Σήμερα είναι προγραμματισμένο να γίνει το διοικητικό συμβούλιο της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος για τη μερική επικύρωση της βαθμολογίας, ώστε να ξεκινήσουν τα πλέι οφ την ερχόμενη Κυριακή, αλλά κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Και αυτό γιατί εκτός από την υπόθεση με το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ για το Κύπελλο και ίσως αυτό των «ερυθρολεύκων» με τον Πλατανιά προστέθηκε και ο τελικός του Κυπέλλου για τον οποίο είναι δεδομένο πως θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη.
Ετσι, έχοντας τόσα δικαστικά μέτωπα ανοιχτά, κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσουν τα πλέι οφ και φυσικά κάτι τέτοιο θα έχει και κυρώσεις από το συνδρομητικό κανάλι (σ.σ. NOVA) που για ακόμη μία φορά βλέπει τον προγραμματισμό του να τινάζεται στον αέρα εξαιτίας της δράσης των χούλιγκαν.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως δικαιώθηκαν όλοι όσοι έλεγαν πως το ματς του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ δεν έπρεπε να γίνει στον Βόλο και μπορεί όλοι να ρίχνουν τα πυρά τους στην Αστυνομία, αλλά δεν έχει μόνο αυτή την ευθύνη για τα όσα έγιναν. Μάλιστα, ο υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, είναι εξαγριωμένος με τα όσα έγιναν και ετοιμάζεται και αυτός να πάρει σκληρά μέτρα.
Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα όσα έγιναν στο Πανθεσσαλικό καταγράφηκαν στην έκθεση των παρατηρητών, Νίκο Βακάλη και Παναγιώτη Διακοφώτη.
Η ευθύνη των ΠΑΕ
Ο ΚΑΠ αναφέρει ότι οι ΠΑΕ φέρουν ευθύνη από τη στιγμή που φτάνουν στο γήπεδο οι αποστολές τους. Η είσοδος και τα επεισόδια προβλέπουν 2-3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση 3 βαθμών στα εκτεταμένα επεισόδια.
Ομως, η είσοδος των φιλάθλων έγινε στις 6:20, ενώ οι αποστολές έφτασαν στο γήπεδο αργότερα, γι’ αυτό και δεν φαίνεται να κινδυνεύουν με αφαίρεση βαθμών, αλλά με πρόστιμο άνω των 100.000 ευρώ και 1 με 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.
Στο μεταξύ, τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στον Παναθηναϊκό φέρονται αποφασισμένοι να κυνηγήσουν τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και την ΑΕΚ, ώστε να επιβληθεί η πρέπουσα τιμωρία για τα επεισόδια που έγιναν στον τελικό του Βόλου.
Από εκεί και πέρα, δίωξη αναμένεται να ασκηθεί τόσο στην ΑΕΚ όσο και στον Δημήτρη Μελισσανίδη για τις δηλώσεις του τελευταίου κατά του επόπτη Καλφόγλου, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το λάθος που έκανε στο δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ.
Διάτρητο το σχέδιο ασφαλείας για την αποφυγή επεισοδίων μέσα στο γήπεδο
Η εγκληματική αμέλεια της Αστυνομίας να τοποθετήσει άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στην πεζογέφυρα που ένωνε τα δύο πέταλα στο Πανθεσσαλικό ήταν η κύρια αιτία για το μεγαλύτερο όγκο των αθλιοτήτων που έγιναν πριν από τη σέντρα του τελικού Κυπέλλου του Σαββάτου.
Η Αστυνομία είχε οργανώσει τα πάντα σε ό,τι είχε να κάνει με την προσέλευση των οπαδών των δύο ομάδων στο στάδιο και εκτός αυτού, πέρα από κάποια μεμονωμένα περιστατικά, δεν έγιναν φασαρίες.
Οπως αποδείχτηκε όμως λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της αναμέτρησης, εντός του γηπέδου το σχέδιο για την αποφυγή κρουσμάτων βίας… έμπαζε από παντού.
Αν εξαιρέσουμε τη χρήση δεκάδων δακρυγόνων, προκειμένου να διαλυθούν μικρή μερίδα οπαδών της ΑΕΚ που ήθελαν να μπουν με «ντου» στο γήπεδο, οι ασχήμιες άρχισαν περίπου στις 18:00, όταν οπαδοί του ΠΑΟΚ που είχαν πάρει θέσεις στις εξέδρες άρχισαν να εκτοξεύουν με χρήση στυλό φωτοβολίδες προς αυτούς της Ενωσης, ρίχνοντας από καθίσματα και κροτίδες μέχρι και μολότοφ στο ταρτάν.
Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί πυρκαγιά λίγο πίσω από το κόρνερ του βόρειου πετάλου.
Στο σημείο αυτό, ορισμένοι οπαδοί και από τις δύο πλευρές εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και συγκρούστηκαν, με το επεισόδιο όμως να μη λαμβάνει μεγάλη έκταση.
Η συνάντηση…
Τα χειρότερα ήρθαν στη συνέχεια, όταν οπαδοί της ΑΕΚ πρώτοι κατάφεραν να περάσουν στην πεζογέφυρα και προσεγγίζοντας την εξέδρα των αντιπάλων τους άρχισαν να πετούν καθίσματα και κάθε λογής αντικείμενα.
Την ίδια ώρα οπαδοί του ΠΑΟΚ από το πάνω διάζωμα προσπαθούσαν επίσης να περάσουν στην πεζογέφυρα και όταν τα κατάφεραν, ήταν απλά θέμα χρόνου να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί, αφού χωρίς την παρουσία Αστυνομίας το ξύλο έπεφτε ανελέητο.
Οι μάχες σώμα με σώμα κράτησαν πολλή ώρα, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας αδυνατούσαν να προσεγγίσουν το σημείο. Τα έκτροπα στην πεζογέφυρα άρχισαν να προκαλούν αναστάτωση και στο υπόλοιπο γήπεδο, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να υπάρξει ένταση ακόμη και στις εξέδρες που φιλοξενούσαν οπαδούς με προσκλήσεις.
Τα πνεύματα ηρέμησαν για λίγο, όμως, η ένταση αναζωπυρώθηκε, όταν οπαδοί του ΠΑΟΚ άρχισαν να πετούν αντικείμενα σε τραυματία οπαδό της ΑΕΚ και γιατρούς που προσπαθούσαν να τον μεταφέρουν εκτός γηπέδου, περνώντας ωστόσο μπροστά από την «ασπρόμαυρη» εξέδρα.
Τελικά, λίγα λεπτά πριν από τις 20:00 παίκτες των δύο ομάδων εισήλθαν μαζί στον αγωνιστικό χώρο, θέλοντας να στείλουν ειρηνικό μήνυμα στους οπαδούς.
Η περίοδος ανακωχής δεν κράτησε πολύ. Με τους Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη να έχουν πάρει θέσεις στα επίσημα, υπήρξε νέα εστία έντασης πέριξ της εξέδρας των VIP, όταν οπαδοί και των δύο ομάδων άρχισαν να εκτοξεύουν γλάστρες και άλλα αντικείμενα. Οι δύο διοικητικοί ηγέτες αναγκάστηκαν μάλιστα να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, με το φόβο να τους χτυπήσει κάποιο αντικείμενο.
Εσπασαν το πούλμαν της ΑΕΚ
Το παιχνίδι, παρά τα γενικευμένα επεισόδια, πάρθηκε απόφαση από την Αστυνομία να αρχίσει κανονικά. Στη διάρκεια του αγώνα δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε επέμβασή της για να συνετιστούν θερμόαιμοι οπαδοί.
Το ματς ολοκληρώθηκε με ένταση, η οποία κόπασε μόνο στη διάρκεια της απονομής. Μετά το πέρας της βράβευσης είχαμε νέο κρούσμα βίας, με οπαδούς του ΠΑΟΚ να πετροβολούν το πούλμαν της ΑΕΚ, σπάζοντας το παρμπρίζ. Παρά τις εκκλήσεις ακόμη και των ανθρώπων του «Δικεφάλου του Βορρά», οι ρίψεις κάθε λογής αντικείμενου προς το «κιτρινόμαυρο» πούλμαν (μέχρι και κινητό τηλέφωνο προσγειώθηκε πάνω στο όχημα), η δράση των χούλιγκαν σταμάτησε ύστερα από πολλή ώρα.
Πέρα από τις πολλές υλικές ζημιές, ο απολογισμός ήταν ιδιαιτέρως βαρύς, αφού δεκάδες τραυματίες (οι 4 εξ αυτών σε σοβαρότερη κατάσταση), μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οσοι ήταν μάρτυρες των σοβαρότατων επεισοδίων, παραδέχονταν μετά το τέλος ότι καθαρά από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Οσο για το αν έπρεπε να αρχίσει αυτός ο τελικός, η απάντηση είναι προφανής.
Ηταν έτοιμοι για πόλεμο…
Ετοιμες για πόλεμο ήταν ομάδες χούλιγκαν του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στον ποδοσφαιρικό τελικό του Κυπέλλου, γεγονός που σε συνδυασμό με τα σοβαρά επιχειρησιακά λάθη της Αστυνομίας είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 100 φίλαθλοι.
Από αυτούς οι 13 έχουν τραυματιστεί πιο σοβαρά, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, ενώ οι υπόλοιποι είχαν μόνο πολύ επιδερμικά τραύματα.
Τρεις φίλαθλοι χρειάστηκε να υποβληθούν σε επεμβάσεις στο δημόσιο νοσοκομείο Βόλου.
Η Αστυνομία προχώρησε συνολικά σε τέσσερις συλλήψεις και 22 προσαγωγές, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τέσσερα ακόμα άτομα, κάποια εκ των οποίων κατηγορούνται για μαχαιρώματα.
Επίσης, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι δέχθηκαν τούβλα, πέτρες και χτυπήματα με λοστούς.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε μια μερίδα οπαδών της ΑΕΚ που ήταν αποφασισμένη να δημιουργήσει επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έτοιμος για πόλεμο ήταν και πυρήνας οπαδών του ΠΑΟΚ που ταξίδεψε στον Βόλο με πολεμοφόδια κάθε λογής (μολότοφ, μαχαίρια, καπνογόνα).
Το ερώτημα είναι το κατά πόσο οι οπαδοί που επιβιβάστηκαν στα πούλμαν για να μεταβούν στον Βόλο υποβλήθηκαν στους απαραίτητους ελέγχους για το τι έχουν στην κατοχή τους.
Οσον αφορά στα λάθη του επιχειρησιακού σχεδιασμού, εντός και εκτός γηπέδου, εξόφθαλμα λάθος ήταν τα μέτρα τάξης στη γέφυρα του σταδίου, όπου συναντήθηκαν χούλιγκαν των δύο ομάδων έχοντας πάνω τους φονικά εργαλεία, καθώς δεν υπήρξε πρόληψη για να μην έρθουν σε επαφή οι αντίπαλοι οπαδοί.
Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, αφού οι χούλιγκαν που συγκρούστηκαν βρίσκονταν παντελώς μόνοι τους με τις διμοιρίες να τους κοιτάνε από τις εξέδρες του γηπέδου που βρίσκονταν ακριβώς από κάτω.
Εντύπωση προκάλεσε επίσης ότι παρά τα εκτεταμένα επεισόδια υπήρξαν μόλις τέσσερις συλλήψεις, παρά τη μεγάλη διάθεση αστυνομικού προσωπικού από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, τις γύρω πόλεις και τη Θεσσαλονίκη.
Ένα λάθος έκρινε το αποτέλεσμα
Δίκαια μεν, καθώς ήταν καλύτερος από την απογοητευτική ΑΕΚ στο σαββατιάτικο πολύκροτο τελικό στο Πανθεσσαλικό, αλλά με τη βοήθεια μιας ξεκάθαρα άστοχης από το βοηθό διαιτητή Γιώργο Καλφόγλου ετυμηγορίας πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ την 5η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Βάζοντας παράλληλα τέλος στα 14 πέτρινά του δίχως τρόπαιο χρόνια.
Ο τελικός αγωνιστικά συμπλήρωσε την κακοποίηση του ποδοσφαίρου που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα οι χούλιγκαν των δύο αντιπάλων και σημαδεύτηκε από δύο τρανά λάθη.
Το πρώτο έγινε από τον γκολκίπερ του μετέπειτα νικητή Γλύκου που κατάφερε (διότι περί κατορθώματος πρόκειται) στο 26’ να δεχθεί γκολ στο άτσαλο και αδύναμο σουτ του Χριστοδουλόπουλου.
Ηταν ίσως η πιο ηχηρή γκέλα από τερματοφύλακα στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης εδώ και πέντε δεκαετίες, έβαλε ξανά στο παιχνίδι την άοσμη ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, η οποία δύο λεπτά νωρίτερα είχε βρεθεί πίσω στο σκορ (με το πλασέ του κορυφαίου των Θεσσαλονικέων, Μπίσεσβαρ).
Από εκεί και πέρα, πριν και μετά η αναμέτρηση είχε την ομάδα του ΠΑΟΚ να ελέγχει το παιχνίδι, δίχως όμως να δημιουργεί κλασική ευκαιρία.
Για να έρθει η φάση στο 82’, όταν ο συνεργάτης του Κομίνη δεν υπέδειξε το εμφανές οφσάιντ στη φάση του γκολ με κεφαλιά από τον Πέδρο Ενρίκε, που έγραψε το τελικό 2-1 και επέτρεψε στην ομάδα του Βλάνταν Ιβιτς να είναι αυτή η οποία σήκωσε το τρόπαιο (το πρώτο για τον ΠΑΟΚ από το 2003).
ΠΑΟΚ Γλύκος, Λέο Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Κάνιας, Σάκχοφ, Τσίμιροτ (86’ Μαλεζάς), Τζάλμα Κάμπος (72’ Πέδρο Ενρίκε), Μπίσεσβαρ (88’ Κίτσιου), Πρίγιοβιτς.
ΑΕΚ Ανέστης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Ντίντακ, Σιμόες (82’ Ούγκο Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος, Μάνταλος, Πατίτο Ροντρίγκες (68’ Γαλανόπουλος), Αραούχο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου