Η… σπουδή του νέου προέδρου να φανεί «καλός» αφήνοντας να διαρρεύσει ότι έδωσε χρήματα στο κόμμα -σπουδή που στηλίτευσε με ιδιαίτερα ειρωνικό και καυστικό τρόπο ο Θανάσης Καρτερός, που κατηγόρησε όλο το επιτελείο Κασσελάκη για πολιτική ανοησία- γυρίζει μπούμερανγκ.
Αποκαλύπτεται σταδιακά ότι ο δανεισμός στο κόμμα δεν ήταν μία μεμονωμένη ενέργεια αλλά πρακτική.
Πληροφορίες που βγαίνουν σιγά σιγά στο προσκήνιο αναφέρουν ότι το κόμμα δάνειζε και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς, ενδεχομένως και άλλα στελέχη, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό το πώς, το αν υπογράφονταν συμβάσεις, πώς επιστρέφονταν τα χρήματα και αν επιστρέφονταν κ.λπ.
Οσο και αν επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι, σε μία λογική τα εν οίκω μη εν δήμω, ιστορικά στελέχη του κόμματος εκφράζουν ήδη έντονη δυσφορία και προβληματισμό για την αρνητική δημοσιότητα που λαμβάνουν τα δεδομένα πέριξ των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και τι μπορεί να ακολουθήσει.
Οι εξηγήσεις ότι μέχρι την παραίτηση Τσίπρα το κόμμα δεν χρωστούσε πουθενά ούτε ένα ευρώ και ότι ο λόγος του άμεσου δανεισμού ήταν οι υποχρεώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ιδιαίτερα μετά τους θερινούς μήνες εκτοξεύθηκαν -λόγω διπλών εθνικών εκλογών, Συνεδρίου και εσωκομματικών εκλογών-, αν και αναφέρονται σε πραγματικούς λόγους, δεν έπεισαν. Και δεν έπεισαν ούτε τα στελέχη ούτε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν το 20% της μηνιαίας βουλευτικής τους αποζημίωσης στο κόμμα. Επιπροσθέτως, η προσπάθεια να αποδοθεί ευθύνη σε όσους έφυγαν με το επιχείρημα των λιγότερων εσόδων απαντήθηκε επαρκώς από την κ. Σία Αναγνωστοπούλου, προκαλώντας νέα προβλήματα στην Κουμουνδούρου.
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
Είναι δε ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος ότι ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης ούτε κορυφαία στελέχη του επιτελείου του, όπως ο Παύλος Πολάκης, που έδωσε συνέντευξη στην «Αυγή», αναφέρονται στο ζήτημα που ταλανίζει το κόμμα, ούτε επιχειρούν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Την ίδια στάση, δηλαδή αποστάσεις κρατά και ο -κατά πληροφορίες ενοχλημένος- Αλέξης Τσίπρας, αν και πολλοί πιστεύουν ότι το επικριτικό άρθρο του Θανάση Καρτερού ήταν ένα μήνυμα Τσίπρα.
Επισήμως όσοι επιχείρησαν να μιλήσουν για να εξηγήσουν (π.χ. ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης) έκαναν τα πράγματα χειρότερα και το νέο πρόβλημα που θα αναγκάσει τον Στέφανο Κασσελάκη να προβεί σε δύσκολες αποφάσεις ακούει στο όνομα «άδεια ταμεία», λόγω και της μειωμένης κατά 30% κρατικής χρηματοδότησης.
Το πρόβλημα αυτό «χτυπά» τον ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή μίας εξαιρετικά δύσκολης και κρίσιμης χρονιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας οφείλει να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν την πολιτική του ταυτότητα, όπως π.χ. τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Σε αυτό το κλίμα κυκλοφορούν ήδη πολλές φήμες για το Συνέδριο του Φεβρουαρίου ή τα εσωκομματικά, με τον Στέφανο Κασσελάκη, σε μία επίδειξη πυγμής στη φάση που βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των πλευρών, να αποφασίζει και να ανακοινώνει ότι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος θα προκύψουν από εσωκομματικό δημοψήφισμα.