Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, με την κίνησή του αυτή, εκτός του πολιτικού μηνύματος που θέλησε να στείλει περί «χρέους απέναντι στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και στον αγώνα που δίνουν οι γονείς και οι συγγενείς τους για να διαλευκανθεί η οποιαδήποτε πτυχή της τραγωδίας αυτής» στέλνει και ένα σαφές διπλό μήνυμα διαφοροποίησης απέναντι στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που έχει υιοθετήσει στο κατηγορητήριό του κατά του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή περί ποινικών ευθυνών γιατί δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717 με τα συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπε το ατύχημα, όσο και η πλήρης υιοθέτηση της έκθεσης της Ευρωπαίας εισαγγελέως!
Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, σε δηλώσεις του ανάφερε χθες ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα που υπέβαλε στον Πρόεδρο της Βουλής και κοινοποίησε στα κόμματα θα είναι «και μια ευκαιρία για να απαντήσω και στην Ευρωπαία εισαγγελέα που δεν μου δόθηκε η ευκαιρία και η οποία δεν τεκμηριώνει την οποιαδήποτε κατηγορία ζητά να διερευνηθεί»! Ο κ. Σπίρτζης, μάλιστα, ανέφερε συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως προτίθεται να δώσει συνέχεια και με προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε σχέση με όσα καταλογίζει η Ευρωπαία εισαγγελέας.
Ο κ. Σπίρτζης «ευχήθηκε, αυτό το δρόμο να ακολουθήσουν και οι άλλοι διατελέσαντες υπουργοί Μεταφορών».
Το αίτημα του κ. Σπίρτζη θα πρέπει να συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, εάν εγκριθεί, μετά θα πρέπει να ληφθεί απόφαση ύστερα από συζήτηση από την πλειοψηφία της Ολομέλειας. Εάν υπάρξει θετική απόφαση από το Σώμα, θα συσταθεί μια Ειδική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν Ανώτατοι Δικαστές μετά από κλήρωση και η οποία θα διερευνήσει εάν συντρέχει βασιμότητα (τεκμηριώνεται) το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ή άλλο σχετικά με την υλοποίηση της Σύμβασης 717 εναντίον του. Σε περίπτωση που κριθεί ότι στοιχειοθετούνται κατηγορίες εις βάρος του, τότε οδηγείται σε δίκη από το Ειδικό Δικαστήριο».
Χωρίς… κοινοβουλευτικό προηγούμενο
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, όπως ανέφερε και στον ίδιο, μετέφερε για εξέταση του αιτήματος του κ. Σπίρτζη για διατύπωση γνώμης στην αρμόδια Νομική Υπηρεσία της Βουλής και θα ενημερώσει μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από μια πρώτη διερεύνηση, αυτό που διατυπώθηκε επί του αιτήματος του πρώην υπουργού είναι ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτικό προηγούμενο. Το 2018, σε ένα ανάλογο αίτημα που είχε υποβάλει ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος σχετικά με την υπόθεση Novartis, η Βουλή τότε δεν του είχε καν απαντήσει και δεν συζητήθηκε ποτέ το αίτημά του στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Η επίκληση της ενεργοποίησης της πρόβλεψης εκκίνησης νέας δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης από κληρονόμους που υπάρχει, είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, που δικάστηκε στην «δίκη των έξι» και εκτελέστηκε στο Γουδή το 1922, δεν είναι ανάλογη.
Στην περίπτωση εκείνη, ο εγγονός του, πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, το 2008 κίνησε τις διαδικασίες και μετά από αίτηση την οποία συνέταξε και χειρίστηκε ο δικηγόρος Νίκος Βασιλάτος, ζήτησε την επανεξέταση (επανάληψη της διαδικασίας) της υπόθεσης του παππού του και το 2010 ο Αρειος Πάγος ακύρωσε την απόφαση. Η υπόθεσή αυτή, όμως δεν είναι ανάλογη με το αίτημα του κ. Σπίρτζη.