Το 1980 οι ΗΠΑ και οι περισσότερες δυτικές χώρες (πλην Ελλάδας, Βρετανίας, Ιταλίας και κάποιων ακόμη) μποϊκοτάρισαν πλήρως τους κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας και δεν έστειλαν ούτε τους αθλητές τους, λόγω της νωπής σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. Σε αντίποινα, οι Σοβιετικοί έκαναν το ίδιο με τη διοργάνωση του 1984 στο Λος Αντζελες.
Δυστυχώς, η διάλυση της ΕΣΣΔ και ο τερματισμός του Ψυχρού Πολέμου δεν έφερε ούτε το τέλος της Ιστορίας (κατά Φουκουγιάμα…) ούτε των αθλητικών μποϊκοτάζ. Μόνη διαφορά ότι τώρα βασικός αντίπαλος των ΗΠΑ είναι η Κίνα και ο Μπάιντεν απέφυγε να το τραβήξει στα άκρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έριξε τη σχετική «βόμβα» λίγο προτού συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τους ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού, Τζάστιν Τριντό, και Μανουέλ Ομπραδόρ, για την ανανέωση της βορειοαμερικανικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (NAFTA).
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Κίνας, ο Μπάιντεν δήλωσε «είναι κάτι που το εξετάζουμε». Διπλωματικό μποϊκοτάζ σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν κανονικά τους σκιέρ και τους άλλους αθλητές τους στο Πεκίνο, αλλά κανέναν επίσημο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, διευκρίνισε πως ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ δεν έθιξαν καθόλου το ζήτημα κατά την τρίωρη διαδικτυακή συνάντησή τους τη Δευτέρα. Πλην όμως, άφησε να εννοηθεί πως οι Αμερικανοί σχεδιάζουν σίγουρα κάποιου είδους μποϊκοτάζ (που θα αυξήσει την ένταση μεταξύ των σύγχρονων υπερδυνάμεων), λέγοντας ότι «ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ποια θα είναι η αμερικανική διπλωματική παρουσία» κατά την τελετή έναρξης στις 4 Φεβρουαρίου.
Ο Μπάιντεν οδηγείται σε αυτή την απόφαση λόγω του έντονου αντικινεζικού κλίματος που κυριαρχεί στο Κογκρέσο. Ηδη αρκετοί Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές έχουν ζητήσει το διπλωματικό (όχι αθλητικό) μποϊκοτάζ της κινεζικής διοργάνωσης, λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ειδικά κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ. Μεταξύ αυτών η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, που επισήμανε ότι όποιος Αμερικανός αξιωματούχος παραστεί σε αυτούς τους αγώνες θα χάσει το «ηθικό του κύρος». Εξάλλου, κάποιες ακραίες ρεπουμπλικανικές φωνές, όπως ο γερουσιαστής Τομ Κότον και πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί Τραμπ, Νίκι Χέιλι, ζήτησαν «πλήρες μποϊκοτάζ και όχι ημίμετρα», υποστηρίζοντας ότι κανένας Αμερικανός αθλητής, επίσημος ή χορηγός δεν δικαιολογείται να συμμετάσχει σε αυτούς τους αγώνες.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr