Βέβαια, για την εικόνα που παρουσιάζει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μετά το καλοκαίρι του 2014, οπότε ήταν η τελευταία μας συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση (Μουντιάλ), καμία ήττα δεν αποτελεί έκπληξη. Η μάχη, για να μπορέσει ο Αγγελος Αναστασιάδης -που από την πρώτη στιγμή της πρόσληψής του έχει να αντιμετωπίσει και μεγάλη δυσπιστία για το αν είναι σε θέση να προσφέρει κάτι το σημαντικό- να προλάβει το χρόνο, για πολλούς είναι άνιση.
Η Ελλάδα στα προκριματικά του Euro, που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο, για να μπορέσει να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την πρόκριση στην τελική φάση, θα πρέπει να είναι πλήρως μεταμορφωμένη και μέχρι στιγμής τίποτα δεν αποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα. Δευτερόλεπτα μετά το τέλος του αγώνα με την Εσθονία, αν αντίκριζε κανείς τα πρόσωπα των διεθνών, θα καταλάβαινε δύο πράγματα. Σε μία μερίδα από αυτούς η απογοήτευση ήταν έκδηλη. Υπήρχε και μία άλλη μερίδα, που το μόνο που παρατηρούσε κανείς ήταν η αδιαφορία.
Στην πρώτη κατηγορία είναι οι παίκτες που αγωνίζονται χρόνια στην Εθνική και δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς από τη μια στιγμή στην άλλη αυτό που είχε δημιουργηθεί καταστράφηκε. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Σωκράτη Παπασταθόπουλου που κρύβουν και πολλές αλήθειες σχετικά με την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές:
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει εξήγηση για την πτώση μας. Είμαι απογοητευμένος. Ισως να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, φτάνουμε να σκεφτόμαστε αυτό το πράγμα. Μιλάμε μεταξύ μας για να βρούμε τι φταίει. Πρέπει κι εμείς να δούμε τις ευθύνες μας. Βάζω πρώτα τον εαυτό μου και τον Τοροσίδη, που είμαστε αρχηγοί. Δεν είναι θέμα προπονητή. Ούτε ο προηγούμενος ούτε ο καινούργιος μπορούν να κάνουν κάτι. Δεν φταίει ο εκάστοτε προπονητής, πρέπει εμείς να βάλουμε πλάτη και να αποδείξουμε ότι θέλουμε και αξίζουμε να παίζουμε για την Εθνική».
Ο Γ. Καραγκούνης
«Είναι τιμή μου που σας είχα συμπαίκτες όλα αυτά τα χρόνια. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Πετύχαμε πολλά μαζί και ζήσαμε μεγάλες στιγμές. Συνεχίστε και εγώ θα είμαι πάντα δίπλα σας. Σημασία έχει να κρατήσουμε την Εθνική σε αυτό το δρόμο»!
Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σε κάποιον τυχαίο, αλλά στον Γιώργο Καραγκούνη και τα είπε σχεδόν κλαίγοντας στους παίκτες της Εθνικής ένα απόγευμα του 2014, όταν είπε «αντίο» στην Εθνική. Ο Καραγκούνης από τότε είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο και ζητούσε επαγρύπνηση, αλλά κανείς δεν τον άκουσε και γινόταν το ένα λάθος μετά το άλλο.
Από τις αποτυχημένες επιλογές προπονητών (σ.σ.: Ρανιέρι, Σκίμπε, Μαρκαριάν) μέχρι το γεγονός ότι η Εθνική κάποια στιγμή άνοιξε τις πόρτες της και οι παίκτες που καλούνταν ήταν πολλοί, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της ομάδας.
Από την ομάδα του 2014 αυτή τη στιγμή ως ενεργοί παίκτες λογίζονται μόλις επτά: Καρνέζης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Μήτρογλου, Τζιόλης, Σάμαρης, Χριστοδουλόπουλος. Σημειώνεται ότι μέσα σε οκτώ μήνες κλήθηκαν στην Εθνική 47 παίκτες και οι 34 από αυτούς φόρεσαν το εθνόσημο στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2018. Τα αποτελέσματα της Εθνικής, από τον Μάρτιο που άνοιξαν οι πόρτες της διάπλατα μέχρι σήμερα, είναι καταστροφικά: 5 ήττες, μόλις 5 γκολ και αποκλεισμός από το Nations League όπου ουσιαστικά μιλάμε για μία διοργάνωση που σε άλλες εποχές θα ήταν παιχνιδάκι η κατάκτηση της πρώτης θέσης.
Η Ομοσπονδία
Δεν γίνεται για την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιπέσει η Εθνική, να είναι άμοιρη ευθυνών η Ομοσπονδία, ανεξαρτήτως διοικήσεων. Οι επιλογές προπονητών μετά τον Φερνάντο Σάντος ήταν η μία χειρότερη από την άλλη και δεν κρίνουμε ακόμη τον Αγγελο Αναστασιάδη, για τον οποίο όμως υπάρχουν πολλές ενστάσεις σχετικά με το αν είναι ο άνθρωπος που μπορεί να φέρει κάτι το διαφορετικό στην Εθνική. Επίσης, το σχέδιο αποχώρησης της ομάδας από το γήπεδο Καραϊσκάκη και η μετακόμιση στο ΟΑΚΑ αποδείχθηκε αποτυχημένο και πλέον αναζητείται νέα έδρα για την Εθνική.
Χωρίς Μιλουτίνοφ στο Μιλάνο, ο Ολυμπιακός
Το ματς με τους Εσθονούς ήταν το τελευταίο στο συγκεκριμένο γήπεδο. Το Παγκρήτιο δείχνει να προηγείται σε ό,τι έχει να κάνει με τη νέα έδρα της Εθνικής, ενώ έχουν συζητηθεί και οι περιπτώσεις των γηπέδων της Ξάνθης και της Λάρισας, με μικρότερες όμως πιθανότητες. Επίσης, θα επιλεγεί και ένα γήπεδο εντός του Λεκανοπεδίου, με το Καραϊσκάκη να παραμένει ανεπιθύμητο για την Ομοσπονδία. Η Λεωφόρος, που είναι η εναλλακτική, δεν μπορεί να συγκριθεί με το φαληρικό γήπεδο. Πάντως, η πλειονότητα των διεθνών προτιμά την επιστροφή στο Καραϊσκάκη.
Οικονομική ζημιά
Μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας, που ήταν η τελευταία συμμετοχή της Εθνικής σε μεγάλη διοργάνωση, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όχι μόνο έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω σε ό,τι έχει να κάνει με τις χρυσές εποχές της μετά το Euro 2004 εποχής, αλλά έχει χάσει και πάρα πολλά λεφτά.
Συγκεκριμένα, μόνο από το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση για την τελική φάση του Μουντιάλ στη Ρωσία και του Ευρωπαϊκού στη Γαλλία έχασε πάνω από 16 εκατ. ευρώ. Από 8 εκατ. ευρώ ήταν τα μίνιμουμ έσοδα που είχε κάθε εθνική ομάδα μόνο για την παρουσία της στην τελική φάση. Σε αυτά τα χρήματα, αν προσθέσουμε και αυτά που χάθηκαν από τις χορηγίες και όλα τα άλλα που ακολουθούν μία τέτοια επιτυχία (π.χ. διαφημίσεις), τότε το συγκεκριμένο ποσό εύκολα μπορεί να διπλασιαστεί.
Από εκεί και πέρα, η έξοδος του Ρανιέρι μαζί με τους συνεργάτες του κόστισε 700.000 ευρώ και η απόλυση του Σκίμπε προκάλεσε ακόμη ένα σοκ στο «γαλανόλευκο» ταμείο. Και αυτό γιατί το «διαζύγιο» μόνο βελούδινο δεν ήταν και στοίχισε στην ΕΠΟ 500.000 ευρώ. Ο μόνος από τους προπονητές που επιλέχθηκαν στη μετά τον Σάντος εποχή που δεν πήρε αποζημίωση ήταν ο Σέρτζιο Μαρκαριάν. Εφυγε πολύ γρήγορα από την ομάδα, αποτυγχάνοντας και αυτός να οδηγήσει την Ελλάδα μακριά από τη φουρτούνα.
Στην κλήρωση από μειονεκτική θέση
Η κακή πορεία της Εθνικής έχει ως αποτέλεσμα και τη βύθισή της στη βαθμολογία και πλέον στην κλήρωση για τα προκριματικά στις 2 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας. Γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθούν στο δρόμο μας ισχυροί αντίπαλοι που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο της πρόκρισης.
Στην κλήρωση θα συμμετέχουν και οι 55 χώρες-μέλη της UEFA και μέσα από μια διαδικασία δέκα αγωνιστικών (ή οκτώ, ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων σε κάθε όμιλο), είκοσι ομάδες θα εξασφαλίσουν την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης.
Από την κλήρωση των προκριματικών του EURO 2020 θα προκύψουν δέκα όμιλοι, οι πέντε με έξι ομάδες και οι πέντε με πέντε ομάδες. Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην τελική φάση του EURO 2020. Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες θα προκριθούν από το Nations League στους αγώνες της τελικής φάσης (φάιναλ φορ) που θα γίνουν τον Μάρτιο του 2020. Αν κάποια ομάδα που θα αγωνιστεί στο φάιναλ φορ έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στην τελική φάση του EURO μέσω των προκριματικών, θα αντικαθίσταται από την αμέσως επόμενη ομάδα της κατηγορίας της.
Τα προκριματικά του EURO 2020 θα αρχίσουν τον Μάρτιο του 2019 και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2019. Θα διεξαχθούν δύο αγώνες από τις 21 μέχρι τις 26 Μαρτίου, δύο αγώνες στις 7-8 και 10-11 Ιουνίου, δύο αγώνες από τις 5 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, δύο αγώνες από τις 10 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και δύο αγώνες από τις 14 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.
Η τελική φάση του EURO 2020 δεν θα γίνει σε συγκεκριμένη χώρα, αλλά σε δώδεκα ευρωπαϊκές πόλεις: Αμστερνταμ, Μπακού, Μπιλμπάο, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Γλασκόβη, Μόναχο, Ρώμη, Αγία Πετρούπολη.
Τα γκρουπ δυναμικότητας:
1ο ΓΚΡΟΥΠ
Ελβετία
Ολλανδία
Πορτογαλία
Αγγλία
Βέλγιο
Γαλλία
Ισπανία
Ιταλία
Κροατία
Πολωνία
2ο ΓΚΡΟΥΠ
Γερμανία
Ισλανδία
Βοσνία
Ουκρανία
Δανία
Σουηδία
Ρωσία
Αυστρία
Ουαλία
Τσεχία
3ο ΓΚΡΟΥΠ
Σλοβακία
Τουρκία
Ιρλανδία
Β. Ιρλανδία
Σκοτία
Νορβηγία
Σερβία
Φινλανδία
Βουλγαρία
Ισραήλ
4ο ΓΚΡΟΥΠ
Ουγγαρία
Ρουμανία
ΕΛΛΑΔΑ
Αλβανία
Μαυροβούνιο
Κύπρος
Εσθονία
Σλοβενία
Λιθουανία
Γεωργία
5ο ΓΚΡΟΥΠ
ΠΓΔΜ
Κόσοβο
Λευκορωσία
Λουξεμβούργο
Αρμενία
Αζερμπαϊτζάν
Καζακστάν
Μολδαβία
Γιβραλτάρ
Νησιά Φερόε
6ο ΓΚΡΟΥΠ
ΛετονίαΕθνική Ελλάδος: Η χαμένη ευκαιρία του Euro 2004 και η ελεύθερη πτώση
Λιχτενστάιν
Ανδόρα
Μάλτα
Σαν Μαρίνο
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]