Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που εμπλέκονται στα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας έσπευσαν να μιλήσουν για δήθεν ηττοπάθεια της κυβέρνησης ή αναταραχή στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας επειδή ο πρωθυπουργός απέρριψε εισηγήσεις για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Στην πραγματικότητα όμως αιφνιδιάστηκαν και με αυτήν την πρώτη αντίδραση επιχείρησαν απλώς να κερδίσουν χρόνο, να ανασυνταχθούν και να σχεδιάσουν τη νέα στρατηγική, καθώς η παλαιά του προβλέψιμου πολιτικού τοπίου που είχε δημιουργήσει το δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος», καθίσταται πλέον ανεπίκαιρη και άχρηστη.
Αλλαγή ισορροπιών
Ο κ. Ανδρουλάκης είχε βολευτεί πίσω από τη στρατηγική της Ν.Δ. να θέτει ως μονόδρομο την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Από τη στιγμή που το αδιαμφισβήτητο φαβορί για πρώτο κόμμα δεν άφηνε περιθώρια διαλόγου και συνεργασιών, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κινούνταν με σχετική ασφάλεια και ηρεμία στο εσωτερικό του, στη γραμμή των ίσων αποστάσεων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν και οι παλιοί διαχωρισμοί «ξύπνησαν» στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.
Πρώτος αντέδρασε ο Ευ. Βενιζέλος που όντας και εκείνος στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου που προηγουμένως είχε μιλήσει ο πρωθυπουργός, πρόλαβε τη Χαριλάου Τρικούπη και έβαλε το πλαίσιο: «Αυτή η αλλαγή στρατηγικής επηρεάζει αυτομάτως και τη στρατηγική των άλλων κομμάτων. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Τώρα όλοι πρέπει να ξανατοποθετηθούν», είπε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον νέο πρόεδρο του Κινήματος.
Ο έμπειρος Κώστας Σκανδαλίδης «μυρίστηκε» την αναταραχή που έρχεται και επιχείρησε, μιλώντας στη Βουλή λίγες ώρες μετά τον Ευ. Βενιζέλο, αφενός να κερδίσει χρόνο και αφετέρου να δώσει μία πρώτη γραμμή. «Φόρτωσε» την εκλογολογία στο Μαξίμου, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει ακόμα πώς θα αντιμετωπίσει την άνοδο του ΚΙΝΑΛ και άλλα τέτοια, ως εισαγωγή. Στην ουσία όμως είπε ότι στο πολιτικό σκηνικό υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα και χρειάζονται υπευθυνότητα και σταθερή πλεύση για να αντιμετωπιστούν. Και επειδή όπως πολλά από τα προηγούμενα, έτσι και αυτό το μήνυμα Σκανδαλίδη χρειάζεται μία κάποια αποκωδικοποίηση, οι… υπεύθυνοι σημειώνουν: Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν κλείνει την πόρτα, αλλά αναλόγως του εκλογικού του ποσοστού, θα εξετάσει τα νέα δεδομένα και τις δυνατότητες συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας. Είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προτεραιότητες
Αυτό όμως το είχε πει ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, μιλώντας πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μπορεί οι περισσότεροι να έμειναν στο «εγώ σωσίβιο σε μία κυβέρνηση που βουλιάζει δεν δίνω», αλλά μετά από αυτό το… τσιτάτο, είχε πει: «Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από την πλευρά την ηττημένων. Ετσι, εμείς θα επιβάλουμε δικές μας προτεραιότητες και πρόσωπα, πρόσωπα με επάρκεια, γνώσεις, αξιοπιστία και χωρίς βάρη».
Η δήλωση αυτή πιάστηκε τόσο από τα ραντάρ της Ν.Δ. όσο και από τα ραντάρ του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμάται ότι αφήνει πίσω και τα περί «εγώ με τη Ν.Δ. δεν συνεργάζομαι».
Τι σημαίνει όμως αυτό το «θα επιβάλουμε δικές μας προτεραιότητες και πρόσωπα;» που είπε ο κ. Ανδρουλάκης; Πρόκειται για επίδειξη μικρομεγαλισμού ή όχι; Μία πρώτη απάντηση έδωσε ο Παύλος Γερουλάνος: «Οπως έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, έτσι κι εγώ, έχω πει ότι οι συνεργασίες δεν είναι εκτός της πολιτικής διαδικασίας. Ειδικά όπως εξελίσσεται η δημοκρατία μας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι και αναγκαίες» είπε και πρόσθεσε: «Η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή πετάει ένα μπαλάκι “συνεργασιών”, ζυγίζει αντιδράσεις και μετά λέει “να, εγώ θέλω να συνεργαστώ, αυτοί δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου”».
Μία δεύτερη απάντηση δίνουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη. Λένε λοιπόν ότι αν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώσει στην κάλπη τα σημερινά δημοσκοπικά του ποσοστά, τότε αφενός δεν θα είναι σε θέση να μην αναλάβει τις ευθύνες του, αφετέρου θα είναι σε θέση να θέσει όρους για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση που θα αφορούν και το ποιοι θα συμμετάσχουν. Σε ερώτηση αν αυτό αφορά και την ύπατη θέση του πρωθυπουργού μίας τέτοιας κυβέρνησης, δεν πήραμε απάντηση, αλλά μπορεί να είναι αυτό που σκέπτεται ο κ. Ανδρουλάκης. Προκειμένου, δηλαδή, να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, πρωθυπουργός να μην είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος αλλά ένα τρίτο πρόσωπο στο οποίο θα συμφωνούσαν τα δύο κόμματα…
Τρίτο πρόσωπο
Και εδώ έρχεται η… βόμβα. Πληροφορίες που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από την Κουμουνδούρου, αλλά δεν αμφισβητούνται, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόταση που θα κάνει μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την επανεκλογή του από τη βάση του κόμματός του, θα περιλαμβάνει και αυτό. Να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, εφόσον ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ συμφωνήσουν σε ένα τρίτο πρόσωπο, πολιτικό ή μη πολιτικό.
Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως δεν πιστεύουν ότι αυτό που αφήνουν να διαρρεύσει από την Κουμουνδούρου, δηλαδή ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα ποσοστά του κόμματός τους θα επαρκούν, είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες εκλογές για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς το πρώτο κόμμα. Δεν πιστεύουν δηλαδή ότι η όποια πρόταση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία θα έχει πραγματική βάση.
Προς το παρόν, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει πιο άμεσα και πιο κοντινά προβλήματα από το να επιλέξει ή να επιβάλει το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Καταρχάς έχει την αγωνία να βρει τρόπο ώστε να μη συνθλιβεί στις μυλόπετρες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές, μετά την κάλπη της απλής αναλογικής. Στη συνέχεια έχει να αντιμετωπίσει τους «εκσυγχρονιστές» του κόμματος που τα… έχουν πάρει επειδή θεωρούν ότι κινείται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και πιο μακριά από τη Νέα Δημοκρατία. Εχει να αντιμετωπίσει όμως και του ΓΑΠικούς που γκρινιάζουν επειδή θεωρούν ότι η τελευταία γραμμή υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας όπου το κόμμα θα επιβάλει πολιτικές θέσεις και πρόσωπα, είναι στροφή από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο κ. Ανδρουλάκης αποφάσισε χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Υπό αυτήν την έννοια, το επικείμενο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ αποκτά ένα επιπλέον ενδιαφέρον και αφορά τις αποφάσεις που θα ληφθούν -αν ληφθούν- για την πολιτική συνεργασιών που μέχρι χθες απειλούσε τη συνοχή και την ενότητα μόνο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα αργά αντανακλαστικά ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας «προειδοποιεί» τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι αν αποφασίσει να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα… αυτοκτονήσει πολιτικά. «Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης -εκτός αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά- θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μία κυβέρνηση η οποία κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι» είπε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο IONIAN TV.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Κουμουνδούρου αποδεικνύει ότι έχει αργά αντανακλαστικά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ηττοπάθεια της Ν.Δ., για πιθανή συνεργασία Ν.Δ.-Ελληνικής Λύσης, αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει αποκλείσει οριστικά, επειδή δεν έχουν ετοιμάσει την αναγκαία, νέα στρατηγική τους. Τώρα προετοιμάζονται.
Κατά πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, υπάρχει ένα δίλημμα. Αν ο κ. Τσίπρας δεχθεί, μετά τη φράση Μητσοτάκη, την εισήγηση να πιεστεί η Νέα Δημοκρατία να πει εκείνη πρώτη «με ποιον θέλει να κάνει κυβέρνηση και στη βάση ποιου προγράμματος;», τότε εμμέσως πλην σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει και επισήμως αυτό που λένε όλοι αλλά μόνο εκείνος δεν λέει. Οτι δηλαδή η Ν.Δ. είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα αυξήσει κατακόρυφα την πίεση ώστε να πάρει άμεσα θέση και με σαφήνεια να πει προεκλογικά στους ψηφοφόρους του και στον ελληνικό λαό πώς, με ποια προγραμματική συμφωνία και από ποιους θέλει να κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές. Και θα το κάνει αυτό όχι επειδή ελπίζει ότι θα έχει πριν απ’ τις εκλογές σαφή απάντηση, αλλά για να επιτείνει τον διχασμό και τη φαγωμάρα που ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του πιστεύουν ότι θα επικρατήσουν στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ εφόσον ξεκινήσει αυτή η συζήτηση ανάμεσα στους προεδρικούς, τους εκσυγχρονιστές και τους ΓΑΠικούς.