Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί αν ταλαιπωρείται πάρα πολύ από επεισόδια και να έχουν υπάρξει καις σκάνδαλα σαν το μικρό και το μεγάλο Κοριόπολις αλλά αποδείξεις για δράση της πραγματικής μαφίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει.
Τουλάχιστον δεν είναι με την μορφή που την έχουμε συνηθίσει στο εξωτερικό όπου τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και το ΕΤ Magazine του EleftherosTypos.gr σας παρουσιάζει τα πιο τρανταχτά.
Η Μαφία αγκάλιασε τον Μαραντόνα
Η λέξη Μαφία θέλοντας και μη παραπέμπει στην Ιταλία και η εμπλοκή της με το ποδόσφαιρο είναι πολύχρονη και όσες προσπάθειες έχουν γίνει δεν μπόρεσε να αποκοπεί ποτέ. Το πρώτο της μεγάλο λάφυρο ήταν ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Το 1984 η Νάπολι με τις πλάτες της Καμόρα δαπάνησε 6 εκατ. δολάρια για να τον φέρει από την Βαρκελώνη και την Μπαρτσελόνα στον ιταλικό νότο. Λατρεύτηκε σαν θεός και ότι ήθελε το είχε. Οι γυναίκες, τα ποτά και τα ναρκωτικά πολύ γρήγορα τον μετέτρεψαν σε ένα άβουλο ον που ζούσε για τις παράνομες απολαύσεις του και φυσικά πάντα υπό την επίβλεψη, την προστασία και την καθοδήγηση της Καμόρα. Η αρχή του τέλους ήρθε τον Ιανουάριο του 1986, όταν η αστυνομία ανακάλυψε σε κάποιο σπίτι της Καμόρα όπου μπήκε για έλεγχο 71 φωτογραφίες του Ντιέγκο με πρωτοκλασάτα στελέχη της. Γρήγορα εγκαταλείφθηκε από όλους και οι «προστάτες» του πήραν αποστάσεις ασφαλείας. Ο μεγάλος Μαραντόνα πολλές φορές έφτασε μία ανάσα από τον θάνατο αλλά ευτυχώς για ολόκληρο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο κατάφερε να του ξεφύγει.
Ο Μποριέλο, η Νάπολη που αγάπησε και ο δολοφονημένος πατέρας του
Μία άλλη περίπτωση ποδοσφαιριστή που στιγματίστηκε από την ιταλική μαφία ήταν ο Μάρκο Μποριέλο. Κατάγεται από τη Νάπολι, την αγαπά υπερβολικά αλλά ποτέ δεν έπαιξε για αυτήν. Γεννήθηκε στο Σαν Τζιοβάνι που είναι από τις πιο επικίνδυνες και σκοτεινές συνοικίες όχι μόνο της Ιταλίας αλλά ολόκληρου του κόσμου. Ο πατέρας του Μποριέλο, Βιτόριο δολοφονήθηκε από τον Πασκουάλε Τσεντόρε, έναν πρώην δήμαρχο της πόλης Καζερτάνο ο οποίος είχε σχέσεις με την μαφία και ποτές δεν συγχώρησε στον Μποριέλο ότι του ζητούσε να επιστρέψει τα χρήματα που είχε δανειστεί.
«Δεν είναι ότι μεγάλωσα στη ζούγκλα, αλλά σίγουρα δεν ήταν και Ντίσνεϊλαντ. Ένα παιδί που μεγαλώνει εκεί, μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα από οπουδήποτε αλλού. Ένας χρόνος εκεί, μετράει για δέκα αλλού. Η Νάπολη έκλεψε τον πατέρα μου, αλλά όχι τα απίστευτα παιδικά χρόνια που έζησα εκεί και όλα όσα έμαθα. Θα μπορούσα να νομίζω ότι είχε απαχθεί ή ότι έπαθε αμνησία και χάθηκε, αλλά τελικά ο ένοχος ομολόγησε. Νιώθω περηφάνια που μεγάλωσα στο τρίγωνο του θανάτου και δεν έγινα μέλος συμμορίας. Η Καμόρα σκότωσε τον πατέρα μου, όχι όμως την αγάπη μου για τη Νάπολη. Δεν ζω πια εκεί, αλλά πηγαίνω συχνά για να θυμάμαι τους ήχους, τις μυρωδιές και τον ενθουσιασμό της πόλης» διηγείται ο Μάρκο που έχασε τον πατέρα του όντας 10 ετών.
Ηλιόπουλος: Πριμ 300.000 στους διεθνείς για να κερδίσουν την Αγγλία!
Ο Μίκολι απειλούσε μαγαζάτορες
Ο Φαμπρίτσιο Μίκολι είναι ακόμη ένας πολύ σημαντικός Ιταλός ποδοσφαιριστής. Εκανε μεγάλη καριέρα στο Παλέρμο αλλά είχε την ατυχία να γνωριστεί και να γίνει φίλος με το γιο ενός από τους πιο διαβόητους μαφιόζου, του Αντονίνο Λαουριτσέλα. Αμέσως μπήκε στο στόχαστρο της αστυνομίας και γρήγορα αποδείχθηκε πως η δράση του Μίκολι δεν περιορίζονταν μόνο μέσα στα γήπεδα. Η La Republica αποκάλυψες ότι ο Μίκολι συζητούσε τηλεφωνικώς για χρήματα που του χρωστούσαν ιδιοκτήτες νυχτεριών μαγαζιών και έλεγε ότι θα βάλει το φίλο του για να τα μαζέψει. Σε μια από τις άλλες συνομιλίες ο Μίκολι ακούγεται να τα βάζει με τον δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τη γυναίκα του και τους φρουρούς του το 1992 από μία έκρηξη εκρηκτικών μισού τόνου. Ο Μίκολι σε μια από τις συνομιλίες αποκαλούσε τον Φαλκόνε «σκουπίδι».
Το άγνωστο δράμα του Κουαλιαρέλα
Ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα γεννήθηκε λίγο έξω από τη Νάπολη και πήρε μεταγραφή για αυτή το 2009. Ένα χρόνο μετά όμως αποφάσισε να πάει στην Γιουβέντους κάτι που προκάλεσε μεγάλο πόνο και οργή στους συμπατριώτες του. Αυτό που δεν ήξερε κανείς είναι ότι έφυγε από την ομάδα χωρίς να το θέλει ο ίδιος. Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε να δέχεται ανώνυμα γράμματα με φωτογραφίες από γυμνά κορίτσια και κατηγορίες ότι ήταν παιδεραστής. Οι κατηγορίες αυξήθηκαν, στα επόμενα μηνύματα ο ανώνυμος αποστολέας τον κατηγορούσε ότι είναι μέλος της Καμόρα και ότι εμπλέκεται σε στημένα ματς και εμπόριο ναρκωτικών.
Μάλιστα και ο πατέρας του πήρε μήνυμα ότι ο γιος του θα δολοφονηθεί ή ότι θα μπει βόμβα στο σπίτι του. Όταν πήρε ένα γράμμα με ένα φέρετρο πάνω στο οποίο υπήρχε το πρόσωπό του, ο Κουλιαρέλα αποφάσισε να πάει στην αστυνομία. Μόνο που πήγε σε έναν άνθρωπο ονόματι Πίκολο ο οποίος αντί να ενημερώσει την αστυνομία κρατούσε ο ίδιος όλες τις καταγγελίες. Στο μεταξύ, τα ανώνυμα γράμματα είχαν σταλθεί και στη Νάπολι, γεγονός που έκανε τη διοίκηση να κοιτάζει με διαφορετικό μάτι έναν παίκτη που πιθανώς να είχε σχέσεις με την Μαφία, να ήταν παιδόφιλος και να συμμετείχε σε όργια. Ο ντε Λαουρέντις δεν ρίσκαρε και τον πούλησε στη Γιούβε. Τελικά οι αποκαλύψεις έγιναν στη δίκη του Πίκολο που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή. Η καριέρα του στην Νάπολι καταστράφηκε λόγω της Μαφίας αλλά τουλάχιστον ο κόσμος δεν τον θεωρεί πλέον προδότη.
Ο Μοντάνι πάτησε τον όρκο πίστης και δολοφονήθηκε
Στις 29 Οκτωβρίου του 2006 δολοφονείται ο 18χρονος ποδοσφαιριστής της Μπάρι Τζιοβάνι Μοντάνι. Οταν δολοφονήθηκε ο Τζιοβάνι, επικεφαλής της φαμίλιας των Μοντάνι ήταν ο θείος του, Αντρέα Μοντάνι.
Μία ημέρα ο Τζιοβάνι ζήτησε από τον ξάδερφό του Σαλβατόρε να πάνε μαζί για να αγοράσει ένα σκυλί για δώρο στην αδερφή του που είχε γενέθλια.
Οι δύο, μαζί με τρεις φίλους, μπήκαν στο αυτοκίνητο και πήγαν στο καλύτερο pet-shop στην πόλη του Μπάρι. Το σκυλί όμως έκανε 1.400 ευρώ και άρχισαν τα παζάρια με τον ιδιοκτήτη, Ινιάτσιο Γκεζουίτο. Κάποια στιγμή ο ξάδερφός του Μοντάνι αποφάσισε να παρέμβει χρησιμοποιώντας το όνομα της οικογένειας. Ετσι, υπενθύμισε ποιος ήταν ο πατέρας του και έκανε σαφές ότι θα ήταν καλύτερο για όλους αν η τιμή του έπεφτε και άλλο.
Αυτό εκνεύρισε τον Γκεζουίτο ο οποίος τράβηξε ένα όπλο που είχε πίσω από το ταμείο και πυροβόλησε, σκοτώνοντας ακαριαία τον Σαλβατόρε. Ο Τζιοβάνι και οι τρεις φίλοι τρομοκρατήθηκαν για τη ζωή τους και τράπηκαν σε φυγή.
Ο Μοντάνι από την στιγμή που δεν βοήθησε τον ξάδερφό του και τράπηκε σε φυγή θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον θάνατο του Σαλβατόρε από μέλος της φαμίλιας με όνομα Γκαετάνο Καποντιφιέρο ο οποίος βρισκόταν επίσης στη φυλακή. Αποφυλακίστηλε και στις 29 Οκτωβρίου του 2006, ο Τζιοβάνι οδηγούσε στην παλιά πόλη του Μπάρι όταν ο Καποντιφιέρο μαζί με τον συνεργάτη του, Τζόσεφ Αμορούζο, τον πυροβόλησαν επτά φορές.
Το σκάνδαλο με την Ελντένσε
Πριν από λίγα χρόνια σάλος είχε δημιουργηθεί στην Ισπανία με την Ελντένσε και τη συμμετοχή της ομάδας της β’ κατηγορίας στην Ισπανία, σε στημένα παιχνίδια, με την παρέμβαση της ιταλικής μαφίας. Η ιταλική εγκληματική οργάνωση «Ντραγκέτα», η μαφία της Καλαβρίας, κατάφερε να μπει στο ισπανικό πρωτάθλημα με μοναδικό στόχο να θησαυρίσει από την παράνομη αγορά στοιχήματος στην Ασία.
Συνελήφθη ο Φιλίππο Βίτο Ντι Πιέρο, ένας από τους προπονητές του Ελντένσε, με την κατηγορία της διαφθοράς και εμπλοκής του σε «στημένο» παιχνίδι. Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη, μετά τις καταγγελίες του ποδοσφαιριστή της Ελντένσε, Τσεκ Σάαντ, πως τέσσερις συμπαίκτες του χρηματίστηκαν για να έχουν μειωμένη απόδοση. Συνελήφθη, επίσης, και ο Νόμπιλε Καπουάνι, εκπρόσωπος των Ιταλών επενδυτών, που έχουν τον έλεγχο της ομάδας και θεωρείται από την αστυνομία, ως ο άνθρωπος της ιταλικής μαφίας στην Ισπανία.
Οι στενές επαφές της Σιένα με τη «Κόζα Νόστρα»
Οι στενές επαφές της «Κόζα Νόστρα» με την Σιένα, αποκαλύφθηκαν μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του ιταλικού συλλόγου. Η διοίκηση της ομάδας συνεργάστηκε με τις αρχές αποδεχόμενη τις κατηγορίες, αλλά θεωρώντας εαυτόν θύμα εκβιασμού από τη Μαφία, φυσικά «έδωσε» ακόμη 11 ιταλικούς συλλόγους και 20 ποδοσφαιριστές που είχαν εμπλοκή στο κύκλωμα. Από την Serie Α κλήθηκαν οι Κιέβο, Λέτσε και Ρετζίνα, από τη δεύτερη και Τρίτη κατηγορία οι Πιατσέντζα, Aσκολι, Λουμετζάνε, Σάσαρι, Ταράντο, Καταντζάρο, Κροτόνε και Φερμάνα. Η πρωτόδικη απόφαση ήταν ό,τι έπρεπε, υποβιβασμοί και ποινές 5ετίας και 10ετίας για τους εμπλεκόμενους. Η δευτεροβάθμια επιτροπή όμως είχε διαφορετική άποψη, οι ποινές χαρακτηρίστηκαν εξοντωτικές, γι’ αυτό αφαίρεσαν 4 βαθμούς από τη Σιένα.
Το πένθος για τον Τζόρνταν και οι συνωμοσίες
Το 1993 οι Μπουλς πανηγύριζαν την κατάκτηση του τίτλου αλλά ο Μάικλ Τζόρνταν πενθεί τον χαμό του πατέρα του ο οποίος δολοφονήθηκε από δύο εφήβους οι οποίοι προσπάθησαν να τον ληστέψουν. Γύρω από αυτό το γεγονός γεννήθηκαν και διατηρούνται πολλές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες η δολοφονία του πατέρα του Τζόρνταν δεν ήταν μια ατυχής σύμπτωση.
Αναφέρουν από τότε πως οι παίκτες των Μπουλς σίγουροι για την υπεροχή τους ρίσκαραν να χάσουν ένα παιχνίδι για να κερδίσουν τεράστια ποσά στο στοίχημα ρίχνοντας έξω τους μισούς μπουκμέικερ, οι οποίοι ήταν έξαλλοι με την κατάσταση, ενώ υπάρχει μια ακόμα, σύμφωνα με την οποία η δολοφονία οργανώθηκε από τη μαφία, λόγω των χρεών που είχε ο Τζόρνταν. Οι ένοχοι πάντως ποτέ δεν υποστήριξαν κάτι διαφορετικό και αποδέχθηκαν την ενοχή τους όταν τους έπιασε η αστυνομία αλλά ο ίδιος ο Τζόρνταν είχε παραδεχθεί πως αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με τον εθισμό του στον τζόγο.
Η δολοφονία του Εσκομπάρ
Στις 22 Ιουνίου του 1994, η εθνική ομάδα της Κολομβίας αντιμετώπιζε την Αμερική κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο 34ο λεπτό ο παίχτης της Κολομβίας, Αντρές Εσκομπάρ, πέτυχε αυτογκόλ. Το τελικό σκορ ήταν 2-1 και η Αμερική βγήκε νικήτρια, εξαιτίας του αυτογκόλ του Εσκομπάρ. Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 26 Ιουνίου, η Κολομβία αποκλείστηκε απ’ το Παγκόσμιο Κύπελλο και στις 2 Ιουλίου του 1994, ο Αντρές Εσκομπάρ βρισκόταν στην πόλη Μεντεγίν, απ’ όπου καταγόταν. Καθόταν σε ένα μπαρ με φίλους και γύρω στις 3 τα ξημερώματα μπήκε στο αυτοκίνητό του για να φύγει. Τον πλησίασαν τρεις άντρες και χωρίς καμία προειδοποίηση, τον πυροβόλησαν έξι φορές. Το όνομα του δολοφόνου ήταν Ουμπέρτο Μουνιόζ Κάστρο και δούλευε ως οδηγός και σωματοφύλακας για τους αδελφούς Γκαγιόν, οι οποίοι ήταν ισχυρές μορφές στον υπόκοσμο της Κολομβίας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]