Μια εξαφάνιση που εγείρει υποψίες πως απώτερος στόχος των αθλητών είναι να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους, λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται στο Καμερούν ανάμεσα στο στρατό και αγγλόφωνους αυτονομιστές.
Οι τρεις αρσιβαρίστες Ολιβιέ Ματάμ Ματάμ, Αρκανζελίν Φουότζι και Πετί Μινκούμπα, καθώς και οι πυγμάχοι Κριστιάν Ντζίε Τσόγιε και Σιμπλίς Φοτσάλα έχουν εξαφανιστεί ήδη από την Τρίτη (10/4). Οι τέσσερις εξ αυτών είχαν αγωνιστεί κανονικά πριν την εξαφάνισή τους, ενώ μόνο ο Τσόγιε δεν εμφανίστηκε στα προημιτελικά της κατηγορίας των 91 κιλών, με τον αντίπαλό του να παίρνει τη νίκη άνευ αγώνα.
Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της καμερουνέζικης αποστολής, Σιμόν Μολόμπε, η αυστραλιανή αστυνομία είχε ενημερωθεί σχετικά. «Δεν έχουμε ιδέα πού είναι! Δεν είχαμε λόγο να φοβόμαστε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί,» επισήμανε ο Σιμόν Μολόμπε, ο οποίος αργότερα αποκάλυψε ότι τα ονόματα τριών ακόμη πυγμάχων είχαν προστεθεί στη λίστα των αγνοουμένων. «Οι συναθλητές τους μας είπαν ότι έχουν φύγει,» πρόσθεσε εν συνεχεία.
Ανατροπή στο Στάμφορντ Μπριτζ για τη Φούλαμ, στην 3η θέση η Νότιγχαμ Φόρεστ
Ο τιμ μάνατζερ της καμερουνέζικης αποστολής, Βίκτορ Αγκμπορ Νσο, εξήγησε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Αυστραλίας πως το συμβάν αυτό είναι αρνητικό για το Καμερούν και την εικόνα της χώρας στη διεθνή σκηνή. «Εχουμε ενημερώσει επισήμως τις Αρχές στην πατρίδα μας: το υπουργείο Αθλητισμού και τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής του Καμερούν», δήλωσε ο Νσο.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, περισσότεροι από 100 αθλητές διαφόρων εθνικοτήτων παρέμειναν στην Αυστραλία μετά τη λήξη της βίζας τους. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, είχε δηλωθεί εξαφάνιση για τουλάχιστον 21 αθλητές, εκ των οποίων οι 7 ήταν από το Καμερούν οι 4 από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και άλλοι από τη Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Σουδάν και την Αιθιοπία. Με την ολοκλήρωση των Αγώνων Κοινοπολιτείας το 2006, περισσότεροι από 40 αθλητές και αξιωματούχοι ζήτησαν άσυλο ή παρέμειναν στην Αυστραλία, από χώρες όπως το Καμερούν, η Γκάνα, η Νιγηρία και η Σιέρα Λεόνε.
Έχει ήδη χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στους Καμερουνέζους αρσιβαρίστες Φρανσουά Ετουντί και Σιμπλίς Ριμπουέμ, οι οποίοι συμμετείχαν με τα χρώματα της Αυστραλίας στους Αγώνες του 2018.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]