Οταν στη χώρα μας για ένα συμβόλαιο των 50.000 ευρώ, η εφορία ζητά επιπλέον το 45%, τότε εκείνο φθάνει τα 72.500 ευρώ σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, ο μέχρι πρόσφατα αρχηγός του Παναθηναϊκού Κάρλος Ζέκα αμειβόταν με 870.000 ευρώ ετησίως, με την εφορία να εισπράττει τα 270.000 ευρώ για το συμφωνηθέν συμβόλαιο των 600.000 ευρώ.
Στη χώρα μας, που βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η υψηλή φορολόγηση δημιουργεί διαρκώς πονοκεφάλους στις ΠΑΕ. Το μαύρο χρήμα μπαίνει στην εξίσωση σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού, όπως θα δείτε και παρακάτω, η υψηλή φορολόγηση στέλνει κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση – όχι μόνο στο ποδόσφαιρο φυσικά.
Τα δεδομένα στη χώρα μας, με βάση τους συντελεστές φορολόγησης, ξεκινούν από το 22% για συμβόλαια των 20.000 ευρώ. Φθάνουν στο 29% για τις 30.000 ευρώ, στο 37% για τις 42.000. Σε συμβόλαια από 50.000 ευρώ και άνω η φορολόγηση, όπως προαναφέραμε, βρίσκεται στο 45%.
Εννοείται ότι όλες οι συμφωνίες γίνονται με την εφορία πληρωμένη από τις ΠΑΕ, ή αν προτιμάτε τους συλλόγους, με συνέπεια να βρίσκονται διαρκώς καταχρεωμένες απέναντι στο κράτος.
Στην έρευνα που ακολουθεί θα δούμε αρκετά παραδείγματα από πολλές χώρες, με τη Γερμανία να είναι μακράν η χώρα με την κορυφαία φορολόγηση (52%), αν και παραμένει ένα ελκυστικό πρωτάθλημα.
ΑΓΓΛΙΑ
Υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς, με το φόρο να φθάνει ως το 45%, με τους παίκτες και τους συλλόγους να επινοούν διαρκώς νέες μεθόδους για να τον μειώσουν.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για παράδειγμα, δίνει εβδομαδιαίως 220.000 λίρες (237.000 ευρώ) στον Πολ Πογκμπά και του πληρώνει την εφορία. Ο πραγματικός του μισθός είναι κοντά στις 400.000 λίρες (430.000 ευρώ). Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τον Ιμπραΐμοβιτς πέρσι. Αν ένας αγγλικός σύλλογος θέλει να ανταγωνίζεται έναν ισπανικό ή ιταλικό σύλλογο -ο οποίος τείνει να προσφέρει μισθούς μετά από φόρους-, τότε θα πρέπει να κάνει κι αυτός το ίδιο.
Ο μέσος όρος φορολόγησης είναι 45%. Ωστόσο, υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος γύρω από αυτό. Συνήθως, το ένα πέμπτο του μισθού της Premier League αφορά στις πληρωμές για δικαιώματα εικόνας. Αν ο ποδοσφαιριστής ορίσει τον εαυτό του ως εταιρία περιορισμένης ευθύνης -για παράδειγμα, ο Γουέιν Ρούνεϊ-, τότε αυτές οι πληρωμές εικόνας θα καταβληθούν στην εταιρία! Ετσι, αντί να καταβάλλει φόρο 45% στα δικαιώματα εικόνας του, ο ποδοσφαιριστής θα καταβάλλει φόρο εταιρίας, που ανέρχεται στο 20%.
Κλαμπ Μπριζ: Τρελαίνει κόσμο ο Τζόλης, 4 γκολ σε 48 λεπτά - Έγινε αλλαγή και αποθεώθηκε [βίντεο]
Οποιος λοιπόν κερδίζει 200.000 λίρες την εβδομάδα δημιουργεί μία εταιρία περιορισμένης ευθύνης, βάζοντας τον εαυτό του, και σε ένα χρόνο εξοικονομεί έως και 500.000 λίρες από φόρους. Οι περισσότεροι από τους ξένους ποδοσφαιριστές προτιμούν να πληρώνονται σε ευρώ και όχι σε λίρες. Αυτό έγινε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και την πτώση της λίρας, κάτι που ήταν πολύ καλό για αυτούς!
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Απαντες οι πολίτες (οποιασδήποτε επαγγελματικής κατηγορίας, ακόμη και οι ξένοι ποδοσφαιριστές) πληρώνουν 35% φόρο. Αρκεί να έχουν μείνει στη χώρα τουλάχιστον 180 ημέρες.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των ποδοσφαιριστών ανέρχεται στο 10%.
ΓΑΛΛΙΑ
Ο φορολογικός συντελεστής στη Γαλλία για τους ποδοσφαιριστές είναι 47,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η «L’Equipe». Είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη! Μια άλλη δημοσίευση οικονομικού εντύπου λέει ότι είναι λίγο λιγότερο για τους ξένους ποδοσφαιριστές, περίπου 30-35%, με στόχο να προσελκυσθούν περισσότερα αστέρια.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ολοι οι ποδοσφαιριστές πληρώνουν τον ίδιο φόρο. Φυσικά, αυτοί που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα έχουν και υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος. Στη Γερμανία, η κορυφαία κλίμακα είναι 52% για όλους τους ποδοσφαιριστές!
ΔΑΝΙΑ
Ολοι οι ξένοι ποδοσφαιριστές, που κερδίζουν πάνω από 63.700 δανικές κορώνες (8.600 ευρώ) μηνιαίως, καταβάλλουν 26% σε φόρους και 8% συνεισφορά στην αγορά εργασίας. Οι Δανοί ποδοσφαιριστές πληρώνουν φόρο 45%.
ΙΤΑΛΙΑ
Εξαρτάται από τα χρήματα που εισπράττει ο κάθε παίκτης. Οι ποδοσφαιριστές πληρώνουν γύρω στο 50%. Το ποσοστό των Ιταλών και των ξένων εργαζομένων είναι 43%.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Για όλους ισχύουν τα ίδια. Εδώ και δύο χρόνια πάντως, από το 46% ο φόρος μειώθηκε στο 26%, με συνέπεια η Πριμέρα Ντιβιζιόν να προσελκύει ποδοσφαιριστές.
ΚΥΠΡΟΣ
Ισχύει το ίδιο για όλους. Ομως, υπάρχει το εξής πλεονέκτημα: όποιος είναι νέος φορολογούμενος κάτοικος Κύπρου, με εισοδήματα €100.000 και άνω, έχει φοροαπαλλαγή 50%.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ο ξένος ποδοσφαιριστής πληρώνει περίπου 32% για μισθό έως 120.000 ευρώ το χρόνο. Από το ποσό αυτό έως και το 1,5 εκατ. ευρώ ο φόρος είναι 50%. Ωστόσο, κάθε μήνα, μετά την ολοκλήρωση της σταδιοδρομίας τους, λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 32% των όσων έχουν καταβάλει τα χρόνια που αγωνίζονταν. Για τους Ολλανδούς ποδοσφαιριστές ο φόρος είναι 52% πάνω από τα 75.000 ευρώ. Κάτω από αυτό το ποσό τείνει σταδιακά στο μηδέν. Μπορούν επίσης να διαθέσουν ως 1,5 εκατ. (μέγιστο το 50% του μισθού) σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και το ποσοστό μετά την καριέρα τους είναι επίσης περίπου 32%.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αν ο ξένος ποδοσφαιριστής πληρώσει το φόρο στην Ουγγαρία, πρέπει να το κάνει με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι Ούγγροι παίκτες. Υπάρχουν διάφοροι νόμιμοι τρόποι πληρωμής φόρου στην Ουγγαρία, ανάλογα με το είδος της σύμβασης που έχει κάποιος με το σύλλογο. Γενικά πάντως ο φόρος ανέρχεται στο 15%.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Οι ξένοι παίκτες πληρώνουν τους ίδιους φόρους με τους ντόπιους παίκτες, αν αγωνίζονται στην Πορτογαλία επί τουλάχιστον 180 ημέρες. Υπάρχει γενικά ένα περίπλοκο σύστημα. Για όσους κερδίζουν έως 7.091 ευρώ ο φόρος είναι 14,5% αλλά δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ. Από 7.091 έως 20.261 ο φόρος ανεβαίνει στο 28,5% και ο ποδοσφαιριστής πληρώνει 992,74 ευρώ. Από 20.261 έως 40.522 ευρώ ο φόρος πάει στο 37% και ο παίκτης καταβάλλει 2.714 ευρώ. Από 40.522 έως 80.640 ευρώ ο φόρος «πετάει» στο 45% και ο παίκτης καταβάλλει 5.956 ευρώ. Από 80.640 και άνω ο φόρος φτάνει στο 47% και ο παίκτης καταβάλλει 8.375 ευρώ.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ξένων ή ντόπιων ποδοσφαιριστών όσον αφορά στη φορολογία. Εάν ένας ποδοσφαιριστής συνάψει σύμβαση εργασίας, τότε δεν θα έχει καμία υποχρέωση να πληρώνει φόρους ή εισφορές στον κρατικό προϋπολογισμό. Ολοι οι φόροι και οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν από το σύλλογο. Μόνο εάν συνάψει συμβόλαιο θα πρέπει να καταβάλλει ορισμένες εισφορές (5,5% κοινωνική ασφάλιση και 6% φόρο επί του εισοδήματός του). Αν φτάνει τα 60.000 ευρώ ετησίως, θα πρέπει να πληρώνει και τον ΦΠΑ. Επομένως, είναι καλύτερο να συνάψει σύμβαση εργασίας.
ΡΩΣΙΑ
Φορολογικός παράδεισος είναι για τους ξένους ποδοσφαιριστές η Ρωσία. Οποιοσδήποτε ξένος ζει περισσότερες από 183 ημέρες το χρόνο στη ρωσική επικράτεια έχει τα ίδια προνόμια με τους μόνιμους κατοίκους της. Δηλαδή πληρώνει φόρο 13%. Μάλιστα το καθεστώς αυτό ισχύει ακόμη και για όποιον δεν μπορεί να αποκτήσει το αποκαλούμενο ειδικό καθεστώς. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας υψηλής εξειδίκευσης. Αν μένει πάνω από 183 ημέρες, εμπίπτει στο δικαίωμα του 13%.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η φορολόγηση για τους Τούρκους πολίτες και τους ξένους ποδοσφαιριστές είναι ίδια (15-20%). Ομως, αρκετοί σύλλογοι πληρώνουν τους φόρους, ειδικά των ξένων αστεριών. Από κει και πέρα, η φορολογία διαφέρει ανά κατηγορία. Για τη Super League το ποσοστό είναι 15%. Για τη δεύτερη κατηγορία είναι 10%. Για τους παίκτες μικρότερων κατηγοριών το ποσοστό είναι 5%. Για όλους τους προπονητές είναι 35%.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής