Στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός πρωταθλητής (του οποίου ο θετός πατέρας ήταν ελληνικής καταγωγής) πέτυχε αναμφίβολα το μεγαλύτερο κατόρθωμά του, καθώς κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 3μ. παρά το σοκαριστικό ατύχημα που είχε στον προκριματικό. Ήταν μία ημέρα σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 30 χρόνια (19/9/1988), όταν ο Λουγκάνις ανέβηκε στο τραμπολίνο για την ένατη προσπάθειά του στον προκριματικό, μία ανάποδη κατάδυση με δυόμιση περιστροφές. Έφυγε ψηλά, αλλά όχι αρκετά μακριά και, καθώς έφερνε το σώμα του στην κατακόρυφο για να πέσει στο νερό, χτύπησε το πίσω μέρος του κεφαλιού του στη σανίδα. Το κεφάλι του άνοιξε και αιμορραγούσε και ο Λουγκάνις χρειάστηκε άμεση ιατρική φροντίδα με το που βγήκε από την πισίνα, ενώ υπέστη και διάσειση.
Παναθηναϊκός AKTOR: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Γουένιεν Γκέιμπριελ - Ποιος είναι ο νέος παίκτης των «πράσινων»
Παρά τον τραυματισμό του, ο Αμερικανός αθλητής ολοκλήρωσε τον αγώνα, πραγματοποιώντας κανονικά τις δύο τελευταίες προσπάθειές του, και πέρασε στον τελικό με την τρίτη καλύτερη βαθμολογία, πίσω από τον Κινέζο Ταν Λιανγκντέ και τον Δυτικογερμανό Άλμπιν Κίλατ. Ο τελικός των 3μ. έγινε μία ημέρα αργότερα (20/9/1988) και ο Λουγκάνις, παρά τη διάσειση, κατάφερε να συγκεντρώσει 730,80 βαθμούς και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, μπροστά από τον Ταν (704,88β.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκρεγκ Λουγκάνις είχε ένα ανάλογο ατύχημα και εννέα χρόνια νωρίτερα, το 1979, σε αγώνες στις ΗΠΑ. Τότε, μάλιστα, το χτύπημα ήταν πολύ χειρότερο, καθώς είχε συμβεί σε κατάδυση από σταθερή πλατφόρμα, η επιφάνεια της οποίας είναι σαφώς πιο σκληρή από τη λεπτή σανίδα του τραμπολίνο…
Στη Σεούλ, ο Λουγκάνις γνώριζε ήδη ότι ήταν φορέας του AIDS. Όταν μετά από μερικά χρόνια το αποκάλυψε δημόσια, έγινε δέκτης σκληρής κριτικής, καθώς πολύς κόσμος εκτίμησε ότι έθεσε σε κίνδυνο τους συναθλητές του και κυρίως το ιατρικό προσωπικό που τον περιέθαλψε μετά τον τραυματισμό του. Ήταν άλλωστε τα πρώτα χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού HIV και η κοινή γνώμη δεν ήταν απόλυτα εξοικειωμένη με τους τρόπους μετάδοσης της ασθένειας. Ουδείς από όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του στη Σεούλ διαγνώστηκε με AIDS, ενώ ο ίδιος ο Λουγκάνις δεν έχει ασθενήσει και στα 58 του χρόνια παραμένει υγιής, δραστήριος και μαχητικός ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]