Οι συνολικές της προσπάθειες για γκολ ήταν 17, έναντι επτά των Παριζιάνων.
Η πίεση του χρόνου και τα τέσσερα γκολ που είχαν δεχτεί στο Παρίσι την υποχρέωναν να έχει μόνο γρήγορες ενέργειες για γκολ.
Εφθασε απειλητικά στο τέρμα των Γάλλων σε επτά περιπτώσεις, έναντι τριών των αντιπάλων τους. Υπήρξαν και επιθετικές στιγμές που δεν βρήκε στόχο.
Και στον τομέα αυτό υπερείχε με 5-3. Η άμυνα των Γάλλων λειτούργησε σωτήρια πέντε φορές, έναντι μιας των Ισπανών. Δείγμα της καθαρής επιθετικότητάς τους. Το δοκάρι του Καβάνι ήταν στα υπέρ της Παρί Σ.Ζ.
Τα κόρνερ 6-4 υπέρ των Καταλανών. Αλλη μια περίπτωση, κατά την οποία ο Μέσι και η παρέα του κυνήγησαν παθιασμένα τα γρήγορα γκολ.
Η κατοχή μπάλας καθαρά υπέρ της Μπαρτσελόνα με ποσοστό 65% έναντι 35% των Γάλλων, που είχαν περιοριστεί σε έναν παθητικό ρόλο. Αλλο χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν η ακρίβεια στην πάσα.
Το 87% ανήκει στους Ισπανούς και για τους Γάλλους αναλογεί το 73%.
Συνολικές πάσες: 591-251 και ολοκληρωμένες μεταβιβάσεις: 514-183. Το πάσιγκ γκέιμ της Μπαρτσελόνα δούλεψε ιδανικά. Αυτό ανάγκασε τους φιλοξενούμενους να τρέξουν περισσότερο, 110,4 χλμ., έναντι 105,8 χλμ. των γηπεδούχων.
Και αμυντικά υπερίσχυσε η Μπαρτσελόνα. Ανέκτησε 56 επιθέσεις, ενώ η αντίπαλός της 42.
Η σφοδρή επιθετική τακτική των Ισπανών, το κυνήγι για το γκολ και περισσότερο η άνοδός τους μετά το 3-1 υποχρέωσε την Παρί Σ.Ζ. να «καθαρίσει» 24 φορές την περιοχή της, με τους Καταλανούς να έχουν μόλις επτά απομακρύνσεις.
Πιο σκληρό το παιχνίδι των Γάλλων με φάουλ (16-25). Γενικά, η Μπαρτσελόνα μπορεί να πήρε την πρόκριση, αλλά κυριάρχησε και στο στατιστικό κομμάτι.
Στους αιώνες των αιώνων…
Στον αιώνα τον άπαντα θα μνημονεύεται η 8η Μαρτίου του 2017 για τα όσα απίστευτα συνέβησαν στο «Καμπ Νου» όπου για πρώτη φορά στα 62 χρόνια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ανατράπηκε σκορ 4-0 σε πρώτο αγώνα σε νοκ άουτ φάση.
Ολα αυτά τα χρόνια είχαν υπάρξει τρεις όλες και όλες περιπτώσεις που ομάδα που είχε νικήσει με τέσσερα γκολ διαφορά στο πρώτο παιχνίδι έχασε την πρόκριση.
Καμία όμως από τις τρεις δεν είχε καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφη την εστία της στο πρώτο ματς και καμία δεν είχε καταφέρει να σκοράρει στη ρεβάνς.
Αυτό το έκανε η Παρί Σεν Ζερμέν που από το βράδυ της Τετάρτης 8/3 του 2017 μπήκε στο πάνθεον της ποδοσφαιρικής ιστορίας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
-1961 ΛΑ ΣΟ ΝΤΕ ΦΟΝΤΣ-ΛΕΪΣΟΕΣ 6-2, 0-5
Στις 7/9 του 1961 στο Σαριέ της πόλης του Λα σο ντε Φοντς της Ελβετίας κάπου 3.500 άτομα είδαν την γηπεδούχο ομάδα να σαρώνει 6-2 τη Λεϊσόες προηγούμενη 2-0 και 2-1 στο ημίχρονο, να κάνει το σκορ 6-1 στο 67ο λεπτό και να δέχεται τη μείωση του σκορ στο 85’.
Καθώς τότε δεν ίσχυε το «εκτός έδρας γκολ» στη ρεβάνς του «Κάμπο ντο Σαντάνα» στο Ματοσίνιος στις 5/10 η Λεϊσόες ήθελε νίκη με πέντε γκολ διαφορά για να προκριθεί καθώς αν νικούσε με τέσσερα (ανεξαρτήτως σκορ) οι δύο ομάδες θα έπαιζαν τρίτο ματς σε ουδέτερη χώρα. Το 5-0 ήρθε με δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο και τρία στη ρεβάνς με το πέμπτο γκολ να σημειώνεται στο 71ο λεπτό.
Οι αναμετρήσεις ήταν στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
-1984 ΚΠΡ-ΠΑΡΤΙΖΑΝ 6-2, 0-4
Δεύτερος γύρος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1984-1985 με την ΚΠΡ να χρησιμοποιεί ως έδρα το «Χάιμπουρι» της Αρσεναλ καθώς το δικό της γήπεδο, το «Λόφτους Ρόουντ» δεν είχε πάρει άδεια από την ΟΥΕΦΑ λόγω του συνθετικού χλοοτάπητα που διέθετε.
Αντίπαλός της η Παρτιζάν που αν και δέχθηκε πρώτη γκολ προηγήθηκε με 2-1 αλλά το ημίχρονο βρήκε τους Λονδρέζους μπροστά στο σκορ με 3-2. Με τρία ακόμη γκολ στην επανάληψη το σκορ έγινε 6-2. Το έκτο γκολ μπήκε στο 83’ και ενώ η ΚΠΡ έπαιζε με δέκα παίκτες από το 76’. Στη ρεβάνς στο Βελιγράδι η Παρτιζάν πέτυχε δύο γκολ σε κάθε ημίχρονο (το τέταρτο στο 64’) και ανέτρεψε το σκορ του πρώτου αγώνα. Εννοείται ότι ίσχυε πλέον το εκτός έδρας γκολ.
-1985 ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ-ΡΕΑΛ 5-1, 0-4
Τρίτος γύρος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο «Ράινστάντιον» του Ντίσελντορφ στις 27 Νοεμβρίου. Η Γκλάντμπαχ του Γιουπ Χάινκες σε ονειρώδη βραδιά συντρίβει τη Ρεάλ με 5-1. Ο πρώην προπονητής του Πανιωνίου, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ Εντβαλντ Λίνεν ήταν εκείνος που είχε κλείσει το σκορ στο 85’.
Στη ρεβάνς του «Μπερναμπέου» με τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού Μίτσελ στη σύνθεσή της η Ρεάλ προηγήθηκε 2-0 στο ημίχρονο με δύο γκολ του Βαλντάνο και πέτυχε άλλα δύο με τον Σαντιλιάνα στο 77’ και στο 88’.
Η ανατροπή του αιώνα απασχολεί όλο τον κόσμο
Η ανατροπή του αιώνα, το επικό κατόρθωμα της Μπαρτσελόνα να αποκλείσει την Παρί Σ.Ζ. από τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα μετά από βαριά ήττα με 4-0 στο Παρίσι, δεν έχει προηγούμενο.
Οι «μπλαουγκράνα» πέτυχαν τρία γκολ σε 50 λεπτά και ισάριθμα στα τελευταία οκτώ (εκ των οποίων τα έξι καθυστερήσεις).
Το θριαμβευτικό 6-1 θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της. Τα ΜΜΕ στην Ισπανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, δημιούργησαν πρωτοσέλιδα μυθικού χαρακτήρα.
Αντίθετα, κατήφεια επικρατεί στον τύπο της Γαλλίας. Ηρωες για τους μεν οι θρύλοι της Μπαρτσελόνα, τραγικοί, δειλοί, άτολμοι αυτοί της Παρί Σ.Ζ.
Στα ουράνια οι Ισπανοί
Ο Λουίς Ενρίκε το είχε πει: «Αν εκείνοι μας έβαλαν τέσσερα γκολ, εμείς μπορούμε έξι», ο Νεϊμάρ το είχε υποσχεθεί, βάζοντας ακόμα και στοίχημα με τους συμπαίκτες του «θα σημειώσω τουλάχιστον δύο γκολ», ενώ όλοι ήξεραν ότι αν υπήρχε μία ομάδα που θα μπορούσε να κάνει αυτή την ανατροπή, αυτή είναι η Μπαρτσελόνα. Και τα κατάφερε προκαλώντας παγκόσμια υπόκλιση.
Αυτό ειπώθηκε αμέσως στην Καταλονία, μετά την «παραμυθένια» πρόκριση. «Αποθέωση», έγραψε η Marca, «Η Μπαρτσελόνα στην ιστορία» και «Επιστροφή με αποσκευές» σημείωσε η As, ενώ η Sport ανέφερε: «Είστε θρύλοι», για την Mundo Deportivo «Ολοι ήταν ήρωες». Σύσσωμη η Μπαρτσελόνα είχε την τιμητική της, όμως οι Ισπανοί δημοσιογράφοι απένειμαν τα εύσημα στον Βραζιλιάνο Νεϊμάρ.
Η εφημερίδα Marca σχολίασε το γεγονός «Μια νύχτα άξια της Χρυσής Μπάλας». Ενας παραλληλισμός του θριάμβου της Μπαρτσελόνα με την ανάδειξη του κορυφαίου του αγώνα, του Βραζιλιάνου άσου. «Ο Νεϊμάρ όχι μόνο κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά κατόρθωσε να ανέβει στον Ολυμπο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».
Γαλλική κατάρρευση…
Εχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους οι Γάλλοι. Ολα ήταν έτοιμα για το πανηγύρι στα στέκια της ομάδος, στους δρόμους του Παρισιού. Τα πάντα ανατράπηκαν απρόσμενα μέσα σε λίγα λεπτά.
Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για την αποτυχία. Ακόμη και τα ΜΜΕ της χώρας αναγκάστηκαν να αλλάξουν, επειγόντως, τίτλους, αναφορές και πρωτοσέλιδα χωρίς να έχουν προγραμματίσει εναλλακτική λύση (δηλαδή την περίπτωση της πανωλεθρίας).
Η κορυφαία γαλλική εφημερίδα L’ Equipe με αφορμή τον πικρό αποκλεισμό αποφάσισε να επαναφέρει έναν τίτλο που είχε χρησιμοποιήσει το 1993, ύστερα από την αποτυχία της Γαλλίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκειμένου να περιγράψει την τραγική κατάσταση. «Ανείπωτο» ήταν ο τίτλος της, ο οποίος συνδυάστηκε με το σχόλιο: «Τώρα απειλείται ολόκληρος ο προϋπολογισμός της ομάδας».
Σε «Δυστύχημα» παραπέμπει η Le Parisien, που υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Η Παρί Σ.Ζ. ταπεινώθηκε. Το αδύνατο συνέβη».
Για τη Le Monde όλα ήταν «Μια τρέλα». Ενδεικτικά τονίζει: «Ενα τρελό παιχνίδι. “Το μεγάλο τουμπάρισμα” για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου».
Η Liberation γράφει για: «Μια Παρί Σ.Ζ. αγνώριστη. Ηταν αδύνατο να συμβεί αυτό κι αυτή το έπραξε».
Υμνοι και από τα υπόλοιπα διεθνή ΜΜΕ
Δεν έμειναν αδιάφορα και τα υπόλοιπα παγκόσμια ΜΜΕ από το μεγαλούργημα της Μπαρτσελόνα. Ολοι θέλησαν να πάρουν κάτι από τη λάμψη της, αλλά και να την προβάλλουν.
-To γερμανικό Spiegel: «Ο καλύτερος αγώνας. Τι παιχνίδι Θεέ μου. Είναι η πρώτη και πιο σημαντική ανατροπή στην ιστορία».
-Η γερμανική εφημερίδα Bild: «Ιστορικό θαύμα από την Μπαρτσελόνα. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία».
-Το γερμανικό περιοδικό Kicker: «Η Μπαρτσελόνα έκανε το θαύμα. Το πίστεψε και αυτό ευγενικά ήρθε».
-Το Eurosport ανέφερε: «Μια μαύρη τρύπα. Ηταν αδύνατο, αδιανόητο. Η Παρί Σεν Ζερμέν πέρασε από το όνειρο στον εφιάλτη, παίζοντας με τον φόβο από τα πρώτα λεπτά».
-Η ιταλική Gazzetta Dello Sport: «Η Μπαρτσελόνα άγγιξε τη διάσταση του αδιανόητου. Τρία γκολ στην Παρί Σ.Ζ. στα τελευταία οκτώ λεπτά».
-Η αργεντίνικη Ole: «Θαυματουργή. Η Μπαρτσελόνα έγραψε ιστορία. Χωρίς τη λάμψη του Μέσι, πέτυχε τρία γκολ σε δέκα λεπτά κι έφθασε στον άθλο. Θεαματική».
-Η βραζιλιάνικη Globoesporte: «Περισσότερο από μία ομάδα. Η Μπαρτσελόνα έπραξε το ακαταλόγιστο και είναι στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ».
-Το ESPN: «Γίνονται και στις μέρες μας θαύματα. Ποτέ ξανά τέτοια νύχτα. Είναι η μεγαλύτερη της ιστορίας. Το αδιανόητο έγινε δυνατό. Ο άθλος που ποτέ δεν είχε επιτευχθεί είναι πια πραγματικότητα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου