Η Σύνοδος Κορυφής εστίασε σε θέματα οικονομικής σύγκλισης των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και ενσωμάτωσής τους στην Ενιαία Αγορά, σε σχέσεις καλής γειτονίας και διμερή ζητήματα, καθώς και στην υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η Διαδικασία του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε ενόψει των τακτικών εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των υποψήφιων χωρών, και της συζήτησης για τη Διεύρυνση της ΕΕ, η οποία άρχισε στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα και αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και κατ ίδιαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα με τον οποίο συζήτησε το θέμα Μπελερη.
Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη ότι θα πρέπει αυτό το θέμα να επιλυθεί, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας να ορκιστεί, ως προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ.
Τασούλας για χρηματοδοτήσεις Βουλής: «Υπογράφηκαν πριν παραδώσω και ήταν σε ομοφωνία»
Μητσοτάκης: Αυστηρό μήνυμα για Μπελέρη – «Προϋπόθεση για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ είναι να ορκιστεί δήμαρχος»
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την αλβανική κυβέρνηση έστειλε ο πρωθυπουργός της χώρας μας όσον αφορά την υπόθεση Μπελέρη.
Την προϋπόθεση να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας ο Φρέντι Μπελέρης ώστε η Ελλάδα να στηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του Βερολίνου που φιλοξενείται στα Τίρανα.
Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον Φρέντι Μπελέρη
«Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, όμως ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος ως δήμαρχος Χειμάρρας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από λίγο προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Η Διαδικασία του Βερολίνου πραγματοποιείται ενόψει των εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των υποψηφίων χωρών και της συζήτησης για τη Διεύρυνση της ΕΕ που εκκίνησε στη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα και αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Στη Διαδικασία του Βερολίνου συμμετέχουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εννέα χώρες της Ε.Ε.(Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Σλοβενία) και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε θέματα οικονομικής σύγκλισης Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και ενσωμάτωσής τους σε Ενιαία Αγορά, σχέσεις καλής γειτονίας και διμερή ζητήματα, καθώς και υποστήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.