Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Θέμις Μπαζάκα στον «Ε.Τ.»: Στα λάθη μου οφείλω ό,τι έγινα

Η Θέμις Μπαζάκα στον «Ε.Τ.»: Στα λάθη μου οφείλω ό,τι έγινα

Newsroom eleftherostypos.gr

Ύστερα από περίπου τέσσερις δεκαετίες συναντά ξανά τον ρόλο που της χάρισε την είσοδό της στη θεατρική οικογένεια.

Με το νεανικό της πάθος για δουλειά και με τη μητρική της ματιά, η Θέμις Μπαζάκα μάς μιλάει για το εμβληματικό «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου, που ανεβαίνει από τις 24 Ιανουαρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. «Νομίζω ότι είναι το ποιητικότερο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, με αυτοβιογραφικές αναφορές», σημειώνει η ηθοποιός και μας συστήνει τα πρόσωπα του έργου. Ο θάνατος του ομοφυλόφιλου ποιητή Σεμπάστιαν θα ωθήσει τη μητέρα του, κ. Βέναμπλ, να έρθει σε σύγκρουση με την ξαδέρφη του, την Κάθριν, ώστε μέσω του γιατρού Κούκροβιτς να ζητήσει τη λοβοτομή της Κάθριν.

Τι σηματοδοτεί το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» για εσάς;

Ήθελα πολύ να επιστρέψω σε ένα πιο μικρό θέατρο, όπου ο ηθοποιός έχει άμεση σχέση με τον θεατή. Υπήρχε επίσης ένας συναισθηματισμός με αυτό το έργο. Ηταν το έργο πτυχιακής εργασίας, και μάλιστα με αυτόν τον ρόλο, τον ρόλο της μάνας Βέναμπλ. Ταυτόχρονα ήθελα να διευρύνω τη θεατρική μου γκάμα και να συνεργαστώ με νέους ανθρώπους, με ανθρώπους που θαυμάζω, όπως ο σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου. Επιδιώκω να συνεργάζομαι με νέους δημιουργούς, με την ελπίδα να με γνωρίσουν σε άγνωστα μονοπάτια της τέχνης.

Τι θυμάστε από τα νεανικά εκείνα χρόνια στη σχολή;

Τότε ήμουν 20 χρόνων και επέλεξα να υποδυθώ μια πολύ μεγαλύτερη γυναίκα. Και στην τωρινή συνάντησή μου με τον ρόλο, η μητέρα Βέναμπλ είναι μεγαλύτερη σε ηλικία. Τώρα όμως πολύ πιο εύκολα αναγνωρίζω πράγματα σε αυτή σε σχέση με το τότε.

Ρόλος μητέρας και πάλι…

Αυτό με ακολουθεί. Τον πρώτο ρόλο μάνας τον υποδύθηκα πριν κάνω το παιδί μου στην ταινία «Ρεμπέτικο». Κι όταν γεννούσα την κόρη μου στα 28 μου σκεφτόμουν ότι έπαιζα λάθος τη διαδικασία της γέννησης. Είναι η φύση του ηθοποιού να μη σταματάει ποτέ να σκέφτεται, να καλλιεργεί το έδαφός του!

Ξεχωρίζετε τη ζωή σας από το θέατρο;

Ναι, ξεχωρίζω τη ζωή μου από το θέατρο. Η δουλειά μου μου δίνει χαρά. Η καθημερινότητά μου είναι διαφορετική. Γνωρίζω όμως ότι όταν είσαι ηθοποιός σκέφτεσαι χαρακτήρες, ψυχισμούς και έτσι δεν διαχωρίζεις τον τρόπο ζωής σου. Η αισθητική μου είναι συνυφασμένη με το επάγγελμά μου, όχι η ζωή μου.

Ποια είναι η κ. Βέναμπλ;

Είναι μια σκληρή, αυταρχική, εξουσιαστική και χειριστική γυναίκα. Πλούσια αριστοκράτισσα με μια ιδιαίτερη στενή σχέση με τον γιο της. Τον έλεγχε πολύ στενά μέχρι το τέλος της ζωής του. Και όταν τον χάνει αρχίζει η εμμονική τρέλα. Η απώλεια του παιδιού υπερβαίνει τάξεις και φυλές. Είναι συγκλονιστικό.

Ποια είναι η σχέση σας με την τεχνολογία;

Είμαι τεχνολογικά αναλφάβητη. Κάθε χρόνο είναι και πιο δύσκολα για μένα. Πλέον γνωρίζω καλά το viber…

Για ποιο πράγμα είστε ευγνώμων;

Για τη ζωή μου. Είμαι υγιής, έχω διανύσει μια ζωή με αρνητικά και θετικά. Κι έχω ένα υπέροχο παιδί. Εχω φίλους που αγαπώ και με αγαπούν, κάνω ταξίδια. Και επίσης έχω ένα σπίτι με θέρμανση. Για αυτά τα απλά είμαι ευγνώμων.

Θυμάστε τον εαυτό σας στο ξεκίνημά σας;

Τον θυμάμαι. Ολα ήταν πρωτόγνωρα ωραία. Υπήρχε αθωότητα. Υπήρχε η λαχτάρα της νιότης. Στην αρχή ο ηθοποιός βλέπει τα πράγματα χωρίς τη ματιά του επαγγελματία. Τα χρόνια περνούν και η υποκριτική γίνεται επάγγελμα. Τώρα έχω τη λαχτάρα να δημιουργήσω πρωτόγνωρα συναισθήματα. Τότε δεν σκεφτόμουν την πορεία που θα ήθελα να ακολουθήσω, δεν σκεφτόμουν καριέρα και χρήματα.

Έχετε μετανιώσει για επιλογές σας;

Οφείλω στα λάθη μου ό,τι έγινα. Προσπάθησα να αποφύγω κακοτοπιές, άλλοτε τα κατάφερα και άλλοτε όχι. Δεν είσαι πάντα κυρίαρχος της ζωής σου…

Ποια είναι η σχέση σας με τον χρόνο;

Οσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνεις ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν έχουν πολλά πράγματα να κάνουν. Η μανία που δούλευα 40 χρόνια τώρα δεν με έχει κάνει -βιοποριστικά- να μπορέσω να καθίσω, να απολαύσω κάτι. Αλλά και για τους νεότερους η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει να μείνουν εκτός, να μελετήσουν, να στοχαστούν και να αφοσιωθούν. Παράλληλα ο ηθοποιός είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να το ασκείς μέχρι τα βαριά σου γεράματα αν μπορείς… Η γνώση δεν έχει ηλικία. Ετσι και ο ηθοποιός δεν ολοκληρώνει ποτέ τη δουλειά του, μελετάει, σκέφτεται, ενσαρκώνει. Η σύνταξη δεν φτάνει για κανέναν.

info

«ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»
του Τενεσί Ουίλιαμς
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Γιώργος Παπαγεωργίου
ΠΑΙΖΟΥΝ: Θέμις Μπαζάκα, Μαίρη Μηνά, Παναγιώτης Εξαρχέας, Αθηνά Αλεξοπούλου, Γιάννης Λατουσάκης
ΠΟΤΕ: Από 24/1
ΠΟΥ: Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους και Θαρύπου)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210 9212900

Από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής