Σκοπός τους είναι «να πέσει η κυβέρνηση», όπως είπαν σε δηλώσεις τους ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά θα αρκούνταν -όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης- σε ένα «χτύπημα» στην κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές.
Επιπλέον, οι αρχηγοί των κομμάτων που θα υπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας θα κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να κυριαρχήσει ο αντιπολιτευτικός τους λόγος και όχι οι μεταξύ τους αντιθέσεις και πολιτικές επιδιώξεις.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε ως μία μελετημένη και σοβαρή κίνηση από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και καιρό ψάχνει τον τρόπο να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για να ξεφύγει από το δημοσκοπικό… σκοτάδι.
Ωστόσο, το έντονο παρασκήνιο που σταδιακά αποκαλύπτεται, η ανάγκη Κασσελάκη και Ανδρουλάκη να δείξουν ότι μπορούν να επιβιώσουν γνωρίζοντας ότι τα ίδια τους τα κόμματα τους περιμένουν στη γωνία το βράδυ των ευρωεκλογών για να τους «τελειώσουν», αλλά κυρίως η ανάμιξη ισχυρών συμφερόντων που εμφανίζουν τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως «πιόνια», αποδυναμώνουν την πρωτοβουλία.
Και δημιουργούν πολλά και σοβαρά ερωτηματικά για το αν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά (ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας έσπευσαν να στηρίξουν την πρόταση αλλά δεν μετέχουν στη συμμαχία) μπορούν να συνθέσουν ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης.
Κατ’ αρχάς, πριν από λίγες ημέρες, πρόταση της Νέας Αριστεράς για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση της διαρροής των e-mails αποδήμων είχε απορριφθεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι μια τέτοια κίνηση θα ενδυνάμωνε την κυβέρνηση σε μια δύσκολη φάση για αυτήν.
Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, καθώς αυτό που αναμένεται είναι η πλειοψηφία να συσπειρωθεί γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά τι είναι αυτό που άλλαξε, και αυτό που απορρίφθηκε πριν λίγες ημέρες, τώρα εγκρίνεται;
Εγκυρες πληροφορίες, που πάνε πολύ πριν από την πρωτοβουλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ότι πίσω από την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη και τη θετική στάση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς κρύβεται η επιδίωξη ισχυρών συμφερόντων να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Και ότι η κίνηση αυτή, όπως και άλλες που προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν, έχουν την ίδια αφετηρία, με τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς να έχουν αποδεχθεί το ρόλο τους ως «όχημα» συμφερόντων, προκειμένου και εκείνοι να πετύχουν τους δικούς τους εσωκομματικούς και πολιτικούς σκοπούς.
Η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη κινδυνεύει να υπονομευθεί εκ των έσω. Δηλαδή από τον ανταγωνισμό Κασσελάκη – Ανδρουλάκη εν όψει των ευρωεκλογών στο κυνήγι της δεύτερης θέσης και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό κυρίως των δύο αυτών κομμάτων, ενώ ενστάσεις υπάρχουν και στη Νέα Αριστερά επειδή κάποιοι θεωρούν ότι δρα και κινείται ως παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
Στον ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζουν» τον πρόεδρό τους
Σε αυτόν τον ανταγωνισμό αποδίδεται η πρωτοβουλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει άμεσα εκλογές με… διεθνείς παρατηρητές, για να ξεπεράσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού.
Η πρόταση αυτή ναι μεν δεν έγινε δεκτή με… ενθουσιασμό από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στριμώχνει ξανά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γωνία του πολιτικού συστήματος, ως λαϊκιστική και ασόβαρη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χρήστος Σπίρτζης (που παραμένει εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα) «άδειασε» χθες τον Στέφανο Κασσελάκη για την αναφορά του αυτή, ενώ και η Νέα Αριστερά υποδέχθηκε ως τουλάχιστον… υπερβολική την αναφορά του κ. Κασσελάκη.
«Νομίζω ήταν βαριά υπερβολική η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη, αλλά και αυτά που έχουν γίνει από εκεί και πέρα είναι βαριά», είπε χθες ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος, λίγες ημέρες πριν, είχε «ακυρώσει» το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη σύμβαση «717».
Ακολούθησαν διαρροές της Κουμουνδούρου οι οποίες κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι δήθεν η απόφαση Κασσελάκη να εμφανίσει ένα μέλος της Ε.Ε., όπως είναι η Ελλάδα, σαν «τριτοκοσμική χώρα» ήταν δικής του έμπνευσης, με την οποία αιφνιδίασε τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος είναι σε ανοικτή γραμμή το τελευταίο διάστημα με ισχυρό οικονομικό παράγοντα της χώρας που δεν κρύβει το μίσος του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητούσε εδώ και καιρό μία τέτοια πρωτοβουλία εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του και τους κ.κ. Παππά, Πολάκη, Καπνισάκη κ.ά. Απλά τους «πρόλαβε» ο Νίκος Ανδρουλάκης…
Στο εσωτερικό τού ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, όπως σχεδόν σε όλα τα θέματα, υπάρχουν δύο γραμμές.
Αυτοί που πιστεύουν ότι το κλίμα είναι κατάλληλο για να εδραιώσει την κυριαρχία του ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα στο κόμμα και παράλληλα να καταστεί ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, και αυτό θα το κάνει με δηλώσεις σαν την προχθεσινή. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι στενοί του συνεργάτες, αλλά και οι κ.κ. Παππάς και Πολάκης, που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπροσεγγίσει το λούμπεν κοινό που τον ανέβασε από το 2012 ως το 2015 μόνο με φανατισμό και υπερβολές.
Είναι όμως και οι άλλοι, που είναι πολύ περισσότεροι, που πιστεύουν ότι η προχθεσινή δήλωση Κασσελάκη κινείται στα όρια του εξτρεμισμού και της υπονόμευσης της Δημοκρατίας, και σύντομα θα γυρίσει μπούμερανγκ. Εκείνοι που δεν ενέκριναν την εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη να κάνει δήλωση μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ δεν έχει ακόμη ορκιστεί φαντάρος, για ένα κορυφαίο ζήτημα Δημοκρατίας. Και πιστεύουν ότι η δήλωσή του για «εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών» είναι αναντίστοιχη με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
Το ρίσκο της κίνησης
Σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη δίνουν ρέστα για την καλλιέργεια ενός κλίματος δήθεν έκπτωσης των θεσμών και του πολιτικού συστήματος με «όχημα» υποθέσεις σοβαρές που έχουν «πλήξει» το κυβερνητικό αφήγημα, όπως η έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών, η υπόθεση της διαρροής των e-mails Ελλήνων της διασποράς κ.λπ. Θεωρούν ότι ένα τέτοιο κλίμα θα πλήξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.
Παράγοντες στις ηγεσίες των δύο κομμάτων -η Νέα Αριστερά αναλαμβάνει το ρίσκο να συμμετάσχει ως «κομπάρσος» στη συμμαχία, θεωρώντας ότι κάτι θα κερδίσει αν το σχέδιο πετύχει- πιστεύουν ότι η καλλιέργεια και η εμπέδωση ενός τέτοιου κλίματος θα πλήξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ανεβάσει τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι οποίοι μετά θα κληθούν να διαχειριστούν τη μεταξύ τους κόντρα.
Οπως όλα δείχνουν, η αντιπολίτευση δίνει στην κυβέρνηση μία μεγάλη ευκαιρία συσπείρωσης και ενίσχυσης πριν από τις ευρωεκλογές, σε μια πολύ δύσκολη φάση για εκείνη. Και αυτό είναι από μόνο του ένα ρίσκο που ανέλαβαν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης. Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερες από τις 50 ψήφους που απαιτούνται, αλλά η πλειοψηφία αναμένεται να τη μετατρέψει αυτομάτως σε ψήφο εμπιστοσύνης, και μάλιστα χωρίς απώλειες.