Ανακοινώσεις δεν υπήρξαν ως αργά χθες βράδυ. Αναμένονται σήμερα και τις επόμενες ημέρες με διασταυρωμένες πληροφορίες να επιμένουν ότι οι «6+6» έχουν λάβει την απόφαση να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της τάσης που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη -δηλαδή περισσότεροι από 1.100- τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αλλά και δεν διαψεύδονται από την Κουμουνδούρου και το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, υπήρξαν και χθες και προχθές τηλεφωνικές παρεμβάσεις από τον πρώην και τον νυν πρόεδρο προς τους βουλευτές που ανήκουν στους «6+6» με σκοπό να τους πείσουν να μην αποχωρήσουν από το κόμμα, και κυρίως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μιας και το επιτελείο Κασσελάκη «τρέμει» την ανεξαρτητοποίηση ομάδας βουλευτών που, μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, μπορούν να συστήσουν ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Οπως όλα δείχνουν, ούτε η παρέμβαση Τσίπρα αλλά ούτε και οι «διορθωτικές» κινήσεις Κασσελάκη -κατ’ εντολή Τσίπρα- μπόρεσαν να ανακόψουν τη διάσπαση σε δόσεις, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες, λοιπόν, επιμένουν ότι από σήμερα και τις επόμενες ημέρες, μετά την «Ομπρέλα», θα βρεθούν εκτός ΣΥΡΙΖΑ και οι «6+6», όπως έχουν βρεθεί ως τώρα η Νομαρχιακή της Β’ Αθήνας, η Νομαρχιακή της Β’ Θεσσαλονίκης, η πλειονότητα των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και 26 μέλη από την Οργάνωση Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.
Για τους «6+6», το κλίμα υπέρ της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε από την εισήγηση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι «ο χώρος κινδυνεύει με χλεύη» και «αρχίζει να μοιάζει με βούρκο».
Ο Αλέξης Χαρίτσης φέρεται να έκανε λόγο για πολιτική και όχι προσωπική αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ κατά πληροφορίες υποστήριξε ότι οι «6+6» προσπαθούν να σώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την ιστορία του, και αυτό πρέπει να συνεχιστεί με βήματα «σταθερά και στέρεα».
Οπως ήταν φυσικό, η αναφορά του κ. Ηλιόπουλου σε «βούρκο» προκάλεσε αντιδράσεις.
Η βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Ελενα Ακρίτα, σε μια οργισμένη ανάρτησή της, επιτέθηκε στον Νάσο Ηλιόπουλο, γράφοντας ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα μας δήλωσε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που επέλεξε τον Κασσελάκη κυλιέται στο βούρκο. Ανάμεσά τους κι εγώ. Χθες ευχήθηκα να παραμείνει. Λάθος. Νάσο, καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο. Για να μην πω τίποτα χειρότερο πάνω στην οργή και τη θλίψη μου». Η κ. Ακρίτα κάλεσε μάλιστα τα στελέχη των «6+6» να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον κ. Ηλιόπουλο.
Ακολούθησε η ανάρτηση της πρώην βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους του πυρήνα των στελεχών που στηρίζουν Κασσελάκη, Ελένης Αυλωνίτου: «Ολος ο κόσμος που παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -και είμαστε πολλοί, γιατί είμαστε με το κόμμα και τον εκάστοτε εκλεγμένο πρόεδρο- είμαστε κατά τον κ. #Ηλιόπουλο “ο βούρκος”! Εμείς με το λαό και εκείνοι με την καρέκλα αγκαλιά!!!».
Οι αντιδράσεις αυτές προκάλεσαν διευκρινίσεις από τον κ. Ηλιόπουλο, ο οποίος όμως στην ουσία δεν πήρε τίποτε πίσω για τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Παύλο Πολάκη και τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Από το μεσημέρι με βάση διαρροές έχει ανοίξει μια συζήτηση περί βούρκου. Επειδή με αφορά προσωπικά, ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μια σειρά. Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα. Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοί μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο», διευκρίνισε ο κ. Ηλιόπουλος χωρίς να πάρει τίποτε πίσω επί της ουσίας, διαχωρίζοντας ωστόσο το κόμμα του από τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρθηκε.