ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο: Ενας θησαυρός πληροφοριών στις οθόνες μας

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο: Θησαυρός πληροφοριών στις οθόνες μας

Ξένια Στούκα

Ενας θησαυρός πληροφοριών και στοιχείων «έρχεται» επιτέλους στις οθόνες μας. Με ένα «κλικ» στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο «ανοίγει» παράθυρο γνώσης και βελτιώνει τις κρίσιμες διαδικασίες διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς για περισσότερα από 18.000 ακίνητα μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και 845 ζώνες προστασίας όλης της χώρας.

Από χθες η διαδικτυακή Πύλη «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» ύστερα από μεγάλες ολιγωρίες και καθυστερήσεις διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών -αν κρίνει κανείς ότι το έργο ξεκίνησε το 2011- αποδίδεται επιτέλους στο ευρύ κοινό.

Η δημιουργία και η παράδοση στο κοινό της εύχρηστης πλατφόρμας- εργαλείου για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους του ΥΠΠΟΑ και της πολιτικής ηγεσίας γενικότερα για ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Μέσω του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου το ΥΠΠΟΑ συμβάλλει ενεργά στην ευρύτερη προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου, στη δημιουργία Τράπεζας Γης και σε άλλες συναφείς πλατφόρμες διαχείρισης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της παροχής άμεσης και δωρεάν πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη χθεσινή παρουσίαση του έργου και της Διαδικτυακής Πύλης του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης και επεσήμανε ότι πριν από δέκα χρόνια όταν ξεκίνησε το έργο, το ΥΠΠΟΑ έθεσε «συστηματικά» και «αποφασιστικά» στο επίκεντρο της στρατηγικής του την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών «σε μια προσπάθεια που υποστηρίχθηκε από διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες, με μία μόνο σύντομη, αναχρονιστική, όσο και ακατανόητη παρένθεση με ονοματεπώνυμο, το 2018 και 2019, η οποία έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο, αλλά ευτυχώς δεν κατάφερε να ακυρώσει, τη μακροχρόνια προσπάθεια και τη μεγάλη επένδυση σε μόχθο και σε δημόσιο χρήμα».

Σήμερα το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα «πανίσχυρο εργαλείο», όπως το χαρακτήρισε συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γεώργιος Διδασκάλου.

Η εύχρηστη και δυναμική πλατφόρμα παρέχει ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό, επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και στον απλό ενεργό πολίτη που θέλει να αντλήσει αντίστοιχες πληροφορίες. Η λειτουργία του βασίζεται σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), του οποίου το ψηφιακό μέγεθος των δεδομένων και λειτουργικών συστημάτων ανέρχεται στα 32 ΤΒ. Αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην εποπτεία και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και υποστηρίζει τον χωρικό σχεδιασμό. Επιπλέον παρέχει έγκυρη ενημέρωση για τις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, σε περιοχές με μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους, αλλά και βοηθά στην προστασία και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο συνεισφέρει στην ψηφιοποίηση και διαχείριση αρχαιολογικών, διοικητικών και γεωχωρικών δεδομένων, καθώς και στην επιστημονική έρευνα προβάλλοντας τον εξαιρετικό πλούτο και τη διαχρονία του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας.

«Εργο στρατηγικής σημασίας» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, το οποίο, όπως είπε, υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 5.255.758 ευρώ. Για το πολυεπίπεδο έργο μίλησε η προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων Ευγενία Γιουρούση: «Περίπου το 90% της συνολικής δαπάνης αφορά στη συλλογή των ψηφιακών δεδομένων είτε δι΄ αυτεπιστασίας είτε ανάθεσης σε ανάδοχο». Το 2ο υποέργο, όπως εξήγησε, περιλάμβανε την ανάπτυξη ΟΠΣ και τη διαδικτυακή πύλη.

Οι πληροφορίες που έχουν εισαχθεί στο ΟΠΣ είναι περιγραφές, γεωχωρικά, χαρτογραφικά δεδομένα, τεκμήρια όπως ΦΕΚ, γνωμοδοτήσεις, σχέδια έγγραφα και φωτογραφίες.

Με ένα κλικ

Μέσα από τον ψηφιακό αρχαιολογικό χάρτη στη διεύθυνση https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν εύκολα και γρήγορα ποικίλες σχετικές πληροφορίες.

Η δομή του ΟΠΣ και της Πύλης είναι μνημειοκεντρική. Δηλαδή, η αναζήτηση πραγματοποιείται με βάση το μνημείο, τον αρχαιολογικό χώρο ή τον ιστορικό τόπο. «Κλικάροντας» δηλαδή τη διαδικτυακή πύλη, ιδιώτες, δημόσιοι φορείς, επενδυτές, επιστήμονες, φοιτητές και μαθητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα «Μνημεία» της χώρας με χρωματικό διαχωρισμό μπλε, στις «Ζώνες Προστασίας» με κόκκινο, στους «Ιστορικού τόπους» με πράσινο και στους «Αρχαιολογικούς χώρους» με κίτρινο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συναντάμε στα εύχρηστα και μοντέρνα εργαλεία, στα φίλτρα που παρέχονται και παρουσίασε η αρχαιολόγος Τμήματος Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων Χριστίνα Ρωμανού.

Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει αναζήτηση του μνημείου με βάση την ιστορική περίοδο: «προϊστορική-κλασική-ρωμαϊκή εποχή», «βυζαντινή-μεταβυζαντινή εποχή», «νεότερη εποχή». Μέσα σε 17 κλικ παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους πολίτες, επαγγελματίες και φορείς του Δημοσίου να ενημερώνονται για τον μνημειακό πλούτο της χώρας, αλλά και για τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που υφίστανται βάσει της νομοθεσίας σε περιοχές ή ακίνητα ενδιαφέροντός τους. Η Πύλη έχει δυναμικό χαρακτήρα και θα εμπλουτίζεται από το Αρχείο της ΔΔΕΑΜ. Σε ό,τι αφορά στους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, παρέχονται επιλεγμένα στοιχεία κυρίως για τους παράκτιους.

Κλείνοντας, όπως υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μπορεί με την παράδοσή του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου στο κοινό να κλείνει τυπικά η πρώτη και κύρια φάση, ωστόσο το έργο «εισέρχεται στο στάδιο της ωριμότητας και της παραγωγικής λειτουργίας, του συνεχούς εμπλουτισμού και της διεύρυνσης του περιεχομένου και των υπηρεσιών του».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Εθνικό Θέατρο: Επιτροπή θα επιλέξει τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή – Τα μέλη

Ο τοίχος της αρχαίας μνήμης στη Βέροια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοψία Μενδώνη – Αμυρά στο Πεντελικό Όρος

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» – Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του θεσμού του ΥΠΠΟΑ

Μενδώνη: Η «Αυλή των Θαυμάτων» θα φιλοξενήσει ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας

Kon

Μινωικά Ανάκτορα: Προς ένταξη στα μνημεία της UNESCO

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκτούν και πάλι ζωή τα λουλουδάδικα στη Βουλή – Τα ιστορικά ανθοπωλεία που χρωμάτισαν το Σύνταγμα [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπουργείο Πολιτισμού: 1,47 εκατ. ευρώ στον κλάδο των εικαστικών

Kon

Σαλαμίνα: Έργα αποκατάστασης στα πετρόκτιστα της Κυνόσουρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom