Ελεύθερος Τύπος
SPORTS

Τι απάντησε ο Αυγενάκης στην ΕΠΟ που διαμαρτύρεται για τις εκλογές στην Ομοσπονδία

Αυγενάκης: Καμόρα και σαπίλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Newsroom eleftherostypos.gr

Το απόγευμα της Πέμπτης (14/05) η ΕΠΟ σε ανακοίνωσή της, «έβαλε» κατά του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη -μετά την ενημέρωση που έκανε πως φέρνει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για να γίνουν οι εκλογές στις ομοσπονδίες (ανάμεσα σ’ αυτές και της ΕΠΟ) το ερχόμενο φθινόπωρο- κάνοντας λόγο από την πλευρά της για «αθέτηση των συμφωνηθέντων», «παραβίαση του αυτοδιοίκητου» και «αναξιοπιστία σε UEFA-FIFA».

Η ομοσπονδία εστίαζε την «αντίδρασή» της στο γεγονός πως στις συζητήσεις που είχαν γίνει με τις UEFA-FIFA τον Δεκέμβριο, αλλά και μετά τη συνάντηση με τους Big-4 ένα μήνα αργότερα, είχαν συμφωνηθεί να γίνουν οι εκλογές τον Ιούλιο, πριν την έναρξη της περιόδου 2020/21. Στη δε ανακοίνωσή της επισήμανε πως:

«Με αφορμή την ανακοίνωση της Αθλητικής Ηγεσίας αναφορικά με τον χρόνο διενέργειας της Ειδικής Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ανακοινώνονται τα ακόλουθα.

Η σημερινή ανακοίνωση της Αθλητικής Ηγεσίας αναφορικά με τον χρόνο διενέργειας της Ειδικής Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αποτελεί πλήρη αθέτηση των συμφωνηθέντων στις 12 Δεκεμβρίου 2019 στη Νυόν και στις 22 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα, μεταξύ του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Προέδρου της Ε.Π.Ο., υψηλόβαθμων στελεχών των FIFA και UEFA, των ιδιοκτητών των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, καθώς και του Προέδρου της Super League 1.

Η αιφνίδια υπαναχώρηση της Αθλητικής Ηγεσίας εγείρει ερωτηματικά αναφορικά με τη σκοπιμότητά της, πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση των εμπλεκομένων σχετικά με την επίσπευση των εκλογών της Ε.Π.Ο., κατά τον μήνα Ιούλιο του 2020, αλλά και δεδομένου ότι, τιμώντας τον θεσμικό της ρόλο και τα συμφωνηθέντα, η Ε.Π.Ο. ήδη έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη σύγκλιση έκτακτης καταστατικής γενικής συνέλευσης στις αρχές Ιουνίου 2020.

Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές έχουν ήδη πληροφορηθεί τη σημερινή αναπάντεχη εξέλιξη,  καθώς αφενός παραβιάζονται διεθνείς καταστατικές αρχές του αυτοδιοίκητου του Ποδοσφαίρου και αφετέρου η Αθλητική Ηγεσία εμφανίζεται αίφνης στο διεθνές πεδίο ως αναξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σεβόμενη τα Μέλη της, το αυτοδιοίκητό της και το καταστατικό της, θα ενημερώσει άμεσα και αναλυτικά την ηγεσία της FIFA και UEFA για την αιφνίδια υπαναχώρηση της Αθλητικής Ηγεσίας απο τα συμπεφωνημένα».

Λίγο αργότερα, ακολούθησε ξεκάθαρη τοποθέτηση-απάντηση από την πλευρά του Υφυπουργείου Αθλητισμού προς την ΕΠΟ, με την επισήμανση πως η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση που ανακοινώθηκε από το Υφυπουργείο, αποτελεί κυβερνητική απόφαση, ενώ παράλληλα τονίζεται πως υπήρξε ενημέρωση προς τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές πριν την ανακοίνωση. Ενημέρωση κατά την οποία συζητήθηκε η εκκρεμότητα των εκλογών που υπήρχε από την υπογραφή του μνημονίου με τις FIFA-UEFA από τις 25 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, τονιζόταν για το θέμα πως: «Αποτελεί κυβερνητική απόφαση η σημερινή ανακοίνωση του Υφυπουργείου Αθλητισμού σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών των αθλητικών ομοσπονδιών (το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους). Ομοίως και για τις εκλογές της ΕΠΟ.

Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές ενημερώθηκαν αναλυτικά πριν από τη σχετική ανακοίνωση. Συζητήθηκε, επιπλέον, η εκκρεμότητά τους με τη σύνταξη της Έκθεσης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που απορρέει από το «Μνημόνιο Συνεργασίας», το οποίο υπέγραψε η ελληνική Κυβέρνηση με τις FIFA και UEFA στις 25/2/2020 στην Αθήνα».

Προτεινόμενα για εσάς

Αυγενάκης: Θα διατεθούν 12 εκατ. ευρώ στα ενεργά σωματεία

Ανδρέας Ντίνης

Αυγενάκης για τον ένα χρόνο κυβέρνησης ΝΔ: Πετύχαμε μεταρρυθμίσεις που θεραπεύουν χρόνιες παθογένειες

Μιχάλης Μάρδας

Αυγενάκης: Καμόρα και σαπίλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ανδρέας Ντίνης

Επίθεση του Αρη στην ΕΠΟ για το θέμα της τιμωρίας από τη FIFA

Μιχάλης Μάρδας

Αυγενάκης: Ετσι θα έρθει το νοικοκύρεμα στο αθλητικό μας τοπίο

Μιχάλης Μάρδας

Σοκ: Πέθανε από ανεύρυσμα ο αναλυτής της εθνικής Σταμάτης Αντωνίου – Ηταν μόλις 42 ετών

Μιχάλης Μάρδας

Σκληρή επίθεση Αυγενάκη στη Βουλή: Η ΕΠΟ σαμποτάρει μία εθνική προσπάθεια

Μιχάλης Μάρδας

Υφυπουργείο Αθλητισμού: Μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ ζήτησαν από τον κ. Δέδε να διερευνήσει την απόσυρση της υποψηφιότητας

Μιχάλης Μάρδας

Τρίωρη συνάντηση Αυγενάκη, Μαυρωτά με ΕΟΕ – Τι συζητήθηκε και τι ανακοινώθηκε για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Μιχάλης Μάρδας