Ενα τουρνουά στο οποίο θα συμμετάσχουν 32 ομάδες από τις τέσσερις γωνιές της υφηλίου, όχι όμως και δύο από τις παραδοσιακές δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς η Ιταλία και η Ολλανδία έμειναν «εκτός νυμφώνος» από τα προκριματικά.
Η διοργάνωση της Ρωσίας έχει εκ των προτέρων δύο πρόσωπα που αναμένεται να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας περισσότερο από τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές. Πρόκειται για τον Λιονέλ Μέσι, που έχει στα πόδια του την τελευταία ευκαιρία της καριέρας του να κατακτήσει το κορυφαίο τρόπαιο, και τον Νεϊμάρ, που βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας και άπαντες αναμένουν να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση θα βρεθεί στα γήπεδα της Ρωσίας, δεδομένου ότι η Βραζιλία είναι μαζί με την Γερμανία, την Γαλλία και την «αλμπισελέστε», τα ισχυρότερα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ωστόσο, σημαντικές δυνατότητες και κατά συνέπεια πιθανότητες υψηλής διάκρισης, έχουν η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αγγλία, η Πορτογαλία και η Ουρουγουάη.
Επιχειρώντας μία αρχική εκτίμηση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει την «ακτινογραφία» του Μουντιάλ, επισημαίνοντας ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο απρόβλεπτο ομαδικό παιχνίδι και πως οι παράγοντες που δύνανται να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα, αμέτρητοι. Δεδομένου ότι στο ποδόσφαιρο, βρίσκει εφαρμογή μία πλειάδα επιστημών, όπως τα μαθηματικά και κυρίως η γεωμετρία, η φυσική, η χημεία, η βιολογία και η ψυχολογία, η οποιαδήποτε… προβλεπτική προσέγγιση, αγγίζει τα όρια της αστειότητας. Ωστόσο, παράλληλα, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που μπορούν να διαμορφώσουν μία κατ΄ αρχήν εικόνα και τα οποία επιχειρεί να παρουσιάσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στον 1ο όμιλο, η Ουρουγουάη και η Ρωσία θα καταλάβουν -πιθανότατα με αυτήν την σειρά- τις δύο προνομιούχες θέσεις. Τόσο η Αίγυπτος, όσο και η Σαουδική Αραβία, δεν δείχνουν ικανές να «σπάσουν» αυτό το «δίδυμο» και μάλλον θα αρκεσθούν στην -σε κάθε περίπτωση- τιμητική παρουσία στην κορυφαία διοργάνωση. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, θα αποτελέσει έκπληξη μεγάλου μεγέθους.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στον 2ο όμιλο, που αναμένεται να εξελιχθεί σε υπόθεση της Ιβηρικής χερσονήσου. Ισπανία και Πορτογαλία θα διεκδικήσουν την πρωτιά στην πρεμιέρα του ομίλου (15 Ιουνίου), καθώς ακολουθούν οι αγώνες με Μαρόκο και Ιράν, που υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν έχουν δυνατότητες για κάτι παραπάνω από την 3η θέση.
Στον 3ο όμιλο, συναντάμε το πρώτο αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση, που δεν είναι άλλο από την Γαλλία. Οπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιους ομίλους, αναμένεται «σφαγή» για την δεύτερη θέση, που εν πολλοίς ενδέχεται να κριθεί από τις… διαθέσεις των «τρικολόρ». Περού και Δανία δείχνουν να έχουν ένα προβάδισμα από την Αυστραλία, όμως σε κάθε περίπτωση οι τρεις αγώνες των υποψηφίων για το «εισιτήριο» της επόμενης φάσης, αναμένονται αμφίρροποι.
Και στον 4ο όμιλο υπάρχει ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά και ακούει στο όνομα Αργεντινή. Η παρέα του Λιονέλ Μέσι δεν μπορεί να… διανοηθεί ότι θα κινδυνεύσει από την «νεοφώτιστη» Ισλανδία ή τη Νιγηρία. Ισως αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα από την ποδοσφαιρικά εξαιρετική Κροατία, που όμως έχει διαχρονικά προβλήματα διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων και διατήρησης εσωτερικών ισορροπιών. Σε θεωρητικό επίπεδο, οι Βαλκάνιοι έχουν ελαφρύ προβάδισμα απέναντι στους «Βίκινγκς», εκτός κι εάν οι Αφρικανοί κάνουν την μεγάλη έκπληξη.
Συνεχίζοντας με τα μεγάλα φαβορί για πρόκριση, και μάλιστα από την πρώτη θέση, ο 5ος όμιλος «προσφέρει» την Βραζιλία. Εν αναμονή της κατάστασης στην οποία θα παρουσιασθεί ο Νεϊμάρ και το… ακριβότερο μετατάρσιο στην Ιστορία του ανθρώπινου γένους, οι Λατινοαμερικανοί έχουν ισχυρό προβάδισμα απέναντι στους Σέρβους, στους Ελβετούς και στους Κοσταρικανούς. Πρόκειται για τρεις ομάδες χωρίς σπουδαίες διαφορές, με συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν τρεις συναρπαστικές αναμετρήσεις με «έπαθλο» την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Ο 6ος όμιλος έχει ένα μεγάλο φαβορί, δύο διεκδικήτριες για το δεύτερο «εισιτήριο» και μία ομάδα, που πιθανότατα θα αποδειχθεί «κομπάρσος», τη Νότια Κορέα. Πρόκειται για την Γερμανία, που αναμένεται εύκολα ή δύσκολα να προκριθεί, το Μεξικό και τη Σουηδία που θα διεκδικήσουν την δεύτερη προνομιούχο θέση και την ομάδα από την Ασία, που δεν δείχνει ικανή να απειλήσει.
Επιστρέφοντας στα «δυνατά δίδυμα», συναντάμε στον 7ο όμιλο την Αγγλία και το Βέλγιο, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πάρουν την πρόκριση για την επόμενη φάση, δεδομένου ότι Παναμάς και Τυνησία δείχνουν αδύναμοι ν΄ ανταγωνισθούν καταλυτικά τους Ευρωπαίους.
Ο 8ος και τελευταίος όμιλος της διοργάνωσης, είναι και ο πλέον αμφίρροπος. Η Κολομβία έχει ένα μικρό προβάδισμα, τουλάχιστον για την πρόκριση, όμως αρχικά η Πολωνία και δευτερευόντως η Σενεγάλη με την Ιαπωνία, είναι σε θέση να κάνουν την «ζημιά».
Εάν λάβουμε ως υπόθεση εργασίας τις παραπάνω εκτιμήσεις και τις τοποθετήσουμε… επί χάρτου, μπορούμε να συνεχίσουμε να εικάζουμε την εξέλιξη της διοργάνωσης. Ετσι, η Ουρουγουάη θα παίξει για την πρόκριση στους «8» με την Ισπανία ή την Πορτογαλία. Και η Ρωσία με την έτερη ομάδα της Ιβηρικής. Η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει μία εκ των Περού και Δανίας, ενώ η Γαλλία την Κροατία ή την Ισλανδία. Παράλληλα, η Βραζιλία θα παίξει με το Μεξικό ή την Σουηδία, ενώ η Γερμανία με την Ελβετία, την Κόστα Ρίκα ή την Σερβία. Και τέλος, το Βέλγιο και η Αγγλία θα παίξουν με την Κολομβία και την Πολωνία, ανάλογα με τις θέσεις που θα καταλάβουν στους ομίλους τους.
Συνεχίζοντας την «ενδοσκόπηση» κι επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά, ότι οι αστάθμητοι παράγοντες στο ποδόσφαιρο είναι άπειροι, διαπιστώνουμε ότι στον δρόμο για τα ημιτελικά, η Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ουρουγουάη, η Αργεντινή με Ρωσία, Ισπανία ή Πορτογαλία, η Γερμανία με Βέλγιο ή Αγγλία και η Βραζιλία με Βέλγιο, Αγγλία ή Κολομβία.
Φθάνοντας μία «ανάσα» από τον τελικό, όλα είναι δυνατά. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα και με βάση την ποδοσφαιρική λογική, η πιθανότερη εξέλιξη, είναι πως στα ημιτελικά θα αναμετρηθούν η Αργεντινή με την Γερμανία και η Βραζιλία με την Γαλλία. Χωρίς σε καμία περίπτωση να αποκλείεται κάτι διαφορετικό, καθώς δεν θα είναι έκπληξη εάν λόγου χάρη, η Ισπανία αποκλείσει την Γαλλία ή την Αργεντινή. Ούτε εάν το Βέλγιο ή η Αγγλία αφήσει εκτός συνέχειας την Γερμανία ή την Βραζιλία. Πρόκειται για την προημιτελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη, όπου το κίνητρο διάκρισης είναι πανίσχυρο, ενώ το δεδομένο πως οι αγώνες είναι νοκ-άουτ, ενισχύει σε σημαντικό βαθμό το απρόβλεπτο της εξέλιξης…
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]