Αυτό δεν αναμένεται να αργήσει αλλά ακόμη είναι πρόωρο να πούμε για το πότε και αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ολα εξαρτώνται από τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα και με βάση αυτά τα στοιχεία που αξιολογούνται συνεχώς θα παρθεί η τελική απόφαση.
Στην παρούσα χρονική στιγμή οι επιστήμονες δεν έχουν εικόνα από το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση από την άρση των πρώτων περιορισμών (τη Δευτέρα 4 Μαΐου), κάτι για το οποίο θα είναι σίγουροι την Κυριακή.
Στη συνέχεια θα αρχίσουν να αναλύουν τα δεδομένα για το άνοιγμα των σχολείων και των άλλων καταστημάτων στις 18 Μαΐου.
Με λίγα λόγια, μέχρι τα τέλη του Μαΐου δεν θα υπάρχει σαφής εικόνα και κανείς δεν θα μπορεί να πει με σιγουριά πότε και αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα.
Μιλάμε άλλωστε για μία δυναμική κατάσταση που μεταβάλλεται συνεχώς και μπορεί τα τωρινά στοιχεία να είναι ενθαρρυντικά αλλά πρόκειται για έναν ιό που εύκολα μπορεί να δημιουργήσει αναταραχή αν δεν προσεχθεί.
Με βάση τα παραπάνω έχει μια λογική οι ομάδες της Super League 1 να μιλήσουν στις 18 Μαΐου (σ.σ.: για τότε έχει οριστεί η τηλεδιάσκεψη) για το πότε σκέφτονται να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και το τι μορφή θα έχει αυτό (σ.σ. αν υπάρξει ή όχι αναδιάρθρωση και αν το πρόγραμμα που ορίζεται για πλέι οφ και πλέι άουτ θα γίνει κανονικά).
Ολα αυτά βέβαια αφορούν την πρώτη κατηγορία γιατί στη Super League 2 είναι ακόμη πιο μπερδεμένη η κατάσταση καθώς εκεί οι ομάδες δεν δείχνουν διάθεση να επιστρέψουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς.
Οι ομάδες εμφανίζονται αρνητικές στην επιστροφή στις προπονήσεις σε γκρουπ έως οκτώ ατόμων και με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε μετά από αίτημα επιστροφής στις προπονήσεις από τις ομάδες της κατηγορίας.
Το πρόβλημα είναι η κάλυψη του κόστους του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που έχει ως αποτέλεσμα οι ομάδες να μην είναι διατεθειμένες να μπουν στο γήπεδο αν δεν επιτραπούν οι ομαδικές προπονήσεις και δοθούν εγγυήσεις επανέναρξης του πρωταθλήματος.
Ετσι το ενδεχόμενο πρόωρης λήξης του πρωταθλήματος είναι ακόμη στο τραπέζι και αν δεν υπήρχαν οι «εκκρεμότητες» με την ΕΡΤ ίσως να είχε ήδη αποφασιστεί.
Η κρίσιμη ημέρα για τη Super League 2 είναι η επόμενη Τετάρτη 20 Μαΐου όπου έχει συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο έπειτα από την πρωτοβουλία που πήραν Παναχαϊκή και Καραϊσκάκης.
Τα τρία θέματα που θα συζητηθούν είναι:
1) Απόφαση για διακοπή πρωταθλήματος,
2) Περικοπές συμβολαίων,
3) Πιθανή αναδιάρθρωση.
Ερωτήσεις και απαντήσεις που ενδιαφέρουν τον φίλαθλο κόσμο
>zΤι απομένει να ολοκληρωθεί η σεζόν στη Super League 1;
Απομένουν:
Τα πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που διεκδικούν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια (14 αγωνιστικές).
Τα πλέι άουτ για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν (10 αγώνες) και οι αγώνες της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου και ο τελικός.
Για τον Ολυμπιακό υπάρχει και η εκκρεμότητα του Europa League με τον επαναληπτικό κόντρα στη Γουλβς.
Οπως είπε ο προπονητής του πρόσφατα, Πέδρο Μαρτίνς, προγραμματίζεται για τις 6 Αυγούστου. Αυτό όμως είναι αρμοδιότητα της UEFA.
>>Πώς ελέγχονται ιατρικά οι ποδοσφαιριστές και τα μέλη των ομάδων;
Κάθε ομάδα της Super League 1 έχει ήδη κάνει πρώτο τεστ σε όλους τους ποδοσφαιριστές της και ήταν αρνητικό, οπότε επετράπη να ξεκινήσουν οι προπονήσεις κατά τμήματα.
Οπως έχει ειπωθεί οι παίκτες θα επαναλαμβάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το τεστ μέχρι το τέλος της εφετινής σεζόν.
Οποιοι έχουν έρθει από το εξωτερικό μπαίνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα μέχρι να περάσει το πρώτο επταήμερο και να είναι όλοι πιο σίγουροι πως είναι υγιείς.
>>Τι θα συμβεί αν ποδοσφαιριστής ή άλλο μέλος της ομάδας διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό;
Σε αυτή την περίπτωση απομονώνεται ο αθλητής και όχι όλη η ομάδα.
Αφού γίνουν κατ’ επανάληψη όλα τα απαραίτητα τεστ σε όλα τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας και βγουν όλα αρνητικά, εκτός του συγκεκριμένου αθλητή, το πρωτάθλημα θα μπορεί να συνεχιστεί.
Σε διαφορετική περίπτωση η αγωνιστική δραστηριότητα αναγκαστικά θα σταματήσει.
Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι το ποδόσφαιρο είναι σκληρό άθλημα και με κοντινές επαφές των παικτών, δεν συνιστάται χρήση μάσκας ή γαντιών σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση.
>>Θα υπάρχουν οπαδοί στις εξέδρες;
Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Μπορεί και να μην υπάρξει ξανά κόσμος στο γήπεδο μέχρι να απαλλαγούμε από αυτόν τον ιό.
Ενα γήπεδο με κόσμο είναι εστία μόλυνσης. Θα είναι πραγματικά επικίνδυνο κάτι τέτοιο. Ισως να ξεκινήσει σε κάποια φάση και να ανοίξουν οι θύρες των γηπέδων με πάρα πολύ αυστηρούς περιορισμούς, για παράδειγμα ένας θεατής ανά τρία καθίσματα, αλλά και πάλι είναι κάτι πρόωρο.
Με λίγα λόγια, σίγουρα όχι για εφέτος και το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα ισχύσει και για την επόμενη περίοδο αν δεν βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο.