ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έξι άνθρωποι της τέχνης σχολιάζουν στον «Ε.Τ.» τα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό

Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ-Ξ. ΣΤΟΥΚΑ

Ανακούφιση, αλλά και προβληματισμός κυριαρχούν στο χώρο του πολιτισμού. Ανθρωποι του κλάδου, καλλιτέχνες και παραγωγοί μιλούν στον «Ε.Τ.» για τα μέτρα στήριξης από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αλλά και για τους προβληματισμούς που γεννάει η «επόμενη ημέρα» του lockdown.

«Να συμπεριληφθούν οι ωρομίσθιοι» – Γιάννης Ζουγανέλης (μουσικός, ηθοποιός)

Τα νέα μέτρα με κάνουν να σκεφθώ το εξής: Πριν πάμε στη δημόσια δαπάνη για κηδείες, να σκεφθούμε τη δημόσια δαπάνη για τη ζωή. Σημασία έχει να φροντίσουμε τον καλλιτέχνη όσο είναι στη ζωή. Οσον αφορά το μητρώο καλλιτεχνών, αυτό είναι θετικό. Ομως έχει πολύ δρόμο ακόμα. Στα μέτρα θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ωρομίσθιοι που είναι πάρα πολλοί. Οσο για τις συναυλίες, αν μας επιτραπεί, θα κάνουμε και με μειωμένο αριθμό ακροατών, για τους μουσικούς και τους εκτελεστές πρώτα απ’ όλα που έχουν απόλυτη ανάγκη να δουλέψουν.

«Υπάρχει μητρώο κομμωτών;»-Στάθης Δρογώσης (μουσικός)

Τα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνουν ελάχιστους μουσικούς και γενικότερα καλλιτέχνες, γιατί ζητούν να έχουν δουλέψει πενήντα ένσημα σε εννέα μήνες, ενώ πριν είχαν ζητήσει πενήντα ένσημα σε ένα χρόνο. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται μητρώο καλλιτεχνών. Υπάρχει μητρώο κομμωτών; Ολοι οι εργαζόμενοι δεν πήραν τα 800 ευρώ; Και δικαίως, χωρίς μητρώο. Οσον αφορά στις συναυλίες, πιστεύω ότι δεν πρέπει να ζητάμε να ανοίξουν οι συναυλιακοί χώροι. Ομως δεν μπορώ να ζήσω ένα χρόνο χωρίς να παίξω πουθενά.

«Θετική κατεύθυνση»-Νότης Μαυρουδής (μουσικός)

Ο πολιτισμός έχει ανάγκη από τομές. Καλά είναι και τα 800 ευρώ για μεγάλη μερίδα του καλλιτεχνικού κόσμου, όμως χρειάζονται ανατροπές όπως το Μητρώο των Καλλιτεχνών. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει θετική κατεύθυνση. Μία τέτοια και σε διάρκεια κανονικότητα αναζητούμε κι όχι το προσωρινό κοκαλάκι για το… σκύλο μου. Χρειαζόμαστε μια νέα χάραξη στόχων, μια νέα προοπτική που πρέπει να συνδέεται με παρακείμενους πνευματικούς χώρους (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ανώτερα και ανώτατα πανεπιστήμια, ειδικά μορφωτικά ιδρύματα) και όσο το δυνατόν σύνδεση με επιμορφωτικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού.

«Αναμενόμενα τα μέτρα»-Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός και σκηνοθέτης

Θεωρώ ότι τα οικονομικά μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών ήταν τα αναμενόμενα. Βρισκόμαστε σε μια επείγουσα κατάσταση κι όχι κανονικότητας. Θέλω να σταθώ σε αυτό που είπε η υπουργός κ. Μενδώνη, ότι στηρίζουμε τον πολιτισμό, στηρίζουμε την εργασία κι όχι την ανεργία. Και θεωρώ ότι αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα υποστήριξης στον σύγχρονο πολιτισμό. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η πανδημία θα αλλάξει ριζικά τον πολιτισμό τους επόμενους μήνες και δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις ούτε από τους θεατές και ούτε κι από την Πολιτεία.

«Δεν λύνουν χρόνια προβλήματα»-Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πόρτα 

Ο προβληματισμός μου για τον κλάδο προϋπήρχε και προ πανδημίας. Οι έκτακτες λύσεις που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΠΟΑ κρύβουν κινδύνους και σίγουρα δεν μπορούν να λύσουν τα χρόνια προβλήματα του χώρου. Ομως οι εξαγγελίες διασφαλίζουν την καλή σχέση μας με το ΥΠΠΟΑ σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες. Οι κινητοποιήσεις μας ανοίγουν ένα διάλογο που ελπίζω να κρατήσει και να εξελιχθεί με την Πολιτεία. Η επόμενη ημέρα με φοβίζει ακόμα περισσότερο.

«Πρωτόγνωρες καταστάσεις»-Πάνος Κατσαρίδης, διευθύνων σύμβουλος Θεατρικών Σκηνών

Τα μέτρα που ακούστηκαν προκαλούν ανακούφιση για κάποιος κλάδους του χώρου, αλλά και κάποια ερωτήματα σχετικά. Συγκριμένα, πώς γίνεται να υπάρχει απόσταση στους ηθοποιούς 1,5 μέτρου όταν παίζουν επί σκηνής, ποιος θα επιβαρυνθεί την απώλεια τζίρου της τάξεως 60% σε παραστάσεις που δεν είναι επιχορηγούμενες; Τα ενοίκια των χώρων θα είναι αντίστοιχα μειωμένα; Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες για όλους μας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Μελέτη αποδεικνύει πως ακόμη και οι Νεάντερταλ έθαβαν τους νεκρούς τους τελετουργικά

Μαρίνα Μπενέκου

Πολιτισμός: Τα γεγονότα και τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν τη νέα χρονιά

Μιχάλης Μάρδας

Μέρες… ραδιοφώνου στο θέατρο – Σκηνοθέτες και ηθοποιοί μιλούν στον «Ε.Τ.» για την ιστορική αναβίωση

Tinad

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Lincoln Center μεταμορφώνουν έναν ανοιχτό χώρο σε αρχαία αγορά

Tinad

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζομένους στο χώρο του πολιτισμού – Τι λένε στον ΕΤ για τα νέα μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

«Πυρά» Πέτσα σε Τσίπρα: Η επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού ξεχειλίζει από προσωπική εμπάθεια και λαϊκίστικη ρητορική

Tinad

Η Επίδαυρος, ο Χανκς και ο αναξιοποίητος πολιτισμός

Kon

Επίδομα 800 ευρώ στους καλλιτέχνες – Οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες πληρωμής

Ανδρέας Ντίνης

Τα νέα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό – Πότε ανοίγουν σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Ανδρέας Ντίνης