Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, στην οποία του ζήτησε η παγκόσμια ομοσπονδία να «αναλάβει τις ευθύνες της για «να αποτρέψει, μετριάσει και διορθώσει» τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
«Το Κατάρ έχει πραγματοποιήσει ορισμένες θετικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, εν μέρει ως απάντηση στον αυξημένο έλεγχο μετά την ανάθεσή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά πάρα πολλές φορές αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται σωστά και χιλιάδες μετανάστες συνεχίζουν να υφίστανται εκμετάλλευση και κακοποίηση», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα Mundo deportivo .
Ο επικεφαλής της Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της οργάνωσης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Στιβ Κόκμπερν, υπενθύμισε ότι «αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς μετανάστες εργαζόμενους, οι οποίοι εκπροσωπούν το 95% του εργατικού δυναμικού του Κατάρ. Από τα στάδια έως τους δρόμους, τα έργα υποδοχής και την ασφάλεια.»
Ο Κόκμπερν πρόσθεσε ότι «ως οργανώτρια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η FIFA έχει ευθύνη να περιορίσει κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της διοργάνωσης, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2022.»
Η Διεθνής Αμνηστία «υπενθυμίζει ότι ο χρόνος τελειώνει και η FIFA πρέπει να δράσει τώρα» έτσι ώστε το Μουντιάλ 2022 να μην διακυβευτεί από τις καταχρήσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Από την αρχή, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τους όρους με τους οποίους οι εργαζόμενοι δουλεύουν στα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τονίζοντας τώρα ότι ενδέχεται να επηρεαστούν και άλλοι εργαζόμενοι σε άλλους τομείς.
6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους
Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο η “Guardian”, περισσότεροι από 6.500 εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από το 2010, όταν η αραβική χώρα ανέλαβε να διοργανώσει το Παγκοσμίου Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022.
Τα σοκαριστικά στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η βρετανική εφημερίδα “Guardian”, προέρχονται από κυβερνητικές πηγές από τις χώρες καταγωγής των μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στα γιγάντια κατασκευαστικά έργα που γίνονται στο Κατάρ, με την προοπτική της φιλοξενίας της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Στοιχεία από την Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα αποκαλύπτουν ότι 5.927 εργάτες από τις χώρες αυτές πέθαναν στο Κατάρ, από το 2011 έως το 2020, ενώ ακόμη 824 θανάτους αναφέρει έκθεση της πρεσβείας του Πακιστάν στην Ντόχα.
Οι αριθμοί αυτοί, μάλιστα, αφορούν μόνο μετανάστες από τις συγκεκριμένες χώρες, τη στιγμή που στα εργοτάξια του Κατάρ δουλεύουν επίσης άνθρωποι από άλλα κράτη, κυρίως την Κένυα και τις Φιλιππίνες, ενώ δεν έχουν προσμετρηθεί οι τελευταίοι μήνες του 2020.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
-
Οι τερματοφύλακες… σκόρερ των ελληνικών γηπέδων – Αρχισκόρερ ο Σαργκάνης
-
Super league 1: Πήρε το πρώτο ντέρμπι των play off ο ΠΑΟΚ – Νίκησε 3-1 την ΑΕΚ
-
Super League 1: Ασταμάτητος και με 10 παίκτες ο Ολυμπιακός – 1-0 τον Αρη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr