Η ιατροδικαστής Λήδα – Καλλιόπη Κοβάτση, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του 19χρονου. Απέδωσε τον θάνατο σε συνδυασμό κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και τραυμάτων από αιχμηρά αντικείμενα στα κάτω άκρα.
Άλκης Καμπανός: Δεν είναι για να τα ακούσει μια μάνα
Πριν ξεκινήσει την κατάθεσή της, η μάρτυρας ανέφερε τα εξής: «Αυτά που θα πω είναι πολύ σκληρά. Δεν είναι για να τα ακούσει μια μάνα. Ως μητερα, συμβουλεύω τους γονείς να βγουν εκτός αίθουσας».
Άμεσα, η μητέρα και ο πατέρας βγήκαν έξω από την αίθουσα, αλλά αυτό το σχόλιο προκάλεσε τις αντιδράσεις συνηγόρων υπεράσπισης.
«Ο Άλκης έφερε πολλαπλά τραύματα από νύσσοντα, τέμνοντα και θλώντα όργανα, στην κεφαλή, στα κάτω και άνω άκρα -αμυντικά.
Στο κεφάλι, η εσωτερική εικόνα δεν συνάδει με την εξωτερική. Από έξω δεν φαινόταν ότι ήταν σοβαρή η κατάσταση. Μέσα διακρίναμε δύο κατάγματα και έντονο εγκεφαλικό οίδημα που επέφερε αιμορραγία. Προήλθαν από τα χτυπήματα. Το τραύμα από πίσω στο κεφάλι μπορεί να προκλήθηκε είτε από πτώση είτε από τα χτυπήματα.
Κατά τη νεκροψία- νεκροτομή του 19χρονου, εντοπίστηκαν: έναν τραύμα –στον δεξιό μηρό που προκλήθηκε από νύσσον και τέμνον όργανο- διαμέτρου ενός εκατοστού και βάθους 9 εκατοστών.
Άλκης Καμπανός: Ήταν πολυτραυματίας
«Έχει τρώσει τη μηριαία αρτηρία και έχει προκαλέσει μαζική αιμορραγία», ανέφερε και ταυτόχρονα επέδειξε και σχετικές φωτογραφίες από τη σορό.
Ακόμη, διακριβώθηκαν δύο τραύματα στον αριστερό μηρό – δια νύσσοντος και τέμνοντος οργάνου- μήκους 4 εκατοστών. «Από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να επιφέρουν θάνατο. Το ένα είναι συμβατό με το μαχαίρι κάραμπιτ. Δεν μπορώ να αποκλείσω το άλλο να προήλθε από δρεπάνι. Δεν ήταν πλήρες τραύμα από δρεπάνι-Μόνο αν μπήκε λίγο η λάμα», επισήμανε, διευκρινίζοντας σχετικά με τη συμβατότητα των τραυμάτων με τα κατασχεθέντα όπλα. «Ιατρικά δεν μπορώ να απαντήσω για το ποιο τραύμα επέφερε το θάνατο. Ήταν πολυτραυματίας».
Σε ερώτηση της προέδρου της έδρας αν ο Άλκης θα μπορούσε να επιβιώσει με έγκαιρη επέμβαση, η μάρτυρας απάντησε: «Ακόμη και έξω από νοσοκομείο να γινόταν το περιστατικό δεν θα επιβίωνε. Γιατί το τραύμα στο κεφάλι εξωτερικά δεν φαινόταν ότι ήταν τόσο σοβαρό. Γι’ αυτό μίλησα για συνδυασμό τραυμάτων. Στο σώμα υπήρχαν τρία διαφορετικά τραύματα από τέμνοντα και νύσσοντα όργανα και δύο από διαφορετικά θλώντα όργανα», επισήμανε.
Σε σοκ τα παιδιά- «Τους μιλούσα και κοιτούσαν στο ταβάνι»
Αρχικά, αναφέρθηκε στα ευρήματα που εντόπισε κατά την εξέταση των δύο τραυματιών: Για τον Δ.Κ. κατέθεσε ότι: «Έφερε τραύμα μήκους 9 εκ. στον αριστερό γλουτό . Ήταν εκ των προτέρων συρραμένο. Υποβλήθηκε σε χειρουργείο για να σταματήσουν την αιμορραγία. Δεν ήταν γρατσούνισμα, ήταν βαθύ τραύμα. Ιατρικά είναι μια επικίνδυνη σωματική βλάβη. Δεν ξέρω αν δεν την αντιμετώπιζαν άμεσα τι θα γινόταν. Στο “Παπανικολάου”, κατά την επίσκεψη, τα παιδιά ήταν σε ψυχολογικό σοκ . Τους μιλούσα και κοιτούσαν στο ταβάνι. Μου πήρε ώρα να τους μαλακώσω».
Σχετικά με το τραύμα του Α. Β. ανέφερε ότι: «Είχε κακώσεις στο κεφάλι. Θλαστικά τραύματα. Μια αμυχή στον θώρακα και στα κάτω άκρα, δύο τραύματα βαθιά. Ένα τραύμα βαθύ στην αριστερή κνήμη και στο δεξί χέρι εκδορά και αμυχή. Ιατρικά είναι μια επικίνδυνη σωματική βλάβη. Τα τραύματα στην κεφαλή προκλήθηκαν από θλων όργανο. Στα κάτω άκρα από τέμνον και νύσσον. Πχ. μαχαίρι. Οι κακώσεις στα χέρια ήταν αμυντικές».
Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να προσκομιστούν τα ρούχα που φορούσε ο Άλκης το μοιραίο βράδυ. Πράγμα που έγινε.