Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για Μπελέρη:
«Η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη.
Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την προεξόφληση της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χιμάρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση.
Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία.
Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».
Μπελέρης για την ποινή φυλάκισής του: «Θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – Το πρόβλημα θα το έχει ο Ράμα, όχι εγώ»
Ποινή φυλάκισης δυο ετών επιβλήθηκε στον εκλεγμένο Ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, Φρέντη Μπελέρη κάτι που σημαίνει ότι παραμένει στη φυλακή. Η απόφαση αυτή ανέτρεψε τις πληροφορίες ότι αναμενόταν μείωση της ποινής και αποφυλάκιση του ομογενή πολιτικού. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαμε την παρέμβαση του Αλβανού πρωθυπουργού του Έντι Ράμα, που πυροδοτούσε το κλίμα και έδινε τον ρυθμό, για το τι θα ακολουθήσουν οι δικαστές.
Ανακοίνωση του εκλεγμένου Ευρωβουλευτή, Φρέντη Μπελέρη, σχετικά με την απόφαση του αλβανικού εφετείου
«Η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου είχαν σχεδιαστεί σε κάθε βήμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό.
Μητσοτάκης για Τραμπ: Θα διατηρηθούν οι στενές σχέσεις με ΗΠΑ - Η εκλογή Τραμπ είναι κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη
Ένα πράγμα ωστόσο είναι βέβαιο: η παρωδία δικαιοσύνης με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστίνα που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου, δεν τελειώνει εδώ. Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα.
Με την καταδίκη μου, ο Έντι Ράμα πέτυχε το στόχο του να μην αναλάβω καθήκοντα ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια του και να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής.
Δυστυχώς όμως για εκείνον και ευτυχώς για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η παρουσία μου στην Ευρωβουλή – χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού – εγγυάται ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα συνεχιστεί.
Όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν.
Σε ό,τι με αφορά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο Έντι Ράμα, όχι εγώ. Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι».
«Ο δήμος Χειμάρρας διοικείται εδώ και έναν χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν εκλεγεί από τον λαό της Χειμάρρας. Προτεραιότητα της Ελλάδας αποτελεί πάντα η τήρηση του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών και η προστασία των εθνικών μειονοτήτων», τόνισε η Κωνσταντίνα Καμίτση. Και συνέχισε: «Ο κ. Μπελέρης αποτελεί πλέον επισήμως εκλεγμένο μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Είναι απόλυτη δημοκρατική απαίτηση και απαίτηση του κράτους δικαίου οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές να παρίστανται αυτοπροσώπως σε όλες τις διαδικασίες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας, Βαγγέλης Ντούλες έκανε λόγο για «προειλημμένη απόφαση». «Δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση. Υπάρχει μία προσωπική βεντέτα του Αλβανού πρωθυπουργού, του κ. Ράμα με την Χειμάρρα και τον δήμαρχο Χειμάρρας και από προσωπική (σ.σ. βεντέτα) έχει μετατραπεί σε θεσμική», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Ντούλες.
«Είναι μονόδρομος η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά πρέπει ταυτόχρονα να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο Φρέντι Μπελέρης να μπορέσει να ανταποκριθεί από την πρώτη μέρα στα καθήκοντα του», κατέληξε ο Βαγγέλης Ντούλες.
Το Politico σήμερα και μάλιστα λίγες ώρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης φιλοξένησε δηλώσεις του Φρέντη Μπελέρη.
Αναλυτικότερα, το Politico παρουσιάζει το ιστορικό της υπόθεσης Μπελέρη: Τον Μάϊο του 2023, ο Μπελέρης – ο οποίος ανήκει στην ελληνική μειονότητα της περιοχής – εξελέγη δήμαρχος της παραλιακής πόλης στην αλβανική ριβιέρα μόλις δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του για εξαγορά ψήφων. Ο Φρέντης Μπελέρης νίκησε τον αντίπαλό του με 19 ψήφους, αφού φέρεται να προσέφερε 40.000 αλβανικά λεκ (355 ευρώ τότε) για να αγοράσει οκτώ ψήφους.
Αυτόν τον Μάρτιο καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Την Τρίτη θα προσέλθει στο δικαστήριο για την έφεση κατά της καταδίκης του – η οποία, όπως λέει, ήταν «ψευδής και πολιτικά υποκινούμενη».
«Δεν περιμένω ότι το δικαστικό αποτέλεσμα θα είναι δίκαιο», δήλωσε στο Politico σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη φυλακή. Πιστεύοντας ότι η δικαστής στην υπόθεσή του είναι πολιτικά διορισμένη, προβλέπει ότι ο φάκελός του θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
“Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, το μόνο αποτέλεσμα που θα μπορούσα να περιμένω θα ήταν η αθώωσή μου – επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν υπάρχει υπόθεση”, τονίζει.
Αναζωπυρώνοντας τις εντάσεις Ελλάδας-Αλβανίας
Οι επικριτές της απόφασης να συμπεριληφθεί ο Μπελέρης στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ προέβλεψαν, σύμφωνα με το Politico, ότι η απόφαση θα πυροδοτήσει μακροχρόνια παράπονα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Παρόλο που η Αλβανία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας “πρέπει να απέχει από μέτρα που δεν συνάδουν με τα πρότυπα της ΕΕ”, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, τα μειονοτικά ζητήματα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, καθώς και σε τομείς που έχουν καθοριστική σημασία για το κράτος δικαίου.
Για τους Έλληνες, ο Μπελέρης ήταν θύμα κατασκευασμένων πολιτικών κατηγοριών, αλλά για τους Αλβανούς είναι μια απειλητική φιγούρα που συνδέεται με την ένοπλη εξέγερση της ελληνικής μειονότητας.
Θεωρήθηκε επίσης ευρέως ως βασικός αντίπαλος της αλβανικής κυβέρνησης σε μια μάχη για την κατάσχεση περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες γύρω από τη Χιμάρα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο Μπελέρη θα κριθεί από τις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές της χώρας, όπως κάθε άλλος Αλβανός πολίτης. Η Αθήνα, δήλωσε ο Ράμα τον Φεβρουάριο, «κάνει την Αλβανία να μοιάζει με τη Σιβηρία και ότι κάποιος στη Σιβηρία κρατείται όμηρος από ένα αδίστακτο αιμοδιψές καθεστώς. Αν υπήρχε κάποια αλήθεια σε όλα αυτά, πιστεύετε ότι αυτή η πόλη θα σιωπούσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έλεγε λέξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ένα άλλο κράτος μέλος;».
Ο Φρέντης Μπελέρης ανέφερε τη δική του περίπτωση, μεταξύ άλλων, ως απόδειξη των προβλημάτων στο δικαστικό σύστημα της Αλβανίας. «Στην Αλβανία υπήρξε μια δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία αντί να βοηθήσει τη δικαιοσύνη την έκανε ακόμη χειρότερη. Οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Είναι σαφές ότι υπάρχει ζήτημα κράτους δικαίου στην Αλβανία».
Η Αθήνα επιμένει ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ πρέπει να σέβεται την ελληνική μειονότητα της χώρας. Το ζήτημα έχει επιβαρύνει τις σχέσεις της Ελλάδας με ορισμένους από τους συμμάχους της στην ΕΕ, ιδίως με τη Γερμανία, της οποίας ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε δημοσίως την υποψηφιότητα της Αλβανίας παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας.
Τι υποστηρίζει ο Μπελέρης
Ο Μπελέρης υπογραμμίζει ότι είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. «Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής μειονότητας, της Αλβανίας και της Ελλάδας”, δήλωσε. “[Αλλά] δεν είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Αλβανία στοχεύει σε μια ευρωπαϊκή πορεία», δήλωσε στο Politico.
Τον Νοέμβριο, η Ελλάδα προειδοποίησε σε συνάντηση πρεσβευτών της ΕΕ ότι ήταν έτοιμη να εμποδίσει την αίτηση ένταξης της Αλβανίας, εάν δεν σέβεται τα δικαιώματα του Μπελέρη.
Αλλά η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει τους δυτικούς συμμάχους της ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να επηρεάσει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ.
«Δεν τα καταφέραμε, γιατί είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε ο Μπελέρη. «Η δικαιοσύνη στην Αλβανία είναι ένα τεράστιο ζήτημα ως προς το οποίο οι Ευρωπαίοι κάνουν τα στραβά μάτια».
Εν συνεχεία, προσέθεσε ότι οι προτεραιότητές του ως ευρωβουλευτής θα είναι η προάσπιση του κράτους δικαίου, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Όσο όμως παραμένει στη φυλακή, ο Μπελέρης δεν θα μπορεί να ασκήσει κανένα από τα καθήκοντά του στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας και της συμμετοχής του σε επιτροπές. Ομοίως, δεν ήταν σε θέση να αναλάβει το αξίωμά του ως δήμαρχος, επειδή δεν μπορούσε να ορκιστεί όσο βρισκόταν στη φυλακή.
Οι εκλεγμένοι Ευρωβουλευτές της ΕΕ απολαμβάνουν ασυλία στις 27 χώρες-μέλη του μπλοκ – αλλά όχι σε εξωτερικές χώρες όπως η Αλβανία, καταλήγει το Politico.
Σημειώνεται ότι το Politico έχει αναδείξει επανειλημμένως την υπόθεση, αλλά και σε πρόσφατο άρθρο του για τους «33 πιο απροσδόκητους Ευρωβουλευτές», όπου και ανέφερε χαρακτηριστικά για τον Φρέντη Μπελέρη ότι «γιόρτασε την εκλογή του ως Έλληνας ευρωβουλευτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας σε φυλακή της Αλβανίας. Ο Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος της αλβανικής παράκτιας πόλης Χειμάρρα μόλις λίγες ημέρες αφότου συνελήφθη για εξαγορά ψήφων. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν αποδοκιμάσει την κίνηση ως αλβανική προσπάθεια να ματαιώσει τις πολιτικές δραστηριότητες της ελληνικής μειονότητάς της».
Ειδήσεις σήμερα
Φρέντη Μπελέρη στο Politico: Δεν περιμένω ότι το δικαστικό αποτέλεσμα θα είναι δίκαιο