Αναφερόμενος στο δυστύχημα στα Τέμπη, χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις των νέων, που όπως είπε δεν τον φοβίζουν και αποτελούν και μια ευκαιρία να ενδυναμωθεί ο διάλογος μαζί τους, δικαιολογημένες. Επισήμανε ότι τα πράγματα αλλάζουν με σκληρή δουλειά και δημιουργικό έργο «αφού βρούμε τι φταίει και το διορθώσουμε» και κάλεσε τους νέους «να δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε καλύτερο το κράτος μας». Παράλληλα εκτίμησε ότι τελικά θα αξιολογηθεί ό,τι θετικό έχει γίνει στην τετραετία και οι πολίτες δεν θα ρισκάρουν: «Με το να ανατρέψεις τη θετική δουλειά δεν πας μπροστά. Σημασία έχει να βελτιώνεις τα λάθη και τις αδυναμίες για να μπορέσεις να προχωρήσεις και να δημιουργήσεις ένα καλύτερο αύριο», είπε, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες έχουν πλέον τη γνώση και την εμπειρία και όταν έλθει η ώρα των εκλογών θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την ασφάλεια και το μέλλον της Ελλάδας.
Στο ζήτημα των ευθυνών ο Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση με γενναίο τρόπο ανέλαβε τις δικές της πολιτικές ευθύνες σημειώνοντας ότι δεν θυμάται υπουργό να έχει παραιτηθεί στο παρελθόν ύστερα από κάποια τραγωδία.
Σχολιάζοντας τη στάση της Αντιπολίτευσης είπε ότι χαρακτηρίζεται από στρουθοκαμηλισμό ενώ αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Σπίρτζη ότι κοιμόταν ήσυχος με όσα είχε κάνει ως υπουργός Μεταφορών, θύμισε ότι επί των ημερών του ως υπουργός είχαν σκοτωθεί πέντε άνθρωποι σε σιδηροδρομικό δυστύχημα και έθεσε το ερώτημα: «Από πόσους θανάτους κι επάνω ένας υπουργός δεν μπορεί να κοιμηθεί;».
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της και να πράξει ό,τι χρειάζεται για να ανασυγκροτήσει το κράτος και ιδιαίτερα τους σιδηροδρόμους, σημειώνοντας ότι έγιναν προσπάθειες αλλά δεν έφεραν τα αποτελέσματα που θα έπρεπε και ότι πρέπει να υπάρξουν πιο δραστικές αποφάσεις.
Σε ερώτηση για την εγκληματικότητα στους νέους ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το φαινόμενο προβληματίζει την ελληνική κοινωνία και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί βάρος από την οικογένεια, το σχολείο και την Αυτοδιοίκηση στη δημιουργία διεξόδων για τους νέους.
Ερωτηθείς για την αστυνόμευση στην Αττική, είπε ότι έχουν αυξηθεί κατά 70 οι περιπολίες στο Λεκανοπέδιο επισημαίνοντας τη μείωση στη μεσαία και χαμηλή εγκληματικότητα κατά 20%- 25% σε σχέση με την περίοδο 2015 – 2019.
Για τον Φράχτη στον Έβρο είπε ότι εντός του μηνός πιθανότατα να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των επί πλέον 35 χιλιομέτρων που έχουν δημοπρατηθεί, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους στο επόμενο 10μηνο. Τόνισε δε ότι πρώτο προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ασφάλεια των συνόρων μας και ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Φράχτη στο σύνολο των συνόρων.
Βασικά σημεία συνέντευξης
Για τον Γιάννη Βαρουφάκη
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Λυπάμαι να πω ότι ο κύριος Βαρουφάκης συνεχίζει να συμπεριφέρεται με πρωτοφανή ανευθυνότητα, που δεν επιτρέπεται, όχι σε πολιτικό αρχηγό, δεν επιτρέπεται σε έναν απλό πολίτη. Θα μου πείτε ο κύριος Βαρουφάκης είναι ο άνθρωπος που ως Υπουργός Οικονομικών έκανε τα πάντα για να χάσει η Ελλάδα πάνω από 100 δισ. ευρώ, και δεν φαίνεται, όχι συγνώμη να ζήτησε αυτός από τον ελληνικό λαό, αλλά παριστάνει ότι δεν το έχει καταλάβει ύστερα από τόσα χρόνια.
Βγήκε εκείνο το βράδυ, ενώ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιοι τον έχουν χτυπήσει- διότι αυτό φαίνεται από τα ίδια τα βίντεο που υπάρχουν- και είπε το επόμενο πρωινό ότι τον χτύπησαν κάποιοι άνθρωποι της νύχτας. Και στη συνέχεια κατηγόρησε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι προκαταλαμβάνει την αστυνομία και την δικαιοσύνη. Μα ο ίδιος λέει ψέματα γύρω από το ποιος τον χτύπησε. Εκείνος πάει να προκαταλάβει τα πράγματα, δημιουργεί μία δημοσιότητα. Ο κ. Βαρουφάκης καταρχήν έχει αστυνομική συνοδεία την οποία ο ίδιος επέλεξε να μην έχει μαζί του. Αντιλαμβάνεστε ότι αν είχε μαζί του τους αστυνομικούς που το κράτος έχει στείλει για να τον φυλάνε, για να τον προσέχουν, δεν θα είχε συμβεί το παραμικρό. Δεύτερον, άνθρωποι οι οποίοι για κάποιους λόγους που εκείνοι έχουν στο μυαλό τους θέλουν να επιτεθούν σε έναν πολιτικό μπορεί να υπάρξουν σε οποιοδήποτε σημείο της γης . Αυτά συμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Το λέω αυτό διότι η πραγματικότητα είναι ότι τα Εξάρχεια δεν είναι όπως ήταν πριν κάποια χρόνια. Υπάρχει πολύ ισχυρότερη παρουσία της αστυνομίας και πολύ καλύτερη κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.
Το επόμενο όμως που λέω για τον κύριο Βαρουφάκη είναι ότι δεν ήθελε τις πρώτες ώρες του συμβάντος να συνδράμει στις έρευνες της αστυνομίας. Δεν επέτρεπε στους συνεργάτες του να καταθέσουν για να έχει εικόνα η αστυνομία και συνάμα παραπληροφορούσε τον κόσμο. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη συλλάβει έναν, έχει ταυτοποιήσει αρκετούς από τους δράστες της επίθεσης στον κ. Βαρουφάκη και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα τους συλλάβει μέσα στις επόμενες ημέρες. ¨Όλα αυτά που ειπώθηκαν για μπράβους της νύχτας είναι τα γνωστά παραμύθια που σερβίρει ο κ. Βαρουφάκης με πολύ μεγάλη άνεση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μετέτρεψε ακόμα και μια απαράδεκτη και τρισάθλια επίθεση στο πρόσωπό του σε μια ταβέρνα στα Εξάρχεια σε πολιτικό σώου. Μήπως και με αυτόν τον τρόπο καταφέρει και μπει στη Βουλή; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Στα βίντεο που υπάρχουν του φωνάζουν: «ημέρα απεργίας μη διανοηθείς να ξαναπατήσεις εδώ». Πρώτη φορά βλέπω μπράβους της νύχτας να έχουν και ιδεολογική αντίληψη και συνείδηση για τις απεργίες που κάνουν οι εργαζόμενοι. Ας μπει ένα τέλος στην ανευθυνότητα σε αυτόν τον τόπο. Θα έπρεπε να έχει συνδράμει από την αρχή στις έρευνες της Αστυνομίας η οποία έχει ταυτοποιήσει τους δράστες και θα τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη πολύ σύντομα. Λίγη σοβαρότητα επιτέλους, για αυτήν την απολύτως καταδικαστέα επίθεση στον κ. Βαρουφάκη».
Για Τραγωδία στα Τέμπη:
Αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία είναι να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες σε όσους και όποιους υπάρχουν… Μέχρι τέλους να αποδοθούν οι ευθύνες. Όταν λέω σε όλους, εννοώ σε όλους, δεν εννοώ στους μισούς. Ασφαλέστατα υπάρχει πολιτική ευθύνη η οποία σε ό,τι αφορά τη δική μας κυβέρνηση αναλήφθηκε από τη πρώτη στιγμή με τον πιο γενναίο τρόπο. Από το ίδιο τον πρωθυπουργό, από τον Υπουργό Μεταφορών τον κο Καραμανλή ο οποίος παραιτήθηκε μέσα σε κάτι ώρες. Δεν θυμάμαι ποτέ πολιτικό να έχει παραιτηθεί ύστερα από τέτοια τραγωδία, ποτέ.
Για τον κ. Χρ. Σπίρτζη
Προχθές είχε βγει ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος ήταν Υπουργός υποδομών και μας είπε ότι κοιμόταν ήσυχος τα τέσσερα χρόνια. Ότι τα τέσσερα χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ οι σιδηρόδρομοι ήταν μια χαρά. Ήταν κακοί πριν το ΣΥΡΙΖΑ και ξαναέγιναν κακοί μετά το ΣΥΡΙΖΑ. Στις ημέρες αυτού του κυρίου είχαν σκοτωθεί πέντε άνθρωποι σε σιδηροδρομικό δυστύχημα. Από πόσους θανάτους και πάνω ένας Υπουργός δεν μπορεί να κοιμηθεί; Η ΝΔ λοιπόν ανέλαβε με γενναιότητα τις ευθύνες, τις πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων και το ρόλο που μπορεί να έχει παίξει αυτή η κατάσταση στο τραγικό αυτό δυστύχημα. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική ευθύνη, είναι άλλο πράγμα η ποινική ευθύνη. Την ποινική ευθύνη θα την εξετάσει η δικαιοσύνη, θα κατανείμει τις ευθύνες, θα στείλει αυτούς που πρέπει στα δικαστήρια. Η πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε από τη κυβέρνηση, δεν βλέπω να αναδέχεται τις ευθύνες της η αξιωματική αντιπολίτευση. Έχει βάλει το κεφάλι μέσα στην άμμο σα τη στρουθοκάμηλο και δε θέλει να δει τις βαριές, δικές της ευθύνες, για την κατάντια των Ελληνικών σιδηροδρόμων.
Για την ανασυγκρότηση των σιδηροδρόμων
Αυτό που έχει σημασία για τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τους νέους είναι να κάνουμε κατεπειγόντως όλα όσα χρειάζεται για να ανασυγκροτήσουμε το Κράτος μας και να μη ξανά έχουμε πουθενά τέτοιες ιστορίες. Μπορεί κάποιος να μου πει «γιατί κύριε Θεοδωρικάκο δηλαδή να σας πιστέψουν τώρα εσάς οι πολίτες ότι θα ανασυγκροτήσετε όπως πρέπει το Κράτος και τους σιδηροδρόμους;». Διότι κάναμε αυτά που έπρεπε αυτά τα τέσσερα χρόνια σε δύσκολες στιγμές με άλλες άσχημες καταστάσεις και αποδείξαμε ότι ξέρουμε να παραδεχόμαστε λάθη και να τα διορθώνουμε. Προφανώς δεν πρόκειται να γίνει κάτι από την μια μέρα στην άλλη πρώτον, δεύτερον, προσπάθειες αυτά τα τέσσερα χρόνια έγιναν αλλά δεν έχουν φέρει το αποτέλεσμα που έπρεπε, επομένως οι προσπάθειες πρέπει να πολλαπλασιαστούν και ίσως σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς να γίνουν ακόμη πιο θεαματικές ακόμα πιο ουσιαστικές ακόμα πιο δραστικές αυτό είναι καθήκον μας. Δεν είναι όλα πολιτικές σκοπιμότητες δεν είναι όλα όφελος και – ακατάληπτο – για την πολιτική. Οφείλουμε να αποδείξουμε στους Έλληνες ότι αυτούς τους μήνες, τους τελευταίους μήνες της παρούσας κυβερνητικής θητείας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να βελτιώσουμε πολύ δραστικά την κατάσταση και να μην φοβάται κανείς μας να ταξιδεύει με το σιδηρόδρομο, οφείλουμε να το κάνουμε αυτό και είμαστε ήδη στην τροχιά που αυτό ξεκινά να διεξάγεται, αυτή είναι η πραγματικότητα, ή αν θέλετε για την ακρίβεια να επιταχυνθούν προσπάθειες οι οποίες ήταν ήδη σχεδιασμένες.
Για τις διαδηλώσεις
Θεωρώ δικαιολογημένες τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων. Για να πάμε λίγο στην θέση τους; Ένα παιδί 18 – 20 χρονών βλέπει πολλούς συνομήλικους του να χάνουν στον 21ο αιώνα, την ζωή τους, από σύγκρουση δύο τρένων που κινούνταν αντίθετα στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή. Δεν μπορείς να το ανεχτείς, δεν μπορείς να το δεχτείς… Από αυτή την άποψη τέτοιες κινητοποιήσεις δε με φοβίζουν, θεωρώ ότι είναι καλύτερα για όλους μας και για την κυβέρνηση να δούμε αυτές τις κινητοποιήσεις σαν μια ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τον διάλογό μας με τα νέα παιδιά, να τους πούμε ότι είμαστε εδώ, ώστε μαζί τους να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.
Τα πράγματα δεν αλλάζουνε ούτε μόνο ούτε κυρίως με τις διαδηλώσεις. Τα πράγματα αλλάζουν με τη σκληρή δουλειά και με το δημιουργικό έργο, με το να βρίσκεις τι φταίει για κάτι κακό που έχει συμβεί και να εργάζεσαι σκληρά και μεθοδικά για να το διορθώσεις. Καλούμε λοιπόν τους νέους ανθρώπους να δουλέψουμε μαζί και να κάνουνε καλύτερο το κράτος μας.
Αυτά τα 4 χρόνια που ήταν δύσκολα χρόνια, λόγω μεγάλων κρίσεων, οι οποίες ήρθαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, κάναμε αρκετά πράγματα, βελτιώσαμε πολλούς τομείς, αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή σκληρή δουλειά και έχω τη γνώμη ότι η ελληνική κοινωνία δεν θα θελήσει να ρισκάρει τις προσπάθειες που κάναμε αυτά τα 4 χρόνια. Με το να ανατρέψεις τη θετική δουλεία δεν πας μπροστά. Σημασία έχει να βελτιώνεις τα λάθη και τις αδυναμίες για να μπορέσεις να προχωρήσεις και να εγγυηθείς ένα καλύτερο αύριο σε όλους τους νέους ανθρώπους.
Για αυτούς τους λόγους λοιπόν έχω τη γνώμη ότι δεν θα μπορούσαν τα άκρα να ενισχυθούν πολιτικά. Έχουμε πλέον οι Έλληνες και τη γνώση και την εμπειρία και πιστεύω ότι οι αποφάσεις που θα πάρουμε όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα είναι οι σωστές αποφάσεις για την ασφάλεια και το μέλλον της Ελλάδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα
Δολοφονία 28χρονης στην Κύπρο: Η κοπέλα είχε γνωρίσει τον ύποπτο πριν από έναν μήνα
Συντάξεις: Τα 4 μπόνους για 350.000 στρατιωτικούς [πίνακες]
Απεργία 16 Μαρτίου: Κατεβάζει ρολά η χώρα την Πέμπτη – Οι ανακοινώσεις για σχολεία και ΜΜΜ