Τα στοιχεία των ερευνών των μετρήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη στην 86η ΔΕΘ (Metron Analysis, MRB, GPO, Pulse, Prorata, Opinion) διέψευσαν τις προσδοκίες των επιτελείων των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη για ανατροπή των συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό.
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μεν φθορά μετά από τρία και πλέον χρόνια διακυβέρνησης, δεν δείχνει όμως να απειλείται και κινείται σχεδόν στο ίδιο δημοσκοπικό ποσοστό, εδώ και μήνες. Αντιστοίχως, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δείχνουν να μην μπορούν να κερδίσουν έδαφος.
Είναι χαρακτηριστικό πως είναι η πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ‘80 (κυβέρνηση Παπανδρέου πριν απ’ τις εκλογές του 1985) που κυβερνητικό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με διαφορά πάνω από τα όρια του στατιστικού λάθους, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
Σε ό,τι αφορά δε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών αποτελεί μεν σημαντικό θέμα για τους πολίτες, ωστόσο δεν καταγράφεται ούτε στις προτεραιότητές τους ούτε στα προβλήματα που τους απασχολούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ οι τηλεφωνικές υποκλοπές ήταν το τέταρτο σοβαρό ζήτημα για τους πολίτες με 47%, πίσω από την ακρίβεια με 83%, την ενεργειακή κρίση με 82% και τα ελληνοτουρκικά με 65%. Ακόμα όμως και στη δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών το θέμα των υποκλοπών ήταν τρίτο από το τέλος, με μόλις 7% στην αξιολόγηση που έκαναν οι πολίτες, με πρώτο την ακρίβεια με 59%, τα εθνικά θέματα με 32%, τους χαμηλούς μισθούς με 32%, τη διαφθορά με 26%, το μεταναστευτικό με 26%, την εγκληματικότητα με 17% και την Υγεία με 13%.
Η μονοθεματική αντιπολίτευση που ασκούν το τελευταίο διάστημα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και κυρίως το γεγονός ότι τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τοποθετούν ψηλά στην ατζέντα τους τα προβλήματα που αξιολογούν οι περισσότεροι πολίτες ως προτεραιότητες, επηρέασαν και τα δημοσκοπικά ποσοστά τους.
Προκαλεί δε κατάπληξη, τόσο στους λεγόμενους opinion makers όσο και στην κοινή γνώμη γενικότερα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν αφήσει αναξιοποίητη την ατζέντα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, αλλά κυρίως της έξαρσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και των επιθέσεων Ερντογάν κατά της Ελλάδας.
Δεν είναι τυχαίο πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ είδαν αύξηση του ποσοστού τους σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, ενώ ειδικά για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι προβληματικό το ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έχασε τρεις μονάδες στον πίνακα των προτιμήσεων των πολιτών που αυτοτοποθετούνται στον κεντρώο χώρο.
Ηταν επίσης χαρακτηριστικός ο εκνευρισμός του συνήθως εγκρατούς και ήπιου εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Μάντζου, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική του εμφάνιση αν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις ότι το θέμα των υποκλοπών έχει κουράσει την κοινή γνώμη, ο οποίος σε μια τοποθέτηση εκτός θέματος, ειρωνεύτηκε το πλάνο του πρωθυπουργού με τον Ελληνα ταξιτζή στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
ΕΟΠΠΥ: Τα 3 μέτρα Γεωργιάδη για τα φαρμακεία - Σε 10 ημέρες οι αλλαγές
Κατά μία ψύχραιμη ανάγνωση του περιστατικού, έμπειρο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασε ως εξής: «Ο πολύ ικανός πλην άπειρος εκπρόσωπός μας νόμιζε ότι με αυτό που είπε στηλίτευε τη φιλοκυβερνητική στάση των ΜΜΕ, ενώ στην πραγματικότητα κουνούσε το δάκτυλο στην πλειονότητα της κοινής γνώμης που δεν θεωρούν τις υποκλοπές Νο1 θέμα για τον τόπο…».
Προκλητική αφωνία για τον Ερντογάν
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απορίας άξιο το ότι κατέβασε από την πρώτη θέση της αντιπολιτευτικής του ατζέντας την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση για το ζήτημα των υποκλοπών. Και είναι ευνόητο αλλά μη αποδεκτό από την πλειονότητα της κοινής γνώμης που η αξιωματική αντιπολίτευση, κουβαλώντας παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος του 3%, υποβαθμίζει ή αγνοεί τη συστηματική επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που υιοθετεί και αναδεικνύει fake news για μετανάστες στον Εβρο, κάνοντας στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα απρόσμενο δώρο.
Ο Ερντογάν βρίζει, επιτίθεται, απειλεί, συκοφαντεί καθημερινά την Ελλάδα, μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία ασχολούνται μαζί του σε επίπεδο αρχηγού κράτους και στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει δηλώσεις για το θέμα ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Κατρούγκαλος.
Στο ΠΑΣΟΚ έχουν να αντιμετωπίσουν την ιδιαιτερότητα ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ως θύμα τον αρχηγό τους και αυτό έπρεπε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί πολιτικά και επικοινωνιακά. Είναι αλήθεια ότι η ανάδειξη της υπόθεσης της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έφεραν το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του στο επίκεντρο. Οπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο παλιό στέλεχος του κόμματος (ή κινήματος, όπως ο ίδιος ακόμα το αποκαλεί), πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ήξεραν καν ποιος είναι ο Ανδρουλάκης, ακόμα και μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου. Με τις υποκλοπές τον έμαθαν…
Η πολιτική αυτή όμως, όσο και αν αυτό προκαλεί εκνευρισμό στα στελέχη του κόμματος, φτάνει στα όριά της. Δύσκολα η κοινή γνώμη στέκεται σήμερα σε κάτι που είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης ή το κόμμα για την ακρίβεια ή την έντονη επίθεση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, που είναι και οι μεγάλες αγωνίες των περισσοτέρων Ελλήνων. Και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση της μειοψηφίας δεν είναι ποτέ γνώρισμα του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ερώτημα η σημερινή μονοθεματική αντιπολίτευση του κόμματος. Θα άφηνε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης ή και ο Γιώργος Παπανδρέου τον αντίπαλο πρόεδρο της Ν.Δ. και πρωθυπουργό να εμφανίζεται ότι πολεμά μόνος του την Τουρκία και τον Ερντογάν;
Και αν στο κάτω κάτω θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν πρωταγωνιστούν σε μία σικέ προσωπική αναμέτρηση για να ανεβάσουν τα ποσοστά τους ο καθένας στο εσωτερικό της χώρας του και δεν υφίσταται ζήτημα με την Τουρκία στην πραγματικότητα, όπως λένε και γράφουν στα social media, θεωρούν το ίδιο και στη Χαριλάου Τρικούπη;
Φουρτούνες στη… σύμπλευση
Σύμφωνα πάντως με στελέχη και των δύο κομμάτων, η περίοδος της συμπόρευσης και του συντονισμού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης και η καχυποψία έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τη θέση της βούλησης για συνεννόηση και διάλογο.
Στην εξεταστική επιτροπή αλλά και εκτός Βουλής (όπως στην προετοιμασία της απεργίας στα ΜΜΜ που παρέλυσε την Αθήνα) τα δύο κόμματα συνεργάζονται και συντονίζονται, στο υψηλό πολιτικό επίπεδο όμως έχουν αρχίσει και εμφανίζονται προβλήματα.
Η Χαριλάου Τρικούπη αποδίδει στον Αλέξη Τσίπρα στρατηγική δεύτερης Κυριακής σε ό,τι αφορά την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Ετσι διαβάζουν την απόφασή του να πει στη ΔΕΘ ότι δεν πρόκειται να αναλάβει εντολή συγκρότησης κυβέρνησης αν βγει δεύτερος στις εκλογές, καίγοντας το σενάριο μίας κυβέρνησης ηττημένων, όπως χαρακτηριστικά είπε. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, λίγους μήνες πριν απ’ τις εκλογές, θεωρεί ότι θα είναι σίγουρα δεύτερο κόμμα και δεν προλαβαίνει ούτε μπορεί να κάνει την ανατροπή. Και γι΄ αυτό, η στρατηγική του θα είναι να πάει η χώρα σε δεύτερες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ να πολεμήσει το ΠΑΣΟΚ ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να βγει δεύτερος αλλά με μεγάλη διαφορά από τον τρίτο Νίκο Ανδρουλάκη.
«Ο Ανδρουλάκης υπονόμευσε πρώτος τις όποιες πιθανότητες υπήρχαν για συνεννόηση και συνεργασία» απαντούν από την Κουμουνδούρου. Αναφέρονται σε δύο κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη:
Πρώτον, στην επιστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη γραμμή των ίσων αποστάσεων και της ίδιας κριτικής στάσης έναντι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την καταγγελία του σεναρίου περί «πολιτικής τερατογένεσης» από τον πρωθυπουργό.
Δεύτερον, στο άνοιγμα της πόρτας για συνεργασία μετά τις εκλογές, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο όμως και στη Ν.Δ., με τη φράση Ανδρουλάκη «ο λαός θα αποφασίσει αν και με ποιον θα συνεργαστούμε», που για την Κουμουνδούρου σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ (και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσωπικά) στέλνει μήνυμα ότι δεν αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με όποιον από τους Μητσοτάκη ή Τσίπρα έρθει πρώτος στις επόμενες εκλογές.