Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς
To EleftherosTypos.gr σας αναλύει την ποδοσφαιρική στρατηγική των Κινέζων που εναρμονίζεται πλήρως στο σχέδιο της κυβέρνησης και εξυπηρετείται με πακτωλό εκατομμυρίων που βγαίνει χωρίς κόπο από τα ταμεία των ομάδων για να προσφερθεί έναντι κρυφού αλλά υψηλού ανταλλάγματος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Πέρυσι τέτοια εποχή οι Κινέζοι ξόδεψαν για την ενίσχυσή των ομάδων τους 203,9 εκ. ευρώ, ποσό που τους έφερε στην δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά την πρέμιερ λιγκ. Αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη κατηγορία ποδοσφαίρου της Κίνας έδωσε περισσότερα χρήματα για να πάρει παίκτες από αυτά που έδωσαν μαζί οι Ισπανοί και οι Γάλλοι για την ενίσχυση των ομάδων τους στην πρώτη Κατηγορία.
Φέτος ήδη ο Τέβες έχει πάρει 80 εκατ. ευρώ για να συνεχίσει εκεί την κααριέρα του ενώ τον ακολούθησε και ο Οσκαρ της Τσέλσι με 24 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πρόταση 190 εκατ. ευρώ για να πάρει τον δρόμο για την Απω Ανατολή και ο Ομπαμεγιάνγκ της Ντόρτμουντ.
Ο Μπέκαμ έκανε την αρχή
Το 2013 ο Ντέιβιντ Μπέκαμ γίνεται δεκτός μετά βαίων και κλάδων από τους Κινέζους για να αποτελέσει τον πρεσβευτή ποδοσφαίρου της χώρας. Ηταν μία πολύ δύσκολη περίοδο για το κινεζικό ποδόσφαιρο, αφού πριν από λίγα χρόνια είχε ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο με στημένους αγώνες από το οποίο κρίθηκαν ένοχοι 58 παράγοντες, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αλλά και 12 ομάδες. Ο κόσμος απομακρύνθηκε από τα γήπεδα και κανένας δεν ασχολούνταν σοβαρά με το σπορ.
Ο Μπέκαμ προσπάθησε με την παρουσία του να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στο άθλημα αλλά αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο. Στα σχολεία το ποδόσφαιρο ήταν απαγορευμένο σπορ και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις οι μαθητές έπαιρναν άδεια για να παίξουν μπάλα. Ο ποδοσφαιριστής ήταν συνώνυμο του απατεώνα και κανένας γονιός δεν ήθελε το παιδί του ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο έστω και ως χόμπι.
Σιγά-σιγά τα πράγματα βελτιώνονταν, αφού ο Μπέκαμ είχε την ακτινοβολία, την πειθώ αλλά και τους πολύτιμους φίλους του να κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα για την επιστροφή του κόσμου. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε γίνει το πρώτο μεγάλο μπαμ από την Σανγκάη Σενχούα, η οποία απέκτησε τον Ανελκά να παίζει μπάλα και τον Ζαν Τιγκανά να προπονεί.
Οι 234.000 ευρώ που έπαιρνε την εβδομάδα ο Γάλλος επιθετικός έδωσαν το σύνθημα για το τι θα ακολουθούσε. Η Γκουανγζού Έβεργκραντ που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια έφερε τον Μαρσέλο Λίπι για προπονητή και απέκτησε τον Λούκας Μπάριος. Γρήγορα έγινε η αγαπημένη ομάδα φιλάθλων και κράτους κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας το 2013. Πήρε προπονητή τον Λουίζ Φελίπε Σκολάρι και μεταξύ άλλων απέκτησε τους Παουλίνιο με 15 εκ. ευρώ αλλά και τον Ρομπίνιο με ένα εκατομμύριο το μήνα για τριετές συμβόλαιο.
Οι Καναβάρο, Ντρογκμπά ήταν ακόμη δύο από τα μεγάλα αστέρια που αγωνίστηκαν εκεί ενώ πριν από λίγες ημέρες οι μετακομίσεις παικτών όπως οι Τζάκσον Μαρτίνες, Ραμίρες και Ζερβινιό στην Κίνα, απλά φανερώνουν το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την πολιτική και όχι την αθλητική ηγεσία της χώρας.
Ο ποδοσφαιρόφιλος πρόεδρος Σι
Η εκλογή του Σι Τζίνπινγκ στην προεδρία του κράτους σηματοδότησε την επιθετική πολιτική των Κινέζων στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα λίγους μήνες μετά την εκλογή του οι Financial Times ανάφεραν ότι το ποδόσφαιρο έχει γίνει μήλον της έριδος για τους Κινέζους μεγιστάνες, οι οποίοι συνεχώς αυξάνουν τις επενδύσεις τους, σε μια προσπάθεια να γίνουν αρεστοί στον πρόεδρο Σι.
Από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Σι ήταν να δημιουργήσει ένα σχέδιο 50 σημείων για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, που περιλαμβάνει την ίδρυση δεκάδων χιλιάδων σχολών ποδοσφαίρου και καθιστώντας υποχρεωτικό το άθλημα σε χιλιάδες δημοτικά και γυμνάσια με στόχο μέχρι το 2017 οκτώ εκατομμύρια παιδιά να μυούνται από μικρά στα μυστικά της μπάλας.
Την ίδια στιγμή, στο Πεκίνο, στην Τσενγκντού και σε άλλες πόλεις, έχουν ξεκινήσει οι κατασκευές γηπέδων, τα οποία υπολογίζεται να πολλαπλασιαστούν με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Είναι φανερό πως η επιθετική πολιτική στο ποδόσφαιρο έχει παραμερίσει τα άλλα αθλήματα της χώρας που παλιότερα είχαν ακμάσει όπως είναι το βόλεϊ και το μπάσκετ αλλά δεν φαίνεται πως υπάρχει καμία διάθεση να γίνει στροφή από αυτή την τακτική.
Το στοίχημα του προέδρου Σι είναι να δημιουργηθεί άμεσα μία Εθνική ομάδα που να είναι σε θέση να πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και να συνδυαστεί αυτό με την αίγλη που θα έχει το κινέζικο πρωτάθλημα από την συμμετοχή σούπερ αστεριών από το εξωτερικό ώστε η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα να ανοίξει τους κόλπους της και να δει την Κίνα ως ομότιμο μέλος της.
Σε τέτοιες περιπτώσεις τα λεφτά είναι εκείνα που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και αναμένεται τους επόμενους μήνες να δούμε και άλλες πολύ μεγάλες μεταγραφές να πραγματοποιούνται, αφού ήδη από τώρα υπάρχουν φήμες πως το ερχόμενο καλοκαίρι ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης όπως είναι οι Γιάγια Τουρέ και Τζον Τέρι θα αποδεχθούν το κάλεσμα εκατομμυρίων που ήδη τους έχει γίνει.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι παράγοντες όλων των ομάδων είναι στρατευμένοι στον αγώνα του προέδρου έχοντας βγάλει καθετί οπαδικό από την τακτική τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γκουανγκζού Εβεργκράντε παραχώρησε τον Βραζιλιάνο Ελκεσον (σ.σ. καλύτερος επιθετικός του πρωταθλήματος) στην Σανγκάη SIPG μόνο και μόνο ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια της νέας του ομάδας στο ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ!
Ο ρόλος των πολυεθνικών
Τα χρήματα που προσφέρουν αγόγγυστα οι Κινέζοι είναι πέρα από κάθε φαντασία αλλά για τις εταιρίες που στηρίζουν το ποδοσφαιρικό προϊόν της χώρας δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στο προσδοκώμενο κέρδος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γκουανγκζού Έβεργκραντ.
Το δεύτερο όνομά της είναι η επωνυμία της μεσιτικής εταιρίας Έβεργκραντ η οποία το 2009 αποφάσισε να επενδύσει τεράστια ποσά στο σύλλογο. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την ανάλυση αυτής της κίνησης της συγκεκριμένης εταιρίας, η Εβεργκαντ αποφάσισε πως οι δραστηριότητές της στην μεσιτική αγορά όσο θα περνούν τα χρόνια θα μειωθούν και για αυτό τον λόγο μέσω της συμμετοχής της στο ποδόσφαιρο θα μπορέσει να επεκταθούν σε άλλους τομείς της κινέζικης οικονομίας όπως είναι το λάδι, το εμφιαλωμένο νερό αλλά και τα αναψυκτικά.
Παρόλα αυτά η Εβεργκραντ δεν σηκώνει μόνη της το βάρος της χρηματοδότησης της ομάδας, αφού πέρυσι απέκτησε ισχυρότατο σύμμαχο. Ο λόγος γίνεται για την εταιρία-κολοσσό Αλιμπάμπα που αγόρασε το 50% των μετοχών έναντι 192 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αξία του συλλόγου αυτή την στιγμή ξεπερνά τα 2 δις ευρώ και η Γκουανγκζού έγινε η πρώτη ασιατική ομάδα που εισήχθη στο χρηματιστήριο!
Κινέζικα δίχτυα στην Ευρώπη
Οι Κινέζοι δεν φαίνεται να έχουν καμία διάθεση εσωστρέφειας και χρησιμοποιώντας την δυναμική του χρήματος ρίχνουν τα δίχτυα τους σε όλο τον κόσμο.
Πέρυσι αντί 400.000.000 δολαρίων, η ιδιοκτήτρια εταιρία της Μάντσεστερ Σίτι προχώρησε στην πώληση του 13% των μετοχών της στο κινεζικό επενδυτικό fund «China Media Capital». Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κινέζικη εταιρία είναι ο μεγάλος παίκτης στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο της Κίνας, αφού πρόσφατα υπέγραψε πενταετής τηλεοπτική συμφωνία για τη Σούπερ Λιγκ αξίας 1.25 δισ. δολαρίων.
Από εκεί και πέρα ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στην Κίνα, Γουάνγκ Τζιανλίν, είχε ξοδέψει 45 εκατ. ευρώ για την αγορά του 20% των μετοχών της Ατλέτικο Μαδρίτης. Μία συνεργασία που εννοείται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μεταγραφή του Μαρτίνες στην Γκουανγκζού.
Επίσης ο Κινέζος πολυεκατομμυριούχος Τσεν Γιάσενγκ κατέχει πλέον το 54% των μετοχών της Εσπανιόλ.
Στο μεταξύ η κινέζικη εταιρεία Ledman έχει έρθει σε συμφωνία με την πορτογαλική Ομοσπονδία για χορηγία του πρωταθλήματος της β’ κατηγορίας και μάλιστα στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας υπάρχει η δέσμευση από τις ομάδες να παίρνουν παίκτες από την Κίνα και να τους εντάσσουν στα ρόστερ τους. Γεγονός που προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις αλλά καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο έχουν προσεγγίσει οι Κινέζοι το ποδόσφαιρο και τον σκοπό που έχουν.
Οι δέκα πιο ακριβοί μισθοί παικτών στην Κίνα:
1. Κάρλος Τέβες Σανγκάη Σενχουάν 40 εκατ. ευρώ
2. Εζεκιέλ Λαβέτσι Χεμπέι 26,5
3. Οσκαρ Σανγκάη SIPG 25
4. Χουλκ Σανγκάη SIPG 20
5. Γκρατσιάνο Πελέ Σαντόνγκ 16
6. Ασαμόα Γκιάν Σανγκάη SIPG 14,8
7. Ραμόιρες Γιανγκσού Σιουνίνγκ 13
8. Τζάκσον Ραμίρες Γκουαντζού Εβεργκράντε 12,5
9. Αλεξ Τεξέιρα Γιανγκσού Σουνίνγκ 12
10. Μπουράκ Γιλμάζ Γκουοάν 8