Μετά τον Γ. Σαρακιώτη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη, χθες ανεξαρτητοποιήθηκε και η Ράνια Θρασκιά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χάσει εννέα βουλευτές το τελευταίο διάστημα. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Σαρακιώτης, Ευάγγελος Αποστολάκης και χθες η Ράνια Θρασκιά.
Οι πληροφορίες λένε μάλιστα πως επίκεινται και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις έως το τέλος του χρόνου, ίσως γι’ αυτό ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι το Κίνημα Δημοκρατίας αναμένει άλλους πέντε βουλευτές έως το τέλος του χρόνου, για να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Οπως όλα δείχνουν, η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης Ράνιας Θρασκιά δεν θα είναι η τελευταία για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη από μέρες ακούγεται και το όνομα ενός ακόμα βουλευτή.
Οι ανεξαρτητοποιήσεις που συνεχίζονται και δείχνουν ότι ο κύκλος των αποχωρήσεων δεν έχει κλείσει, σε συνδυασμό με τα τζαρτζαρίσματα Φάμελλου-Πολάκη, δείχνουν ότι -παρά τις επιστροφές Σπίρτζη, Βασιλειάδη, Νεφελούδη, Τζουμάκα κ.ά.- η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά εντείνεται.
Ο Παύλος Πολάκης, άλλωστε, θεωρεί άδικη την εκπροσώπησή του στη νέα Πολιτική Γραμματεία, όπως και εμφανίζεται δυσαρεστημένος επειδή δεν ανέλαβε κάποιο διακριτό κομματικό αξίωμα.
Αμηχανία
Μαρινάκης για τράπεζες: Οι λύσεις τις οποίες φέρνει η κυβέρνηση, είναι λύσεις αποτελεσματικές
Η Κουμουνδούρου, χωρίς να μπορεί να κρύψει ούτε την αμηχανία της ούτε την ανησυχία της, σχολίασε την ανεξαρτητοποίηση Θρασκιά με τον ίδιο τρόπο που σχολίασε και τις προηγούμενες. Θεωρεί ότι εντάσσεται σε ένα σχέδιο του «συστήματος εξουσίας» που σκοπό έχει τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα σχέδιο που, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, εξελίσσεται σε δόσεις, με στόχο «να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ο ΣΥΡΙΖΑ δε -επιχειρώντας να εκθέσει την κ. Θρασκιά- την καλεί -όπως είχε κάνει και με τους προηγούμενους αποχωρήσαντες- να επιστρέψει τη βουλευτική της έδρα.
Ως αμήχανη, όμως, έκριναν στη Νέα Αριστερά και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή Χαρίτση, με την οποία ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ζητά από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Παρά το καλό κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων μετά τη φυγή Κασσελάκη και τα σενάρια για μελλοντική ένταξη της Νέας Αριστεράς ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι αυτή η πρωτοβουλία Χαρίτση με την πρότασή του για τον κ. Ράμμο, ενώ δεν έφερε σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, έφερε σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό και με την ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο σχετικά με την υπόθεση Ράμμου, καθώς, αφενός, θέλει να δείξει πως είναι ανοιχτή στον διάλογο με τις άλλες λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις, αφετέρου, όμως, δεν θέλει να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μικρότερο κόμμα της Νέας Αριστεράς. Γι’ αυτό και από χθες από την Κουμουνδούρου αφήνεται να εννοηθεί πως ενώ θεωρούν τον κ. Ράμμο καλή υποψηφιότητα, έχουν και άλλες περιπτώσεις υποψηφίων, τις οποίες και εξετάζουν. Επί της ουσίας, ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος -και φέρεται να επικοινώνησε γι’ αυτό με τον Αλέξη Χαρίτση- θεωρεί βεβιασμένη και αποπροσανατολιστική, λίγο πριν από τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, τη συζήτηση για την υποστήριξη κοινής υποψηφιότητας στην επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα ίδια επιχειρήματα, πάντως, ανέδειξε στη δική του διαρροή και το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν και ένα ακόμα. Οτι δηλαδή μία πρώιμη συζήτηση για τις υποψηφιότητες για την Προεδρία της Δημοκρατίας θέτει εκτός παιχνιδιού τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και βγάζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τη δύσκολη θέση να εξηγήσει γιατί δεν επιλέγει το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για δεύτερη προεδρική θητεία, αν αυτό ισχύει. Και ας μην ξεχνάμε ότι θετικά για το πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου μίλησε δημοσίως και ο Αλέξης Τσίπρας.
Στις καλένδες η πρόταση της Νέας Αριστεράς
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμπαν χθες στις καλένδες τη σχετική συζήτηση, επαναλαμβάνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις του κόμματος για το ζήτημα πρόκειται να παρθούν από τα συλλογικά του όργανα.
Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν, ο πρόεδρος του κόμματος ανέπτυξε στην Κεντρική Επιτροπή αναλυτικά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα πως δεν είναι αρνητικοί στον διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά όλα πρέπει να γίνουν στην κατάλληλη ώρα.
Ειδήσεις σήμερα
Champions League: Λάμπουν Τζόλης και Μπρεστ – Σόου από Ρεάλ [δείτε τα γκολ]
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Δεκεμβρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 11 Δεκεμβρίου