Λίγοι περίμεναν ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει πίσω. Σχεδόν όλοι οι υποστηρικτές του κ. Τσίπρα -κάποιοι μάλιστα τον παρότρυναν σε αυτήν την κατεύθυνση- ήταν βέβαιοι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε στη διαγραφή Τσακαλώτου, αν ο πρώην υπουργός και πρώην τομεάρχης Οικονομικών δεν έδειχνε μεταμέλεια μέσα στη συνεδρίαση.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε στις θέσεις του και στη διαφωνία του με τη φράση «πολιτικός απατεώνας» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το άκουσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενεργοποίησε τις απειλές που είχε εξαπολύσει, λίγες ημέρες πριν.
Στους κόλπους των «53+», η εσωκομματική ήττα του κ. Τσίπρα σκόρπισε χαμόγελα, αλλά κυρίως άνοιξε την όρεξη για περισσότερες διεκδικήσεις και εν όψει συνεδρίου.
Στους κόλπους των «προεδρικών», οι πολλοί λένε ότι η πλειονότητα λέει ότι ο κ. Τσίπρας έκανε λάθος που υποχώρησε γιατί τώρα φαίνεται αδύναμος, τόσο έναντι του κόμματος όσο και έναντι της κοινής γνώμης και οι λίγοι υποστηρίζουν ότι έπραξε σωστά γιατί σε μία δύσκολη στιγμή για το κόμμα, εμφανίστηκε ενωτικός και όχι διχαστικός.
Οχι επειδή αυτή ήταν η βούλησή του για να αποσοβήσει πιθανή αποχώρηση Τσακαλώτου αλλά και το ενδεχόμενο κορυφαία και αναγνωρίσιμα στελέχη να ακολουθούσαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Εξέλιξη που έκρινε ότι δεν μπορούσε να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη φάση.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στελέχη σαν τον βουλευτή Σάκη Παπαδόπουλο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φανατικός της μίας ή της άλλης πλευράς, δημοσίως είπαν ότι η απόφαση Τσίπρα για σύσταση πειθαρχικού ήταν λάθος και έκανε καλά που την πήρε πίσω αλλά και πως ο Τσακαλώτος δεν μπορεί να διαγραφεί.
Ακόμα πιο φθοροποιό για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα είναι το σενάριο του συμβιβασμού με την αξιωματική αντιπολίτευση, που κυκλοφορεί. Οτι δηλαδή, έκανε πίσω στη διαγραφή Τσακαλώτου αλλά και Τζάκρη για να «σώσει» Νίκο Παππά και Παύλο Πολλάκη, για τους οποίους για διαφορετικούς λόγους η εσωκομματική αντιπολίτευση πίεζε τον κ. Τσίπρα να τους «τραβήξει το αφτί».
Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι η εξέλιξη της αναμέτρησής του με τον κ. Τσακαλώτο ανέδειξε κάτι που έχουν αρχίσει και συζητούν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
. Οτι δηλαδή ναι μεν δεν αμφισβητείται ως πρόεδρος, δηλαδή δεν θέλει κανείς να γίνει πρόεδρος στη θέση του, αλλά αμφισβητούνται πλέον όλα τα άλλα. Η ικανότητά του να κρατά το τιμόνι του κόμματος, οι πολιτικές του θέσεις, η ικανότητα στη διαχείριση κρίσεων, το πολιτικό του εκτόπισμα.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εντοπίσει ότι σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, πέραν του ότι ο κ. Τσίπρας υπολείπεται σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τον κ. Μητσοτάκη, συγκεντρώνει ποσοστά μικρότερα από το κόμμα του.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ π.χ. να κινείται πάνω από το 20% σε όλες τις μετρήσεις, αλλά τον κ. Τσίπρα να έχει φτάσει κάτω από το 20% (15% στην τελευταία μέτρηση της Metron Analysis) στις θετικές γνώμες.
Συν τοις άλλοις, τo… φάντασμα του πολιτικού συστήματος του «ενάμισι κόμματος», που πρώτος στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως σενάριο ο Γιάννης Δραγασάκης, πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου. Με τη διαφορά ότι δεν είναι τα ισχυρά ή τα ανίσχυρα ΜΜΕ και η κυβέρνηση που το επιδιώκουν, όπως φέρεται να είπε στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ που το τροφοδοτεί.
Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι αν δεν μειώσουν το επόμενο διάστημα τη διαφορά από τη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις κάτω από τις δέκα μονάδες, ειδικά σε αυτή τη φάση που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει παράλληλα την κρίση του κορονοϊού, την κρίση της οικονομίας και την κρίση στα ελληνοτουρκικά και έκτακτα γεγονότα όπως οι καταλήψεις στα σχολεία, τότε θα παγιωθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι πηγαίνουμε σε ένα πολιτικό σύστημα αντίστοιχο του γερμανικού.
Με ένα ισχυρό κόμμα σταθερά γύρω από το 40% (εν προκειμένω τη Ν.Δ.) και την αξιωματική αντιπολίτευση στο 20%-25% να διεκδικούν την εξουσία και μικρότερα κόμματα να συμπληρώνουν την ελληνική Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σενάριο του «ενάμισι κόμματος» γιατί ήθελε να χτυπήσει καμπανάκι στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος, την ίδια ώρα που κάποιοι προσπαθούν να χτυπήσουν «καμπάνες» συναγερμού για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr