Και αυτό γιατί αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι άφησε από το περιβόητο «καλάθι» παροχών της ΔΕΘ ο «Daniel», αλλά και ποια είναι τα βήματα για την επόμενη ημέρα, σε ένα τοπίο και σε ένα πολιτικό κλίμα διαφορετικό από αυτό που σχεδίαζαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το Μαξίμου.
Η φετινή έκθεση έτσι και αλλιώς έχει πάει εντελώς διαφορετικά από ό,τι αναμενόταν και σήμερα, αλά και αύριο το μεσημέρι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, θα μάθουμε το πλαίσιο τόσο για την οικονομία και τις παροχές όσο και για τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους συνολικά.
Διαφορετικό κλίμα
Τελείως διαφορετική θα είναι φέτος και η εικόνα στην 87η ΔΕΘ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Εχει ακυρωθεί η καθιερωμένη βόλτα του κ. Μητσοτάκη στα περίπτερα, ενώ το αυστηρό μήνυμα που έχει δοθεί σε υπουργούς και βουλευτές που θα βρεθούν στην πόλη είναι να παραστούν μόνο στις θεσμικές εκδηλώσεις που θα γίνουν, καθώς το βάρος από την καταστροφή στη Θεσσαλία δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς και εικόνες διασκέδασης βγαλμένες από προηγούμενες ΔΕΘ. Περιορισμένη θα είναι και η παρουσία υπουργών και κομματικών παραγόντων, καθώς, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να ανέβουν μόνον οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων».
Οι υπουργοί, ειδικά, που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα είναι στο πεδίο και στα υπουργεία τους και όχι στη ΔΕΘ.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι την τελευταία ώρα που γίνονταν συσκέψεις στο Μαξίμου, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξαναγραφόταν, καθώς η ρευστότητα των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η καταστροφή στη Θεσσαλία επανακαθόριζε στόχους και διαδρομές της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει να χαθεί με τίποτε το κεντρικό αφήγημα, που είναι ένα: η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας. Ενας στόχος που στην ουσία θα σημάνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, που μπορεί στην παρούσα φάση να επισκιάζεται από την καταστροφή, αλλά, εάν επιτευχθεί, όπως πιστεύει η κυβέρνηση, θα καθορίσει την τύχη της χώρας και της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Επανεκκίνηση
Και εάν αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο της στρατηγικής Μητσοτάκη, υπάρχει και ένας ακόμη στόχος καθόλου αμελητέος. Και αυτός είναι να καταφέρει να πείσει ότι μπορεί η κυβέρνηση να κάνει restart -επανεκκίνηση- και να δείξει ότι το επιτελικό κράτος δεν «πνίγηκε» στα λασπόνερα που άφησε πίσω του το καταστροφικό πέρασμα του «Daniel».
Μπορεί κάποιες επιπλέον παροχές που σχεδίαζε η κυβέρνηση να «πάγωσαν», όπως το Market Pass, μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά θα είναι κάτι που θα επανεξεταστεί ανάλογα με την πορεία της ακρίβειας αλλά και των συνθηκών στην οικονομία με βάση και τις σημαντικές «ενέσεις» από την Ε.Ε. που θα έρθουν από το 2024.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ
Πράσινο τέλος και ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του σε αυτό που προανήγγειλε ο οικονομικός του σύμβουλος, Χ. Πατέλης, και αφορά στο περιβόητο «πράσινο τέλος», που στην ουσία θα δημιουργήσει έναν νέο «κουμπαρά» στον Προϋπολογισμό, ο οποίος θα αξιοποιείται ως το ελληνικό Ταμείο αλληλεγγύης σε περίπτωση καταστροφών. Μένει λοιπόν να πληροφορηθούμε εάν είναι ένας φόρος που θα μπει οριζόντια (κάτι που δεν φαίνεται να θέλει ο κ. Μητσοτάκης), αλλά εάν πάει σε επιχειρήσεις ή σε φυσικά πρόσωπα από ένα εισόδημα και πάνω ή ακόμη και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ώστε να είναι εύκολη η είσπραξή του.
Λίφτινγκ…
Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στη λογική της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας και της αυτοματοποίησης ορισμένων διαδικασιών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να περιέγραψε και στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις, στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου και με την οποία μπήκε φρένο στα σενάρια του ανασχηματισμού ή της στοχευμένης παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη στο κυβερνητικό σχήμα. Πρόθεση του Μαξίμου είναι να υπάρχουν πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σύνθετες επιχειρήσεις όταν απαιτείται, ενώ συζητείται να μεταφερθούν αρμοδιότητες και για τον έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων, αν και αυτό προϋποθέτει σημαντική νομοθετική παρέμβαση.
Τέλος ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην κατάσταση που υπάρχει στη Θεσσαλία συνολικά, περιγράφοντας τις επιπτώσεις ενός «πολέμου» και την ανάγκη η Ε.Ε. να βάλει πλάτη και στο πώς η μεγάλη αυτή κρίση θα αποτελέσει την ευκαιρία να γίνουν έργα υποδομών που θα διασφαλίζουν στο πλαίσιο του εφικτού ότι η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της δεν θα βρίσκουν το μηχανισμό και τις υποδομές του κράτους ανέτοιμους.