Κατά την αυτοψία σε έργα της περιοχής, ξεχώρισε η πρόταση της υπουργού για θέσπιση κοινού εισιτηρίου Αρχαιολογικού Χώρου, Μουσείου Δελφών και Μουσείου Αμφισσας, αλλά και η πρόθεση υλοποίησης έργων πυροπροστασίας στον Ελαιώνα της Αμφισσας, ως μέρος του δελφικού τοπίου. Σπουδαία είναι τα νέα και για το «Ομφαλός της Γης», που τίθεται σε τροχιά προστασίας, όχι μόνο ως ένα μουσείο της αρχαίας ελληνικής τέχνης και Ιστορίας, αλλά και ως ένα εκπληκτικό τοπίο που μιλάει στο νου και στην ψυχή για αξίες και μεγάλες ιδέες της ζωής.
«Η Φωκίδα διαθέτει ένα μοναδικό brand name, τους Δελφούς», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την ομιλία της, υπογραμμίζοντας την παγκοσμιοποίηση του ονόματος «Δελφοί», που είναι γνωστό διεθνώς, σε όλες τις γλώσσες, σε όλον τον κόσμο. «Διαθέτει, επίσης, ένα μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα, ανεξαρτήτως των Δελφών. Είναι σαφές πως η προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, στην ευρεία της έννοια, αλλά και η προστασία του δελφικού τοπίου, είναι απολύτως επιβεβλημένη», ανέφερε η κ. Μενδώνη και προσθεσε πως στην προστασία αυτού του μοναδικού αποθέματος «δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως έκπτωση». Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Δελφών στην Αμφισσα και αφορούσε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ιωάννης Μπούγας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος του Δήμου Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας Νάνσυ Ψάλτη.
Για τον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών η υπουργός, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε την αναγκαιότητα ενοποίησής του με την κατασκευή περιφερειακού δρόμου, ώστε να μην επιβαρύνονται τα μνημεία «από τη ρύπανση, αισθητική και περιβαλλοντική, αλλά και από τα ποικίλα φορτία των οχημάτων». Επίσης, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στο έργο στήριξης των βραχωδών πρανών, στην περιοχή κατά μήκος του αρχαιολογικού χώρου, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ. Η υλοποίηση του έργου έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και προγραμματίζεται η δημοπράτησή του εντός του 2022. Ανάμεσα στα ζητήματα για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών που συζητήθηκαν ήταν το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, το οποίο εκτελείται από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προϋπολογισμού περίπου 1.500.000 ευρώ, αλλά και η υπό εξέλιξη μελέτη ωρίμανσης του έργου ανάδειξης του αρχαίου γυμνασίου, που εκπονείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Αναπόσπαστο μέρος του δελφικού τοπίου χαρακτήρισε η κ. Μενδώνη τον Ελαιώνα της Αμφισσας και έθεσε το ζήτημα της πυροπροστασίας του, αλλά και την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Δελφών, μέσω του οποίου μπορεί να δοθεί διέξοδος ανάπτυξης στην πόλη των Δελφών, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα για την ίδρυση συνεδριακού κέντρου, αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης. Η υπουργός, αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του δελφικού τοπίου, τόνισε ότι «το ΥΠΠΟΑ θα συναινέσει στη χωροθέτηση νέων κτιρίων μόνον αν αυτά ανεγερθούν εκτός της ως άνω προστατευόμενης περιοχής». Αναφερόμενη στην απαίτηση για περαιτέρω ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού στους Δελφούς, δήλωσε την πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να αναλάβει την ολοκλήρωση των μελετών και το έργο της συντήρησης και επισκευής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Από τις καθοριστικές επεμβάσεις της υπουργού στον πολιτισμό της περιοχής ήταν και εκείνη για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφισσας. Η κ. Μενδώνη πρότεινε την προσθήκη στο υπάρχον κτίριο μιας αίθουσας προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων, ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητά του. Για το διαχειριστικό σχέδιο στο Κάστρο των Σαλώνων, η υπουργός ανέφερε πως αποτελεί θέμα συζήτησης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η μελέτη που προβλέπει την άρση της ετοιμορροπίας. Το συγκεκριμένο σωστικό έργο, με προϋπολογισμού της τάξεως των 150.000 ευρώ, θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ, για το 2022.
Η υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην εξέλιξη του έργου της αποκατάστασης του κτιρίου της Μητρόπολης της Αμφισσας και της συντήρησης των αγιογραφιών του, έργα του Σπύρου Παπαλουκά -το οποίο υλοποιούν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ-, δηλώνοντας ότι «το έργο ολοκληρώνεται και παραδίδεται εντός του 2022». Σε ό,τι αφορά τα έργα στην περιοχή του Γαλαξιδίου, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως σε εξέλιξη βρίσκεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού και τεχνικού συμβούλου για το έργο της αποκατάστασης της Μονής του Σωτήρος, το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ, με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μίνι lockdown σε Καστοριά, Ξάνθη, Δράμα – Παράταση για Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Αργολίδα
- Κορονοϊός: Σοκάρει το αίτημα των αντιεμβολιαστών – Ζητούν μέχρι και εκταφή νεκρών [βίντεο]
- MyHealth app: Ψηφιακά η έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων – Η διαδικασία
- Κορονοϊός: Συγκλονίζει το μήνυμα του Καπραβέλου για την κατάσταση στα νοσοκομεία – Ξεκινούν διά ζώσης τα μαθήματα στα ΑΕΙ
- Αλέξης Τσίπρας: Από το Go Back Madame Μέρκελ στον αποδεκτό συμβιβασμό – Πώς την αποχαιρέτησε
- Κορονοϊός: «Πανδημία των ανεμβολίαστων» – Φόβος για την Βόρεια Ελλάδα
- «Κίνηση βόμβα» από ΔΕΗ: Αύξηση 750 εκατ. του μετοχικού κεφαλαίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr