«Δεν είναι καθόλου ευχάριστο το γεγονός ότι έγινε κεντρικό θέμα στην προεκλογική αντιπαράθεση το ευαίσθητο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Το ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης άγαρμπα. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω, γιατί όταν έχεις τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου, να βάλεις κεντρικό θέμα το ζήτημα Θράκης, με τόσο επιθετικό τρόπο. Ήταν ένα κομμάτι στον χάρτη που δεν βάφτηκε μπλε. Τόση αλαζονεία;
Θέλησε να μου στήσει παγίδα. Έχω διαβάσει δεκάδες σημειώματα της ΕΥΠ όσο ήμουν πρωθυπουργός. Ποτέ μου δεν σκέφτηκα να τα κάνω φέιγ βολάν. Μου στέλνει λοιπόν ένα σημείωμα ενημερωτικό τρεις μέρες μετά, και δύο εβδομάδες αργότερα βλέπω δημοσιευμένο μέρος του ενημερωτικού σημειώματος στο Πρώτο Θέμα. Δεν πίστευα στα μάτια μου γιατί έβλεπα και για τον υποψήφιο της ΝΔ να εγείρεται θέμα. Είναι ζήτημα υποκρισίας. Δεν διστάζεις, για να κερδίσεις 15.000 ψήφους να ανοίξεις ένα εθνικό θέμα που θα βρεις μπροστά σου. Και την επομένη των εκλογών θα έχεις μουσουλμανική μειονότητα. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Δεν γίνεται να πηγαίνεις στους Ελληνες μουσουλμάνους πολίτες και να τους λες ότι η ψήφος σου είναι υποκινούμενη.
Μάλιστα χαρακτήρισε λάθος την απόφαση Μητσοτάκη «να αποσύρει τον υποψήφιο της ΝΔ, εκ των υστέρων, κι ενώ γνώριζε τις απόψεις του από τις προεκλογικές δηλώσεις του. Είναι τυπωμένο το όνομά του στα ψηφοδέλτια. Δεν πρέπει να δημιουργούμε κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο τρόπος για να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να έχει βλέψεις στην μειονότητα είναι να το κάνουμε μαζί, όπως το κάνουμε χρόνια με την διακομματική επιτροπή.
Για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη είπε: «Αξιολογώ τα ενημερωτικά σημειώματα που παίρνω και είχα πάρει ως πρωθυπουργός… Τους συνάντησα (σ.σ.: τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) μου απάντησαν ότι είναι προβοκατόρικα, κυπατζίδικα κτλ. Είναι αριστεροί. Από μικροί. Παλεύουν για να καλυτερέψουν τη ζωή των συνανθρώπων τους. Οταν επισκέφθηκε ο Ερντογάν τη Θράκη, στην πρώτη και μοναδική επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, τον υποδέχθηκα Μαξίμου και τέθηκε το ζήτημα της Λωζάνης. Αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Η μειονότητα εκεί έχει τρεις βραχιόνες. Τους τουρκογενείς, τους Πομάκους και τους Ρομά. Θέλω να διαβεβαιώσω σε ό,τι αφορά στους δικούς μας, ουδέποτε έχει μιλήσει ο υποψήφιος της Ροδόπης για τουρκική μειονότητα, το έκανε ο υποψήφιος της Ξάνθης και τον επέπληξε το κόμμα και δεν το ξανάπε έκτοτε.
Χρυσοχοΐδης: «65 νέοι αστυνομικοί σε μόνιμη βάση για την ασφάλεια του Μετρό Θεσσαλονίκης»
Θα ήταν λάθος κι ανεύθυνο, το να θέσουμε απέναντί μας ως πολιτεία το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας, γιατί είναι αυτό που θέλει να κάνει ο Ερντογάν. Θέλει να αναδείξει ότι η μειονότητα είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους, κι ότι θα πρέπει να μπει στο τουρκικό άρμα για την ευημερία του. Θα υπάρχει χώρα και στις 26 του μηνός. Και δεν γίνεται να ανοίξουμε πληγές που θα είναι ανεπούλωτες και θα δημιουργήσουν πρόβλημα την επόμενη μέρα κι όλα αυτά για λίγες ψήφους».
«Προτεραιότητα κάθε αρχής πρέπει να είναι να σωθούν οι άνθρωποι στα σαπιοκάραβα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για το ναυάγιο στην Πύλο. «Προκύπτουν αντιφάσεις από τις απαντήσεις που δόθηκαν για το ναυάγιο της Πύλου. Νιώθω υποχρέωση να θέσω ερωτήματα για το ναυάγιο. Επιρρίπτω ευθύνες αν υπάρχουν, σε αυτούς που έδωσαν τις εντολές», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι το Λιμενικό έχει εντολή να σώζει όσους κινδυνεύουν», πρόσθεσε κι επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση από την Ευρώπη συνολικά.
«Προτεραιότητα κάθε αρχής πρέπει να είναι να σωθούν οι άνθρωποι στα σαπιοκάραβα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για το ναυάγιο στην Πύλο και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το Λιμενικό έχει εντολή να σώζει όσους κινδυνεύουν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνώνυμο της ανθρωπιάς, μας έδινε συγχαρητήρια ο πάπας Φραγκίσκος αν θυμάστε», σχολίασε για το ίδιο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε «εμείς δεν θα αφήναμε ανθρώπους να πνιγούν».
Εκλογές 2023: Τι ισχύει για την εκλογική άδεια στον ιδιωτικό τομέα