχία, αλλά τελικά τους άφησε πικρή γεύση.
ΓΚΑΡΕΘ ΜΠΕΪΛ
Το καλοκαίρι του 2013, ο Μπέιλ βρισκόταν στην αποκορύφωση της καριέρας του όντας ένας από τους καλύτερους εξτρέμ στον κόσμο. Εκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της Τότεναμ ο Ουαλός. Θάμπωσε τη Ρεάλ η οποία εξασφάλισε την υπογραφή του για 100 εκατ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ για την εποχή, δίπλα στον Ρονάλντο και τους άλλους Galacticos. Ο Ουαλός ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς στα χρόνια του στη Ρεάλ, κάτι που τον εμπόδισε να έχει συνέπεια σε καλές εμφανίσεις. Αν και πέτυχε κρίσιμα γκολ σε σημαντικά ματς, δέχτηκε κριτική για την έλλειψη συνέπειας που είχε και για κάποια εξωαγωνιστικά ζητήματα. Τα τρία τελευταία χρόνια στη Μαδρίτη έπαιξε μόλις σε 48 ματς πρωταθλήματος και πέτυχε 4 γκολ. Η Ρεάλ τον έδωσε δανεικό στην Τότεναμ το 2020, κλείνοντας ένα κεφάλαιο με πολλά σκαμπανεβάσματα.
ΝΕΪΜΑΡ
Το καλοκαίρι του 2017, η Παρί Σεν Ζερμέν έκανε κίνηση ύψους 222 εκατ. ευρώ (παγκόσμιο ρεκόρ) για να αποκτήσει τον Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα. Πολλοί είπαν τότε πως επρόκειτο για την κίνηση που θα αλλάξει την ιστορία του ποδοσφαίρου. Διαψεύστηκαν. Αποδείχθηκε η μεγαλύτερη μεταγραφική αποτυχία όλων των εποχών, καθώς παρά το αστείρευτο ταλέντο του και το γεγονός ότι αγωνίστηκε με τον Εμπαπέ, τον Μέσι και άλλα αστέρια του ποδοσφαίρου, δεν μπόρεσε να οδηγήσει τη γαλλική ομάδα σε ευρωπαϊκή επιτυχία και να παίξει τόσο καλά όσο η αξία του. Οπαδοί της Παρί τον κατηγόρησαν για κακή εξωγηπεδική ζωή και αδιαφορία. Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το σπίτι του, ζητώντας να αποχωρήσει άμεσα από τον σύλλογο.
ΚΟΥΤΙΝΙΟ
Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά η μεταγραφή του Κουτίνιο στην Μπαρτσελόνα το 2018 έναντι 145 εκατ. ευρώ την καθιστά ως την τρίτη ακριβότερη όλων των εποχών πίσω από αυτή του Νεϊμάρ και του Εμπαπέ. Τόσο πολύ τον πίστεψαν οι Καταλανοί. Ο Βραζιλιάνος μέσος κλήθηκε να αντικαταστήσει το κενό του Ινιέστα στη μεσαία γραμμή αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως πολλοί περίμεναν. Αν και σε πολλές περιπτώσεις έδειξε το ταλέντο του, δεν έγινε ποτέ το πολυτιμότερο «γρανάζι» της καταλανικής ομάδας και έπειτα από μια απογοητευτική μιάμιση σεζόν, πήγε στην Μπάγερν ως δανεικός, σκοράροντας μάλιστα 2 φορές ενάντια στην παλιά του ομάδα στο εντυπωσιακό 8-2. Τελικά κατέληξε στην Αστον Βίλα.
ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους, αμέσως μετά την κατάκτηση του Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2018, προκάλεσε σοκ σε πολύ κόσμο. Εφτασε τα 100 εκατ. ευρώ (συν 12 εκατ. μπόνους επίτευξης στόχων) και έδωσε μεγάλη ελπίδα στη Γιουβέντους που πίστεψε πως ο Πορτογάλος σταρ θα τους οδηγούσε στην κορυφή της Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά το 1996. Παρά το καλό του ξεκίνημα με την ιταλική ομάδα, η «εποχή Ρονάλντο» σημαδεύτηκε από αποτυχημένες προσπάθειες για το Champions League. Παρά τα καλά ατομικά στατιστικά του (101 γκολ), είναι λογικό πως οι συνεχόμενοι αποκλεισμοί από Αγιαξ, Λυών και Πόρτο δεν άφησαν ευχαριστημένους τους οπαδούς της Γιούβε. Ο Ρονάλντο τελικά επέστρεψε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά ούτε εκεί μπόρεσε να βρει ξανά τα πατήματά του.
ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ
Το καλοκαίρι του 2021 ο Μέσι άφησε την Μπαρτσελόνα στην οποία αγωνιζόταν επί σχεδόν 20 χρόνια, από 13 ετών παιδί και υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ετυχε υποδοχής Μεσσία από χιλιάδες οπαδούς όταν προσγειώθηκε στο Παρίσι. Η νέα φανέλα του με το Νο30 ξεπούλησε μέσα σε 1 ώρα. Συμφώνησε να εισπράττει περίπου 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Τι του ζήτησαν να κάνει έναντι όλων αυτών; Να σηκώσει το Τσάμπιονς Λιγκ, παρέα με τον Νεϊμάρ και τον Εμπαπέ.
Η αποστολή δεν επετεύχθη. Η πρώτη του χρονιά στο Παρίσι με 34 συμμετοχές και 11 γκολ ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Η φετινή με 39 συμμετοχές και 20 γκολ ήταν καλύτερη, αλλά τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ τα βλέπουν από την τηλεόραση οι Παριζιάνοι…
Ο γάμος Ρας – Γιούβε που απέτυχε
Μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές αποτυχίες όλων των εποχών αποτελεί η μετακίνηση του Ιαν Ρας από τη Λίβερπουλ στη Γιουβέντους. Ο Ουαλός σούπερ σκόρερ είχε αφήσει άφωνη την Ευρώπη πετυχαίνοντας 139 γκολ σε 224 ματς πρωταθλήματος με τη Λίβερπουλ.
Στα 26 του αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση της «Κυρίας» που το 1987 ξόδεψε το ποσό-ρεκόρ τότε των 6 εκατ. ευρώ (με τη σημερινή αναγωγή). Στο Τορίνο έμοιαζε έξω από τα νερά του. Προερχόταν από σεζόν με 40 γκολ σε 57 ματς και στη Γιουβέντους σκόραρε μόλις 7 φορές σε 29 ματς πρωταθλήματος κι από αυτές οι 3 ήταν με πέναλτι. Επέστρεψε στη Λίβερπουλ την επόμενη χρονιά έναντι μόνο 4 εκατ. ευρώ, όπου θυμήθηκε ξανά την… τέχνη του γκολ.
Αγνώριστος ο Άγγελος Λάτσιος σε επίδειξη μόδας στο πλευρό της Ελένης Μενεγάκη
Survivor All Star – Σάλος στο twitter: «Κυκλοφορεί μια φωτογραφία της Μαριαλένας, που…»