Από την πρώτη ματιά το καταλαβαίνεις… Αργεντινός και «μπαλαδόφατσα»… Όταν ήταν 10 ετών, είχε ήδη «χαίτη». Μεγάλωσε άλλωστε με πρότυπο τον Αριέλ Ορτέγα, κάνοντας τα πάντα για να του μοιάσει. Πιτσιρικάς πίστευε ότι θα μείνει και στο ύψος του ποδοσφαιρικού του ειδώλου, ωστόσο ψήλωσε απότομα, γεγονός που διαμόρφωσε διαφορετικά το στιλ του και τον έκανε, τουλάχιστον στα πρώτα του χρόνια, να παίζει πιο προωθημένος. Δυνατός με τη μπάλα στα πόδια και με παρελθόν αξιοζήλευτο. Εμπειρίες που φαντάζουν μεγαλύτερες από των περισσότερων ποδοσφαιριστών του Πρωταθλήματός μας.
Όταν ο Πάμπλο Βίτι ξεκίνησε την καριέρα του από τη Ροσάριο Σεντράλ άφηνε υποσχέσεις ότι θα συνεχίσει την παράδοση της περιοχής στους top ποδοσφαιριστές. Έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα το 2004 και πήρε τη φανέλα με το 10, δείχνοντας ότι έχει όλα τα φόντα για να αφήσει εποχή, ενώ θεωρούταν και μια από τις μεγάλες ελπίδες για την αλμπισελέστε.
Την επόμενη χρονιά, ο Φρανσίσκο Φεράρο του έδωσε μια θέση στην ομάδα Κ-20 της Εθνικής Αργεντινής για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005. Στην ίδια φουρνιά βρίσκονταν παίκτες που έμελλε να κάνουν πολύ μεγαλύτερη καριέρα. Ο Λιονέλ Μέσι και ο Σέρχιο Αγουέρο, για αρχή. Κι έπειτα ο Σαμπαλέτα, ο Γκαράι, ο Φερνάντο Γκάγκο, ο Λούκας Μπίλια. Κι όμως, ο Βίτι πήγαινε στο τουρνουά έχοντας το χρίσμα του βασικού, μπροστά από τον Μέσι και Αγουέρο. Πήρε τη φανέλα με το «9» στο τουρνουά και στο πρώτο ματς με τις ΗΠΑ ξεκίνησε βασικός, την ώρα που οι δύο νυν σούπερ σταρ έμειναν στον πάγκο!
Σήμερα, όπως παραδέχεται κι ο ίδιος, μοιάζει απίστευτο. «Μου το θυμίζουν συχνά, μου το λένε σαν είναι αστείο. Σε εκείνο το Μουντιάλ ο Μέσι πήγαινε ως αναπληρωματικός και εγώ ως βασικός», είχε πει σε συνέντευξή του προσθέτοντας για τον σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα: «Είναι ο καλύτερος του κόσμου και συζητάμε για το αν είναι ο καλύτερος της Ισπανίας. Η αλήθεια είναι πως ήμουν προνομιούχος που κατάφερε να παίξω μαζί του, που κατάφερα να συνεργαστώ μαζί του σε ένα γκολ και να σκοράρω ο ίδιος από δική του πάσα. Το θυμάμαι ως μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου».
Η Αργεντινή έχασε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης από τις ΗΠΑ, στην οποία ο Βίτι αγωνιζόταν βασικός, ωστόσο στη συνέχεια πήγε τρένο μέχρι την κατάκτηση της κούπας. Ο Βίτι έπαιξε σε δύο ακόμα ματς. Για τους «8» με την Κολομβία και στα ημιτελικά με την Ισπανία. Ο Μέσι φυσικά πήρε αμέσως μετά την πρεμιέρα θέση βασικού, αγωνίστηκε σε 7 ματς και πέτυχε 4 γκολ και έκανε τη διαφορά στην πορεία προς τον τίτλο. «Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις. Ήταν για μένα μια τεράστια ικανοποίηση να είμαι μέλος αυτών των αποδυτηρίων, εκείνης της γενιάς με τον Μέσι, τον Αγουέρο και τους υπόλοιπους συμπαίκτες».
Ο Βίτι δεν είχε την καριέρα που περίμεναν οι συμπατριώτες του. Έπαιζε περισσότερο στο κέντρο όσο περνούσαν τα χρόνια, πίσω από τους επιθετικούς ή στον άξονα. Η πορεία του στη Ροσάριο του άνοιξε το δρόμο για την Μπάνφιλντ και την Ιντεπενδιένδε, στην οποία δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Το πρώτο πέρασμά του για την Ευρώπη έγινε για λογαριασμό της Τσερνομόρετες. Όμως ούτε εκεί τον σήκωσε το κλίμα.
Επέστρεψε στην Αμερική το 2009, αλλά πολύ πιο βόρεια. Έκανε μια σεζόν στην Τορόντο FC, έχοντας 30 συμμετοχές και δύο γκολ και πήρε πρωτάθλημα, πριν κατέβει και πάλι νοτιότερα.
Με την Ουνιβερσιδάδ Σαν Μάρτιν πήρε πρωτάθλημα και στη συνέχεια μεταγραφή για την Ουνιβερσιτάριο. Στο Περού αναγεννήθηκε, όντας από τους καλύτερους του Πρωταθλήματος. Στον πάγκο της Εθνικής ήταν τότε ο γνώριμός μας Σέρχιο Μαρκαριάν και ο Βίτι τόνισε πως αν ο έμπειρος τεχνικός τον καλούσε, ήταν διατεθειμένος να πάρει την υπηκοότητα και να φορέσει τη φανέλα του Περού. Στην Ουνιβερσιτάριο έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής.
Πέρασε επίσης από Μεξικό και Εκουαδόρ, πριν γυρίσει στην Αργεντινή για την Τίγρες, έπειτα από πέντε χρόνια εκτός της πατρίδας του. Μάλιστα, με τους «Ματαδόρ» βρήκε δίχτυα απέναντι στην ομάδα που τον ανέδειξε, την Ροσάριο, αλλά και την Ιντεπενδιέντε.
Το 2015 πήγε στην Σαν Μαρτίν, η οποία είχε ανέβει στην πρώτη κατηγορία. Ένας τραυματισμός καθυστέρησε το ντεμπούτο του, ωστόσο έπαιξε 14 ματς και σκόραρε τρεις φορές. Παρότι ποδοσφαιρικά δεν ήταν πλέον ένα όνομα που απασχολούσε τα πρωτοσέλιδα, η δημοσιότητα τον συνάντησε λόγω των προσωπικών του, αφού φερόταν… πολύ κοντά στην Κλαούντια Σιαρντόνε, γνωστή σεξοβόμβα από την Αργεντινή, η οποία στο παρελθόν είχε εμπλακεί και με τον Τέβες και συχνά-πυκνά ξεσηκώνει τα social media με τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες της.
Αφού ο Βίτι… ξεμπέρδεψε με δαύτην, το 2016 τον βρήκε στην Ολ Μπόις, πριν πάρει το αεροπλάνο για μια ακόμα περιπέτεια στο εξωτερικό. Προορισμός αυτή τη φορά η Ελλάδα και η Βέροια. Στα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, πέρασε ως αλλαγή χωρίς να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Ήταν, άλλωστε, απέναντι σε δύο ομάδες της κορυφής, ενώ στη «βασίλισσα» επικρατούσε αβεβαιότητα. Στη Νέα Σμύρνη ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός και διάλυσε τα όνειρα του Πανιωνίου για ξεκίνημα με «3 στα 3», σκοράροντας δις στο πρώτο ημίχρονο και κλέβοντας την παράσταση.
Ο Πάμπλο Βίτι έχει κόλλημα με τα μαλλιά του, τα οποία πάντα στρώνει κάτω με κρέμα πριν βγει στον αγωνιστικό χώρο, γεγονός που σε αρκετά αποδυτήρια έχει προκαλέσει το σχετικό χαβαλέ. Λατρεύει επίσης τα τατουάζ, όμως το βασικότερο για εκείνον στη ζωή, είναι η οικογένειά του. «Εχω μια εξαιρετική οικογένεια που πάντα βρίσκεται εκεί. Με στηρίζουν στα καλά και στα κακά. Είναι πάντα εκεί, όχι μόνο όποτε τους χρειάζεσαι και γι’ αυτό τους ευχαριστώ».