Ετσι, τα σκάνδαλα δεν είναι ξένη λέξη για την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου και τα όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό με τον Τζιάνι Ινφαντίνο απλά αποτελούν ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ.
Ινφαντίνο
Ο πάλαι ποτέ «Mr κλήρωση» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν κοινό μυστικό ότι πολύ γρήγορα θα άφηνε τη θέση του πίσω από τα… μπαλάκια και θα έπαιζε μεγάλη μπάλα στο υψηλότερο κλιμάκιο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τις τελευταίες μέρες ταλανίζεται από μία εισαγγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2016. Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της FIFA κατηγορείται για την ανάθεση σύμβασης τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε μια υπεράκτια εταιρία ενώ τότε ήταν ακόμη επικεφαλής νομικός σύμβουλος της UEFA.
«Ανήσυχος» για αυτή την έρευνα, ο νυν πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είχε γράψει τότε στον παιδικό του φίλο, Ρινάλντο Αρνολντ, ο οποίος είχε γίνει εισαγγελέας: «Θα προσπαθήσω να εξηγήσω ότι είναι προς το συμφέρον μου να ξεκαθαρίσουν τα πάντα το συντομότερο δυνατό, να καταστεί σαφές ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτό το θέμα», ανέφερε το email που αποκαλύφθηκε. Ο Αρνολντ, ο οποίος είχε ήδη βοηθήσει σε μία πρώτη συνάντηση μεταξύ του γενικού εισαγγελέα Μισέλ Λομπέρ και του Ινφαντίνο, απάντησε: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι η συνάντηση σε δύο εβδομάδες. Εάν θέλεις, μπορώ και πάλι να σε συνοδεύσω». Πλέον, αμφότεροι είναι κατηγορούμενοι.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Ινφαντίνο έχει μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη. Το όνομά του φιγουράριζε στη λίστα με τους φοροδιαφεύγοντες/φοροαποφεύγοντες των Panama Papers που έχουν προκαλέσει σάλο παγκόσμια. Πρόκειται για ανθρώπους ιδιαίτερα ισχυρούς πολιτικά ή οικονομικά οι οποίοι κατάφερναν να διοχετεύουν τεράστια ποσά σε υπεράκτιες εταιρίες (off-shore) με έδρα τον Παναμά για να αποκρύπτουν τα έσοδά τους, είτε προέρχονταν από νόμιμες είτε από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του Ινφαντίνο στη λίστα αυτή, πραγματοποιήθηκε έφοδος της ελβετικής αστυνομίας στα γραφεία της UEFA στη Νιόν!
Η άκρη του μίτου
Η FIFA έκανε το 2016 εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Τζιάνι Ινφαντίνο που διαδέχτηκε τον Σεπ Μπλάτερ. Λίγο πριν και πιο συγκεκριμένα το 2015 η FIFA πέρασε τη μεγαλύτερη κρίση διαφθοράς στα πάνω από 110 χρόνια της ιστορίας της. Η αρχική έρευνα για τη διαδικασία ανάληψης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 επεκτάθηκε από το FBI με τη συνδρομή των ελβετικών αρχών, ώστε να συμπεριλάβει και τις ύποπτες οικονομικές συναλλαγές δεκαετιών της FIFA.
Το FBI με τις πληροφορίες που πήρε από το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA Τσαρλς «Τσακ» Μπλέιζερ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι και να ανακαλύπτει πολλά. Το 2011, ο Μπλέιζερ ομολόγησε την ενοχή του για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκβιασμούς και ηλεκτρονική απάτη. Κατόπιν συμφώνησε να δώσει πληροφορίες για τα μεγαλοστελέχη της FIFA και πρώην φίλους του, με εξέχοντα τον πρώην πρόεδρο της CONCACAF, Τζακ Γουόρνερ, πρώην αφεντικό του Μπλέιζερ και έναν εκ των πλέον σημαντικών παραγόντων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Nations League- UEFA: H στατιστική...πορεία της Ελλάδας , «κλειδί» οι σωστές μεταβιβάσεις (85,84%)
Ο 73χρονος παράγοντας από το Τρινιντάντ παραιτήθηκε το 2011 εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά. Αποβλήθηκε ισοβίως από το ποδόσφαιρο για πολλαπλές παραβιάσεις του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας. Το 2015 συνολικά 15 άτομα και επιχειρήσεις συνδεόμενες με τη FIFA είδαν να τους ασκούνται διώξεις από τις ΗΠΑ. Και από τα 24 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA από το 2010, όταν η Ρωσία και το Κατάρ ανέλαβαν τα Μουντιάλ του ’18 και του ’22, τα 12 κατηγορούνται για διαφθορά, αποκαλύφθηκαν ως διεφθαρμένοι ή ελέγχονται για παράνομες ενέργειες.
Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο απερχόμενος πρόεδρος, Σεπ Μπλάτερ, και ο άνθρωπος που πολλοί πίστευαν ότι θα τον διαδεχόταν, ο Μισέλ Πλατινί.
Μπλάτερ και Πλατινί
Μπλάτερ και Πλατινί, επίσης, καταδικάστηκαν σε 8 έτη μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο (από το τέλος του 2015). Ο λόγος είναι ένα παλιότερο «περίεργο έμβασμα» του πρώτου προς τον δεύτερο, δηλ. μαύρα λεφτά κάτω από το τραπέζι για δραστηριότητες όμως που δεν έχουν ξεκαθαριστεί από την Πειθαρχική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Και οι δύο επιμένουν ότι είναι αθώοι και ακόμη βρίσκονται στα δικαστήρια για να αποδείξουν την αθωότητά τους. Αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά, ο Πλατινί πολύ πιθανό να ήταν ο επόμενος πρόεδρος της FIFA και να μη δινόταν η ευκαιρία στον Ινφαντίνο να φτάσει τόσο γρήγορα στον στόχο του.
Πριν από λίγους μήνες ο Πλατινί σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα «Sport» έκανε λόγο για λειτουργία μαφίας στη FIFA αλλά και στη δομή των UEFA και CAS, αφήνοντας αιχμές για τον Σεπ Μπλάτερ και το πώς τον οδήγησε μαζί του στην καταδίκη, ενώ εμφανίστηκε ειρωνικός προς τη βοήθεια που πήρε από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου: «Δεν έκλαψα όταν έχασα τη δουλειά μου. Πάλεψα για έναν και μοναδικό λόγο: Μισώ την αδικία. Και εκείνη με βρήκε. Η FIFA και το CAS δρουν όπως η μαφία. Είναι ένα μάτσο φιλαράκια. Κάνουν ό,τι θέλουν. Οι δύο οργανισμοί μαζί με την UEFA έχουν τους ίδιους δικηγόρους. Εχουν τη δύναμη να εξαφανίσουν τον καθένα από το ποδόσφαιρο. Στην προκειμένη, κατάφεραν να μη με κάνουν πρόεδρο της FIFA. Συγχαρητήρια».
Φωνές και για άλλα σκάνδαλα
Τον Οκτώβριο του 2015 το «Spiegel» αποκαλύπτει ότι η Γερμανία αγόρασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, δωροδοκώντας μέλη της επιτροπής ανάθεσης! Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, πίσω από αυτή την απίστευτη ιστορία ήταν ο πρώην ιδιοκτήτης της Adidas Ρόμπερτ-Λουί Ντρεϊφίς (δεν ήταν εν ζωή), ο οποίος «δάνεισε» (μέσω ενός fund που ιδρύθηκε για να του εγγυηθεί ότι τα λεφτά θα του επιστραφούν) στη γερμανική επιτροπή διεκδίκησης το ποσό των 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (6,7 εκατομμύρια ευρώ) εν γνώσει του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης Φραντς Μπεκενμπάουερ (φωτό πάνω)!
Επίσης από την περίοδο διεκδίκησης της διοργάνωσης του Κατάρ ακόμα υπήρχαν καταγγελίες των άλλων υποψήφιων διοργανωτών για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Από την ημέρα που οι Αραβες πήραν το χρίσμα άρχισαν οι καταγγελίες για δωροδοκίες και άλλες παράτυπες συναλλαγές με μέλη της FIFA ώστε οι Καταριανοί να αναλάβουν τη διοργάνωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η δεκάχρονη κόρη μέλους της FIFA έλαβε σε τραπεζικό λογαριασμό της δύο εκατομμύρια δολάρια λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία που έδωσε στην ασιατική χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022!
Υποπτες ιστορίες για Χαβελάνζε και Τεϊξέιρα
Σκοτεινές ιστορίες υπάρχουν και για τον Ζοάο Χαβελάνζε (φωτό) που δεν είναι πια στη ζωή. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο πρώην πρόεδρος της FIFA που έδωσε το… δαχτυλίδι στο αγαπημένο του παιδί Σεπ Μπλάτερ έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του από την εμπορική εταιρία ISL ποσά που φτάνουν το λιγότερο το 1,25 εκατ. ευρώ.
Την ίδια εποχή το τότε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και γαμπρός του Χαβελάνζε, Ρικάρντο Τεϊξέιρα, παρουσιάζεται να εισέπραξε ποσά ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφο του ελβετικού δικαστηρίου, που ανέφερε μονάχα τα ονόματα των Χαβελάνζε και Τεϊξέιρα, οι δυο τους ενδέχεται να έχουν λάβει ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 18,2 εκατ. ευρώ. Αποκαλύπτεται, δε, πως στη συνέχεια επέστρεψαν 4,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να σταματήσει η εισαγγελική έρευνα, με τον όρο να μείνει μυστική η ταυτότητά τους. Ο Χαβελάνζε που ήταν πρόεδρος της ομοσπονδίας για 24 χρόνια, πριν τον διαδεχθεί το 1998 ο Μπλάτερ, ήταν ο μοναδικός μη Ευρωπαίος πρόεδρος της FIFA.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr