Η πρόσφατη συνάντηση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τον Υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη επιβεβαίωσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα και τις προσπάθειες που απαιτούνται για την επίλυσή τους.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τόνισε στη συνάντηση αυτή ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία εντοπίζονται στις εφημερίες και κατέθεσε δισέλιδο υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Μιλώντας στον «Ε.Τ.» για τη συνάντηση αυτή, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ. Παγώνη, επισημαίνει πως το 80% των περιστατικών που φτάνουν στα ΤΕΠ δεν απαιτεί νοσηλεία. Θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από τον Προσωπικό Γιατρό ή τα Κέντρα Υγείας, με μία απλή συνταγογράφηση και συμβουλευτική καθοδήγηση.
«Πρέπει να υπάρχει σωστή Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας (ΠΦΥ) με ικανό αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, για να μειωθεί η προσέλευση των Επειγόντων στα Νοσοκομεία κορμού», αναφέρει η επικεφαλής των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά και εξηγεί:
«Οι εισαγωγές είναι μόλις το 20%, οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από κέντρα αστικού τύπου, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας της λεωφόρου Αλεξάνδρας, Περιστερίου κ.λπ. Αυτή η αναδιάρθρωση θα μείωνε τον φόρτο εργασίας στα νοσοκομεία και θα βελτίωνε την ποιότητα εξυπηρέτησης των σοβαρών περιστατικών», τόνισε.
Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ΕΙΝΑΠ στην ΠΦΥ και αναγνωρίζει και η κυβέρνηση προβλέπουν τη λειτουργία περισσότερων Κέντρων Υγείας, για τη σταδιακή μεταφορά των μη επειγόντων περιστατικών σε αυτά, ώστε οι ασθενείς θα λαμβάνουν τις πρώτες ιατρικές φροντίδες και να αποφεύγουν την αναμονή στα Επείγοντα.
«Μιλήσαμε με τον υπουργό για την αύξηση του προσωπικού και για γρήγορες προσλήψεις, μιλάμε για αλλαγές στις ομάδες εφημεριών των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου κι ότι κάθε νοσοκομείο πρέπει να έχει εφημερία Πνευμονολογικής Κλινικής, για να μπορεί να εφημερεύει κανονικά», καταλήγει η κυρία Παγώνη.
Δεσμεύσεις Γεωργιάδη
Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, παραλαμβάνοντας τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ δεσμεύτηκε να τις μελετήσει και να τις λάβει υπόψη του, ενώ παράλληλα αναγνώρισε τις δυσκολίες. Δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά να υπάρξει μείωση των ωρών αναμονής στα ΤΕΠ έως το 2025, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στόχος του είναι η μείωση του μέσου χρόνου αναμονής κατά μία με μιάμιση ώρα.
Παράλληλα, δήλωσε πώς το σχέδιο για την αναμόρφωση των εφημεριών βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με έμφαση στα εξής σημεία, μεταξύ άλλων:
- θέσπιση κινήτρων για την αριθμητική αύξηση των παθολόγων και γενικών γιατρών,
- επέκταση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού και στην παιδιατρική ειδικότητα για την κάλυψη 500.000 παιδιών,
- εφαρμογή τηλεϊατρικής σε 3.500 σημεία, με στόχο την εξυπηρέτηση ασθενών στο σπίτι
Ο κ. Γεωργιάδης, ωστόσο, αναφέρθηκε στην πρόκληση της αλλαγής νοοτροπίας των πολιτών, καθώς πολλοί ασθενείς επιμένουν να καταφεύγουν στα νοσοκομεία ακόμη και για μικρής κλίμακας προβλήματα υγείας.
Οπως πρόσθεσε όμως, η κτιριακή αναδιαμόρφωση των ΤΕΠ των νοσοκομείων που έχει ξεκινήσει ήδη και υλοποιείται μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να αποτελέσει μια πολύ σημαντική παρέμβαση στον τομέα της Επείγουσας Περίθαλψης.