Λένε ότι η ζωή δεν μετριέται με τις ανάσες που παίρνουμε, αλλά με τις φορές που μας κόβεται η ανάσα. Αν είναι αλήθεια αυτό, τότε ο Μπεργκ έκανε πολλές φορές τους φίλους του Παναθηναϊκού να… ζήσουν τη ζωή τους με τα γκολ που πέτυχε. Το ίδιο και ο Αραούχο, ο Πρίγιοβιτς ή ο Γιουνές. Ο Ρέτσος έκανε τη διαδρομή ακαδημίες-πρώτη ομάδα σε χρόνο-ρεκόρ. Λες και νίκησε το χωρόχρονο. Μπήκε στο ρόστερ του Ολυμπιακού… αμούστακος και βγήκε πολύπειρος. Ο Ζίβκοβιτς συνέχισε μια πολυετή παράδοση στην Ξάνθη και ο Ναζλίδης έσωσε μια ομάδα.
Υπάρχει όμως και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Αυτή που θέλει τον Αλμέιδα και τον Λέσκοτ να λοιδορούνται από αντιπάλους, τον Καρντόσο να παίρνει… Οσκαρ αστοχίας και τον Αθανασιάδη να… παραπονιέται γιατί το άξιζε περισσότερο.
Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος κάνουν… παρέλαση μπροστά σας. Πρωτοπόροι και ουραγοί κερδίζουν την προσοχή μας. Οι πρώτοι πανηγυρίζουν. Οι άλλοι ελπίζουν να μάθουν από το πάθημά τους. Ζωή είναι 10% τι σου συμβαίνει και 90% πώς αντιδράς σε αυτό…
Αυτοί που έβγαλαν μάτια…
ΜΑΡΚΟΥΣ ΜΠΕΡΓΚ (Παναθηναϊκός)
Κυριάρχησε ο Σουηδός και κέρδισε άνετα τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Ηταν ο καλύτερος επιθετικός του πρωταθλήματος και με τη… βούλα. Οχι μόνο πέτυχε τα περισσότερα γκολ (22), αλλά έκανε το καλύτερο πρωτάθλημα της καριέρας του με ατομικό ρεκόρ τόσο στο πρωτάθλημα όσο και συνολικά στη χρονιά, με τα 29 γκολ που πέτυχε. Επεται και συνέχεια στα πλέι οφ.
ΣΕΡΧΙΟ ΑΡΑΟΥΧΟ (ΑΕΚ)
Ο Αργεντινός μπήκε στο ρόστερ της ΑΕΚ τον Ιανουάριο κι άρχισε τα… θαύματα. Πρόλαβε να σκοράρει 4 φορές σε 9 ματς και να κάνει την εξέδρα να τον λατρέψει. Βρήκε τον καλό του εαυτό στην ΑΕΚ, απέδειξε ότι ξεπέρασε τα προσωπικά του προβλήματα κι έστρεψε πάνω του πολλά βλέμματα. Τρίβει τα χέρια της η Λας Πάλμας στην οποία ανήκει…
Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Τι ώρα και το κανάλι που δείχνει τον αγώνα
ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ (ΠΑΟΚ)
Ο Σέρβος είναι παρόμοια περίπτωση με τον Αραούχο. Αποκτήθηκε από τη Λέγκια Βαρσοβίας τον Ιανουάριο και εκτόξευσε τον ΠΑΟΚ. Τον οδήγησε με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού στην επιτυχία. Αλλωστε, είναι μεγαλωμένος στην Ελβετία από Σέρβους γονείς. Καθοριστικός και αποτελεσματικός, πέτυχε 6 γκολ σε 9 ματς, σκοράροντας σε κάθε 1,8 σουτ που επιχειρούσε. Δεν πτοήθηκε ούτε όταν έσπασε την κλείδα του. Αποθεραπεύτηκε και επέστρεψε σε χρόνο-ρεκόρ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΕΤΣΟΣ (Ολυμπιακός)
Εκλεισε τα 18 τον περασμένο Αύγουστο και μέσα σε μία ποδοσφαιρική χρονιά έγινε βασικός στους «ερυθρόλευκους». Επαιξε σε 18 ματς πρωταθλήματος, 8 Κυπέλλου και 8 ευρωπαϊκά, σε 4 διαφορετικές θέσεις (δεξιός και αριστερός αμυντικός, στόπερ και αμυντικός μέσος) και διέπρεψε. Ολοι οι προπονητές που πέρασαν από το Λιμάνι, με πρώτο και καλύτερο τον Μπέντο, τον θεωρούν ολοκληρωμένο και πολύτιμο παίκτη.
ΧΑΜΖΑ ΓΙΟΥΝΕΣ (Ξάνθη)
Ηρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ξάνθης το περασμένο καλοκαίρι και κανείς δεν πίστεψε ότι θα κάνει τη διαφορά. Κι όμως, ο Τυνήσιος επιθετικός κυνήγησε τον Μπεργκ στη μάχη των σκόρερ, μένοντας δεύτερος. Πέτυχε 19 γκολ από τα 34 συνολικά της Ξάνθης στο πρωτάθλημα, δηλαδή περισσότερα από τα μισά. Εχει αγωνιστεί σε Τυνησία, Ιράν, Βουλγαρία, Ρουμανία, αλλά στην Ελλάδα έκανε το καλύτερό του πρωτάθλημα.
ΖΙΒΚΟ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ (Ξάνθη)
Δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο από το πρωτάθλημα που μόλις τέλειωσε ο Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος τερματοφύλακας της Ξάνθης συνέχισε την παράδοση που θέλει τους Θρακιώτες να ανακαλύπτουν σπουδαίους παίκτες για τα δοκάρια τους. Ηταν ο κορυφαίος πορτιέρο της Σούπερ Λίγκας με πολλές και καθοριστικές αποκρούσεις, κρατώντας όρθια την ομάδα του στα δύσκολα. Φυσικά, έστρεψε πολλά βλέμματα πάνω του από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΘΩΜΑΣ ΝΑΖΛΙΔΗΣ (ΑΕΛ)
Ο έμπειρος επιθετικός αποδείχθηκε η καλύτερη μεταγραφική κίνηση για τους Θεσσαλούς. Πέτυχε 9 γκολ στα 23 συνολικά της ΑΕΛ, μια ομάδα που είχε σημαντικό πρόβλημα στο σκοράρισμα, έχοντας το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ μετά τα 22 γκολ της Κέρκυρας. Ο Ναζλίδης κατάφερε να βρει τον τρόπο για να φτάσει στα δίχτυα και συνέβαλε αποφασιστικά για τη σωτηρία της ΑΕΛ.
Αυτοί που μας πόνεσαν τα μάτια
ΟΥΓΚΟ ΑΛΜΕΪΔΑ (ΑΕΚ)
Τα έχει τα… χρονάκια του ο Αλμέιδα, όμως η ΑΕΚ περίμενε πολύ περισσότερα από τον 33χρονο Πορτογάλο, με τεράστια εμπειρία από μεγάλα πρωταθλήματα και ομάδες. Ο Αλμέιδα απογοήτευσε. Εμεινε με 4 γκολ έπειτα από 867 αγωνιστικά λεπτά, ενώ αντιμετώπισε και συχνούς τραυματισμούς που δεν του επέτρεψαν να παίξει όσο και όπως ήθελε. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολόγησε το θόρυβο που έκανε η μεταγραφή του το καλοκαίρι.
ΤΖΟ ΛΕΣΚΟΤ (ΑΕΚ)
Ο Αγγλος στόπερ πήγε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι για να δώσει ποιότητα στα μετόπισθεν της Ενωσης. Μεγάλο όνομα με τεράστια εμπειρία. Πλήρης αποτυχία αποδείχθηκε η μεταγραφή. Μέσα Νοεμβρίου εγκατέλειψε την ΑΕΚ και την Ελλάδα ο 34χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε στο γόνατο και αρνήθηκε να ακολουθήσει πρόγραμμα αποθεραπείας στη χώρα μας, ήθελε να πάει σε δικό του γιατρό στην Αγγλία. Επειτα από 377’ με την κιτρινόμαυρη φανέλα, τα μάζεψε κι έφυγε.
ΟΣΚΑΡ ΚΑΡΝΤΟΣΟ (Ολυμπιακός)
Ο άνθρωπος που… μάτωνε τα δίχτυα σε Παραγουάη, Αργεντινή, Πορτογαλία και Τουρκία πέρασε και δεν… ακούμπησε στην Ελλάδα. Ο Καρντόσο, αν και… Οσκαρ, κερδίζει το «Χρυσό Βατόμουρο», αφού αποδείχθηκε ο πιο αποτυχημένος, αν και καλοπληρωμένος επιθετικός. Ηταν η ηχηρότερη καλοκαιρινή μεταγραφή του Ολυμπιακού, το ακριβότερο συμβόλαιο που έμεινε με 3 γκολ σε 1.021 λεπτά και ατέλειωτες κλασικές ευκαιρίες χαμένες.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ (ΠΑΟΚ)
Τη χειρότερη σεζόν της καριέρας του έκανε ο Αθανασιάδης. Ποτέ άλλοτε ο φορ του ΠΑΟΚ δεν είχε μείνει χωρίς γκολ. Κι όμως, φέτος αγωνίστηκε σε 21 ματς πρωταθλήματος και έπειτα από 1.306 λεπτά συμμετοχής «κατάφερε» να μη σπρώξει ούτε μία φορά την μπάλα στα δίχτυα. Ο προπονητής τον στήριξε, ο κόσμος δυσανασχέτησε, ο ίδιος πέρασε από διάφορα ψυχολογικά στάδια. Τα πλέι οφ ίσως αποτελέσουν το… σωσίβιό του.
ΝΤΑΒΙΝΤ ΕΝΓΚΟΝΓΚ (Πανιώνιος)
Ταρακούνησε τα μεταγραφικά νερά ο Πανιώνιος με την απόκτηση του Ενγκόνγκ το καλοκαίρι. Ενός παίκτη με θητεία σε Παρί Σεν Ζερμέν, Λίβερπουλ, Μπόλτον, Σουόνσι και Ρεμς. Τελικά, ο Πανιώνιος έκανε πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, χωρίς όμως τη βοήθεια του Γάλλου επιθετικού που έμεινε με 13 συμμετοχές, 1 γκολ κι έναν τραυματισμό που τον άφησε εκτός ομάδας για καιρό.
ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΕΝΤΕΣΜΑ (Παναθηναϊκός)
Πήγε στον Παναθηναϊκό για να γίνει ο ηγέτης του. Για να δώσει ποιότητα στη μεσαία γραμμή και να μεταδώσει τις εμπειρίες του από το Καμπιονάτο με τη φανέλα της Λάτσιο. Ο Αργεντινός ξεκίνησε ελπιδοφόρα, όμως η απόλυση του Στραματσιόνι τού έκοψε τη φόρα. Εχασε αρκετά παιχνίδια, δεν πρόσφερε και τον Δεκέμβριο αποχώρησε από το «τριφύλλι», χωρίς να δικαιολογήσει το θόρυβο της μεταγραφής του.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ (Λεβαδειακός)
Από το 2013 αγωνίζεται στη Λιβαδειά και είναι ο ηγέτης στην επίθεση της ομάδας. Συνήθως… σηκώνει στις πλάτες του τον Λεβαδειακό. Οχι φέτος. Ο 34χρονος φορ βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Δεν αγωνίστηκε από τις 12 Φεβρουαρίου και μετά. Εμεινε με 18 συμμετοχές και 2 γκολ, μακριά από τις επιδόσεις του. Ο Λεβαδειακός δεν βρήκε αξιόπιστο αντικαταστάτη.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής