Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες την άποψη του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, του Δανού Γιέσπερ Μόλερ, ο οποίος περιμένει μέχρι την Παρασκευή να ανακοινωθεί ο αποκλεισμός των Μάντσεστερ Σίτι, Ρεάλ και Τσέλσι από τους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ που είναι προγραμματισμένοι για τις 27-28/4. Κι αν γίνει αυτό, το τρόπαιο θα πρέπει να πάει χωρίς αγώνα στην Παρί Σεν Ζερμέν.
Το ίδιο σχεδιάζεται και για το Γιουρόπα με αποκλεισμό των Μάντσεστερ Γ., Αρσεναλ, οπότε θα γίνει απευθείας ο τελικός ανάμεσα σε Βιγιαρεάλ και Ρόμα.
Οι άνθρωποι της UEFA είναι οργισμένοι με τους «12».
Η οργή τους μάλιστα είναι διπλή.
Αφενός γιατί με αυτή την κίνηση οι πλούσιοι του ποδοσφαίρου επιχειρούν να γίνουν πλουσιότεροι, διαλύοντας το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα ενός αιώνα.
Αφετέρου γιατί έλεγαν ξεδιάντροπα ψέματα για το θέμα μέχρι και πριν από λίγες μέρες.
Tσέφεριν: «Είμαστε όλοι ενωμένοι εναντίον τους…»
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «φίδι» τον Ανιέλι. «Αυτή τη στιγμή η UEFA και ο κόσμος του ποδοσφαίρου στέκονται ενάντια στην απληστία μερικών συλλόγων. Είμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια σε αυτό το ανόητο πρότζεκτ, το οποίο είναι σαν να φτύνει στο πρόσωπο τους λάτρεις του ποδοσφαίρου», ήταν το σχόλιό του και συνέχισε μιλώντας για τον Ανιέλι: «Δεν έχω δει ποτέ ξανά έναν άνθρωπο να λέει τόσα πολλά ψέματα. Μίλησα μαζί του το Σάββατο και μου είπε πως όλα όσα ακούγονταν ήταν αναληθή. Φαίνεται πως η απληστία εξατμίζει όλες τις ανθρώπινες αξίες. Δεν γνωρίζαμε πως είχαμε φίδια τόσο κοντά μας, τώρα όμως το ξέρουμε».
Ο Τσέφεριν μίλησε και για αποκλεισμούς ποδοσφαιριστών, αρχής γενομένης μάλιστα από το Εuro, που θα γίνει τον φετινό Ιούνιο.
Γερμανία: Αθλήτριες ενόργανης γυμναστικής μιλούν για μία «κόλαση» εξευτελισμού και κακοποίησης
«Οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν στην κλειστή λίγκα θα αποβληθούν από όλες τις εθνικές διοργανώσεις, και από το Παγκόσμιο Κύπελλο και από το Euro. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους», είπε ο πρόεδρος της UEFA.
Η δήλωσή του αυτή πάντως έφερε αντιδράσεις από τα συνδικάτα επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.
Επίσης οι «12» ομάδες που θα διοργανώσουν την Ευρωπαϊκή Λίγκα ή όσες πάρουν τελικά μέρος απειλούνται με αποβολές από τα εθνικά τους πρωταθλήματα, με την UEFA να έχει πάρει με το μέρος της τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Χωρίς τη συνεργασία των χωρών δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα. Τι θα κάνουν για παράδειγμα οι «12» αν ορίζονται αγώνες πρωταθλήματος ή Κυπέλλου τις ίδιες μέρες με τη δική τους λίγκα;
Πριν από την UEFA, είχε πάρει θέση και η FIFA, η οποία απέρριψε την «κλειστή ευρωπαϊκή αποσχιστική λίγκα», όπως τη χαρακτήρισε.
Νέο Τσάμπιονς Λιγκ
Η UEFA προχώρησε επίσης σε άλλες κινήσεις για να δείξει ότι δεν φοβάται την κίνηση των «12». Αντικατέστησε τον Ανιέλι, που παραιτήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της, με τον πρόεδρο της Μπάγερν, Καρλς Χάινς Ρουμενίγκε. Σαφές μήνυμα πως η Μπάγερν είναι στο πλευρό της, αλλά και πως ουδείς είναι αναντικατάστατος.
Προχώρησε κανονικά χθες στην ψήφιση του νέου Τσάμπιονς Λιγκ με 36 ομάδες που προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2024-25. Μεταξύ όσων το ψήφισαν ήταν και ο Νάσερ αλ Κελαΐφι, ο ισχυρός άνδρας της Παρί Σεν Ζερμέν. Οι 36 ομάδες θα σχηματίσουν ένα ενιαίο όμιλο, αλλά κάθε ομάδα θα δίνει 10 ματς. Θα προκρίνονται οι 8 πρώτοι και οι 16 επόμενοι θα παίζουν play off για να περάσουν οι μισοί στους «16».
Αντίθετοι στην ιδέα Μακρόν, Τζόνσον, Ντράγκι
Οι Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον εξέφρασαν άμεσα την αντίθεσή τους, και μάλιστα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τις ποδοσφαιρικές Αρχές ώστε να μην προχωρήσουν τα σχέδια της European Super League.
Η παρουσία των Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο στη νέα κλειστή λίγκα δεν άρεσε στην κυβέρνηση της Ισπανίας, που από την πλευρά της ζητάει πλέον από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν μία λύση για το καλό του αθλήματος.
Ο Mάριο Ντράγκι επίσης λέει «όχι» στη νέα European Super League:
«Ας υπερασπιστούμε την αξιοκρατία και ας προστατεύσουμε τα πρωταθλήματα.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας μίας Ευρωπαϊκής Super League και υποστηρίζει σθεναρά τις θέσεις των ιταλικών και ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών Αρχών για τη διατήρηση των εθνικών διοργανώσεων, των αξιών και της κοινωνικής λειτουργίας του αθλητισμού».
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, άσκησε κριτική κατά της προσπάθειας των 12 ομάδων για τη δημιουργία της European Super League, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συμμερίζεται τις ανησυχίες των φιλάθλων σχετικά με τη συγκεκριμένη ιδέα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προστατεύσουμε ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα, από το ανώτατο επίπεδο προς το λαϊκό, και τις αξίες του ανταγωνισμού και της δικαιοσύνης στον πυρήνα της».
«Οχι» και από την ΕΠΟ μέσω του Ζαγοράκη
Αρνητικά τοποθετήθηκε για τη δημιουργία της European Super League και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης. Στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, εξέφρασε την υποστήριξή του και υπογράμμισε πως συντάσσεται με τις αποφάσεις που θα λάβει η UEFA.
«Η αρμοδιότητα για την ευθύνη του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες – μέλη της UEFA.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαφοροποιηθεί το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας, που θα στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και τις αρχές της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη», έγραψε στην ανάρτησή του και πρόσθεσε: «Το ποδόσφαιρο παραμένει το άθλημα που έχει να κάνει με τα νέα παιδιά, με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα εθνικά πρωταθλήματα και μέσω των διοργανώσεων της UEFA φτάνει σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε σ’ αυτούς τους λίγους, που οραματίζονται μια κλειστή λίγκα, να σταματήσουν κάθε δεσμό που υπάρχει με τις εγχώριες ομοσπονδίες και ουσιαστικά να στραγγαλίσουν τα εθνικά πρωταθλήματα, που με τη σειρά τους χρηματοδοτούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».
Μάλιστα με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή θα θέσει άμεσα το ζήτημα της European Super League στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εντονη οργή από παλαίμαχους, λίγκες και οπαδούς
Πλήθος παλαίμαχων ποδοσφαιριστών αποδοκίμασαν τη νέα κίνηση ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Αλεξ Φέργκιουσον. «Με τη δημιουργία της Super League μιλάμε για απόδραση από τα Κύπελλα Ευρώπης όπως τα γνωρίζουμε επί 70 χρόνια. Οι οπαδοί λατρεύουν τον ανταγωνισμό ως έχει. Οταν ήμουν παίκτης της Ντανφέρμλιν στη δεκαετία του ’60, αλλά και προπονητής της Αμπερντίν, για να φτάσεις στην κορυφή της Ευρώπης ήταν σαν να ανεβαίνεις το Εβερεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Φυσικά όλες οι λίγκες λένε όχι ενώ είναι ιδιαίτερα δυναμική η αντίδραση και των οργανωμένων οπαδών των 12 ομάδων, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα σχέδια των διοικήσεων των ομάδων τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση η Λίβερπουλ, που είναι κρεμασμένα έξω από το «Ανφιλντ» δύο μαύρα πανό, με τα μηνύματά τους να μην αφήνουν και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες: «Οι οπαδοί της Λίβερπουλ είναι εναντίον της European Super League», έγραφε το ένα, ενώ το μήνυμα στο άλλο ήταν το ακόλουθο: «Ντροπή σας. Αναπαύσου εν ειρήνη Λίβερπουλ. 1892-2021».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr