Όπως σημειώνει, όλες οι κρίσεις «διήρκησαν από λίγες ώρες ή ημέρες έως κάποιες εβδομάδες. Και όλες αφορούσαν κατά βάση ένα συγκεκριμένο πεδίο της δημόσιας διοίκησης. Όλες; Πλην μίας. Της πανδημίας του Covid. Αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής “πυρηνικής βόμβας”», όπως την χαρακτηρίζει.
«Η πανδημία ήταν ένα crash test για όλους μας. Ως ευθεία απειλή κατά της ζωής των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, έθεσε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για 3 ολόκληρα χρόνια και την Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα, με πρωτοφανή – αδιανόητα έως πρότινος – μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και λειτουργίας της οικονομίας», προσθέτει.
Ήταν, γράφει ο υπουργός Επικρατείας, «μια σπάνια ισορροπία ατομικής ευθύνης, οικειοθελούς συμμόρφωσης και κρατικής προστασίας που μας θύμισε ότι “στα δύσκολα” μόνο η συλλογική κινητοποίηση, η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη, η διαφάνεια και η συνεργασία μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα που προστατεύει τους πολλούς.
Ήταν μια υγειονομική κρίση που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια δοκιμάζοντας τις αντοχές όλων μας. Των εθνικών και υπερεθνικών συστημάτων διακυβέρνησης και δημόσιας υγείας, των μηχανισμών διαχείρισης κρίσης, των δημόσιων οικονομικών, της εκπαίδευσης, των μεταφορών.
Μια κρίση που χωρίζει πλέον τη σύγχρονη ιστορία σε προ- και μετά-πανδημική με σημαντικό κόστος δυστυχώς σε ανθρώπινες ζωές παγκοσμίως. Που αφήνει όμως ταυτόχρονα πίσω της νέες θεσμικές κατακτήσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπως η ανάληψη κοινού ευρωπαϊκού χρέους που έφερε το ταμείο ανάκαμψης, η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων και η ραγδαία ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους».
Συγκεκριμένα, από τις 1.112 ημέρες που μεσολάβησαν από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 έως την τελευταία κοινή υπουργική απόφαση που έβαζε τέρμα στα έκτακτα υγειονομικά μέτρα – στις 14 Μαρτίου 2023 -, ο ‘Ακ. Σκέρτσος ξεχωρίζει 5 στιγμιότυπα που λειτούργησαν, όπως αναφέρει, «καθοριστικά στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί – πολιτεία και πολίτες – αυτή τη μεγάλη απειλή. Αυτά είναι:
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
«Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020: το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας είναι γεγονός. Σε μια μεγάλη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός εξετάζει όλα τα – λιγοστά έως τότε – διαθέσιμα δεδομένα και διαμορφώνει την πεποίθηση ότι η υγεία των πολλών ευάλωτων συμπολιτών μας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Αναβάλλονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ξεκινούν οι προετοιμασίες για το πρώτο ολικό lockdown που αποδεικνύεται σωτήριο.
Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020: η επιχείρηση “Ελευθερία” η πρώτη εθνική εκστρατεία εμβολιασμού ξεκινά με την νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη και τον ηλικιωμένο Μιχάλη Γιοβανίδη. Μια πρωτοφανής εκστρατεία που απλώθηκε σε όλη την επικράτεια αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, με ραντεβού που μας έφερναν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού στους άξιους υγειονομικούς μας, για να κάνουμε το εμβόλιο μας. Μια εικόνα από το μέλλον του ΕΣΥ έχει ήδη δημιουργηθεί.
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021: αποστέλλεται η επιστολή του πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της ΕΕ όπου εισηγείται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επιτρέψει τις διασυνοριακές μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών. Μια ελληνική ιδέα που γίνεται ευρωπαϊκή πολιτική σε 5 μήνες.
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021: παράλληλα με την εμβολιαστική εκστρατεία, ανακοινώνουμε και την δωρεάν διάθεση οικιακών self-test που υποστηρίζουν την ελεγχόμενη επανεκκίνηση των εκπαιδευτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Μια συμπληρωματική καινοτόμος πολιτική δημόσιας υγείας που έσωσε χιλιάδες ζωές δίνοντας τη δυνατότητα για ταχύτερο ατομικό εντοπισμό της νόσου κατ’ οίκον, χωρίς οριζόντια περιοριστικά μέτρα.
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021: η Ελλάδα είναι μια από τις 3 πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνουν έγκριση για το εθνικό μας σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών. Έχει προηγηθεί επί ένα χρόνο ένας μαραθώνιος για τη σύνταξη του σχεδίου μας με ευρύτατη διαβούλευση και ενσωμάτωση των βασικών συστάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη ως προς τις κρισιμότερες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που πρέπει να υλοποιήσουμε. Η ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την ευρωπαϊκή στα χρόνια που ακολούθησαν αποδεικνύει τον ορθό σχεδιασμό και την αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου.
Την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021, σχεδόν δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, νοσώ για πρώτη φορά με Covid. Στη δική μου προσωπική απομόνωση αναλογίζομαι την απόσταση που κάλυψε η πατρίδα μας μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια, καταφέρνοντας παρά το αποδεκατισμένο από την πολυετή ύφεση ΕΣΥ να πετύχει επιδόσεις καλύτερες στη διαχείριση της πανδημίας από χώρες πολύ πλουσιότερες και με καλύτερα συστήματα υγείας».
Συμπερασματικά, «η προσπάθεια για τη βελτίωση του κρατικού μηχανισμού ώστε να εγγυάται την ασφάλεια, την ελευθερία και την ευημερία των πολιτών δεν σταματάει ποτέ και συνεχίζεται αμείωτη από τότε», καταλήγει στο άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας.