Οπως μάλιστα τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, το πολιτικό σύστημα, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση. Αυτή τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου. Δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν. Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα. Μάλιστα στην κυβερνητική πρόταση οι προτάσεις-κλειδιά είναι οι αναφορές σε «πραγματικό αρχηγό του κόμματος», σε «εγκληματική οργάνωση» και σε «όσους στρέφονται κατά της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος». Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα είτε σε Τμήμα είτε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να μπλοκάρουν τέτοιου είδους κομματικούς σχηματισμούς.
Από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, Κουμουνδούρου, Χαριλάου Τρικούπη και Περισσός φέρονται να έχουν μία κοινή ένσταση σχετικά με την κυβερνητική πρόταση που έχουν στα χέρια τους εδώ και ημέρες. Φέρονται να ζητούν συμπεριληφθεί στην απαγόρευση ο ναζιστικός χαρακτήρας οποιασδήποτε κίνησης ή κόμματος, πρόταση που αναμένεται να γίνει δεκτή από την πλειοψηφία, ενώ το ΚΚΕ φέρεται να θέτει θέμα μη αναπαραγωγής της «θεωρίας των δύο άκρων» μέσα από τη ρύθμιση.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όμως εγείρει πολλά και μεγάλα ερωτήματα για τον πραγματικό σκοπό της στάσης του και η πολιτική απάντηση είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ΚΚΕ δεν θέλουν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και το φυλακισμένο Κασιδιάρη στις εκλογές, όπως και η Ν.Δ.,, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και ένα στόχο παραπάνω. Καλοβλέπει και προσβλέπει στην αντισυστημική ψήφο, στην οποία δεν προσβλέπουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ΚΚΕ.
Χρυσοχοΐδης: «65 νέοι αστυνομικοί σε μόνιμη βάση για την ασφάλεια του Μετρό Θεσσαλονίκης»
Καταρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται την κυβερνητική πρόταση, δεν προτείνει διορθώσεις, αλλά προαναγγέλλει ότι θα κατεβάσει δική του πρόταση στη Βουλή.
Το «γιατί» έρχονται να το εξηγήσουν όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «έσπευσαν» να θωρακίσουν πολιτικά την αρχική αντίδραση. Διαβάζουμε λοιπόν σε γνωστούς λογαριασμούς του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαδίκτυο, «τσιτάτα» όπως «τον φασισμό τον τσακίζεις πολιτικά, δεν τον τρέφεις υιοθετώντας τη ρητορική του» αλλά και κριτική περί «προχειρότητας». «Προχειρότητας» που δήθεν έχει στόχο «την ενίσχυση της αποχής, αλλά και μικρότερων διασπασμένων παραφυάδων της Ακροδεξιάς (Φαήλος, Εμφιετζόγλου κ.ά) ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων και να πέσει το όριο της αυτοδυναμίας…».
Πέραν αυτού όμως, ο φόβος για την ενίσχυση «Φαήλου, Εμφιετζόγλου κ.ά.» που αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εκδήλωση της αγωνίας που έχουν στην Κουμουνδούρου μήπως και η αντισυστημική ψήφος -με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί επαφή και σχέση, ενώ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ΚΚΕ όχι, εξ ου και η άνω και κάτω πλατεία το 2011 αλλά και συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. – οδηγεί προς άλλες κατευθύνσεις και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.
Το ΚΚΕ, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Αρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές.
Ειδήσεις σήμερα