Η UEFA έκανε γνωστό στην ετήσια αναφορά της για το ποδόσφαιρο, ότι οι 712 κορυφαίοι σύλλογοι των 55 πρωταθλημάτων της Ευρώπης είχαν συνολικά έσοδα 21 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2018, παρουσίασαν αύξηση εσόδων κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Εντούτοις, η UEFA δήλωσε ότι το ποσοστό αυτό που δημιουργήθηκε από τα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης -Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία- έφθασε σε ένα ρεκόρ ύψους 75%, ενώ το 49% αφορά σε μόνο 30 συλλόγους.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση των εσόδων ήταν τριπλάσια μεταξύ των μεγαλύτερων 30 συλλόγων απ΄ ό,τι στους υπόλοιπους, γεγονός που δείχνει ότι το χάσμα συνεχίζει να αυξάνεται.
«Η έκθεση επισημαίνει ορισμένες απειλές για τη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σταθερότητα και επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφρίν.
«Αυτά περιλαμβάνουν τους κινδύνους της πόλωσης που τροφοδοτείται με την παγκοσμιοποίηση, το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και των περιπτώσεων υπερβολικής εξάρτησης από τα έσοδα από τις μεταγραφές».
Η έκθεση προειδοποίησε επίσης, ότι με βάση τα κέρδη από την τηλεόραση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 9,4% ή 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ – περισσότερο από την αύξηση των εσόδων. Οι σύλλογοι της La Liga ήταν… υπεύθυνοι για την αύξηση των 332 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι μισθοί αφορούν τώρα στο 64% των εσόδων των συλλόγων, τα οποία σύμφωνα με την έκθεση ήταν «περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία» και 35 σύλλογοι έχουν μισθοδοσία 100 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.
«Η UEFA θα παρακολουθήσει προσεκτικά αυτήν την τάση, καθώς ακόμη ένα έτος ισχυρής αύξησης των μισθών το 2019 θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στα λειτουργικά κέρδη», ανέφερε η έκθεση.
Οι μεταγραφές δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία εσόδων, καθώς αναφέρονται ξεχωριστά ως κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, αν και πολλές ομάδες εξαρτώνται από αυτά για το εισόδημα τους.
Η UEFA δήλωσε ότι οι σύλλογοι ανέφεραν ακαθάριστο εισόδημα 6 δισ ευρώ από μεταγραφές, ποσό αυξημένο κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την Πορτογαλία, την Γαλλία και το Βέλγιο ως χώρες όπου οι σύλλογοι είχαν εξάρτηση από τα κέρδη από τις μεταγραφές, οι οποίες σε όλες τις περιπτώσεις αντιστοιχούσαν στο 50% ή περισσότερο των εσόδων.
«Οι σύλλογοι που δημιουργούν ταλέντα και τα πωλούν, φυσικά, εξαρτώνται περισσότερο από τις μεταγραφές για να καλύψουν τους μισθούς των παικτών τους και άλλα λειτουργικά κόστη. Η υπερβολική εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους», προειδοποίησε ο Τσεφεριν.