Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δεν θα συμμετάσχει σήμερα στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, καθώς συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στο Ισραήλ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο Τελ Αβίβ ο Μακρόν την Τρίτη – Επαφές Μπάιντεν με δυτικούς ηγέτες
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε το «δικαίωμα» των Ισραηλινών «στην αυτοάμυνα», αλλά ζήτησε μια ισραηλινή απάντηση «στοχευμένη» κατά της Χαμάς στη Γάζα για να «σωθούν» οι παλαιστίνιοι άμαχοι.
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε το «δικαίωμα» των Ισραηλινών «στην αυτοάμυνα», αλλά ζήτησε μια ισραηλινή απάντηση «στοχευμένη» κατά της Χαμάς στη Γάζα για να «σωθούν» οι παλαιστίνιοι άμαχοι.
Prime Minister Netanyahu thanked the leaders for their support of Israel’s right to defend itself against Hamas’s brutal terrorism.
French President Macron and Dutch Prime Minister Rutte will arrive tomorrow and Tuesday and will meet with Prime Minister Netanyahu.
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) October 22, 2023
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά τις φονικές επιθέσεις της παλαιστινιακής Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις οποίες τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 30 ήταν Γάλλοι πολίτες.
Επίσης, επτά Γάλλοι συνεχίζουν να φέρονται ως αγνοούμενοι: μια νεαρή γυναίκα έχει το καθεστώς της ομήρου, και «για τους άλλους έξι υπάρχει μια πιθανότητα ομηρείας αλλά χωρίς βεβαιότητα», είχε δηλώσει ο Μακρόν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχουν μεταβεί ήδη στο Ισραήλ, όπως και το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Μακρόν επανέλαβε από την πλευρά του την Παρασκευή ότι θα μετέβαινε στη Μέση Ανατολή αν κατάφερνε «να λάβει χρήσιμα στοιχεία» για την περιοχή χάρη στο ταξίδι αυτό.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Επικοινωνίες Μπάιντεν
Επικαλέστηκε τότε, ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, την «ασφάλεια του Ισραήλ», «την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων», τη μη κλιμάκωση της σύγκρουσης και την επανάληψη μιας «πολιτικής διαδικασίας» προς μια λύση δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε αμέριστη υποστήριξη στους Ισραηλινούς, στο «δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα», αλλά ζήτησε επίσης μια ισραηλινή απάντηση «στοχευμένη» κατά της Χαμάς στη Γάζα για να «σωθούν» οι παλαιστίνιοι άμαχοι.
Ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνικά για τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ με τον Μακρόν, τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον Ολαφ Σολτς, τη Τζόρτζια Μελόνι και τον Ρίσι Σούνακ.
Χαρακτηριστικά η τουρκική Cumhuriyet, κάνει λόγο για «μοντέλο Κύπρου στην Παλαιστίνη με δύο κράτη και την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη».
Τελεσίγραφο 24 ωρών του Μπαχτσελί στο Ισραήλ για την Παλαιστίνη
Την ίδια ώρα τελεσίγραφο 24 ωρών δίνει στο Ισραήλ, ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμφωνα με τον ανταποκριτή Μανώλη Κωστίδη. «Η Τουρκία πρέπει να παρέμβει και να κάνει ο,τιδήποτε χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα.
Μάλιστα η παρουσιάστρια στο τηλεοπτικό δίκτυο Halk TV σχολιάζει χαρακτηριστικά: «O πρόεδρος του Kόμματος Εθνικιστικής Δράσης έκανε το εξής κάλεσμα: «Σε περίπτωση που εντός 24 ωρών δεν επιτευχθεί εκεχειρία, δεν σταματήσουν οι επιθέσεις, αν υπάρχει συνέχεια με την ρίψη βομβών εναντίον των αμάχων, δηλώνω ξεκάθαρα πως η Τουρκία πρέπει να παρέμβει και πρέπει να κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο που φέρει ευθύνη λόγω της ιστορικής, θρησκευτικής της ανθρωπιστικής της υποχρέωσης.
Η ευθύνη της προστασίας της Παλαιστίνης είναι η κληρονομιά των προγόνων μας. Μήπως αυτό ήταν ένα κάλεσμα για αποστολή Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Παλαiστίνη;».
Συναγερμός για τρομοκρατικές επιθέσεις: Αλ Κάιντα και ISIS καλούν σε χτυπήματα κατά αμερικανικών και εβραϊκών στόχων
Η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, με αφορμή την ανάφλεξη στη Γάζα, καλούν τους οπαδούς τους να πλήξουν αμερικανικούς και εβραϊκούς στόχους στη Μέση Ανατολή ή στη Δύση, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Guardian. Σε σειρά δηλώσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι της Αλ Κάιντα συνεχάρησαν τη Χαμάς για την «εισβολή της στο Ισραήλ», αναφερόμενοι σε τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, στις 7 Οκτωβρίου.
Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα προσφέρει ευκαιρία στις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, εκτιμούν ειδικοί.
Πρόσφατα η Αλ Σαμπάαμπ, η προσκείμενη στην Αλ Κάιντα τρομοκρατική οργάνωση της Σομαλίας, ανέφερε πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν είναι μόνο «μάχη των ισλαμιστών στη γη της Παλαιστίνης, αλλά μάχη της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας».
Και πρόσθεσε: «Οι μουσουλμάνοι πρέπει να συγκεντρωθούν και να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τους μουτζαχεντίν ενάντια στους Εβραίους και στους υποκριτές άπιστους συμμάχους τους».
Σύμφωνα με το Long War Journal, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που ειδικεύεται στους τζιχαντιστές και άλλα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στη βόρεια και δυτική Αφρική εξήραν τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και κάλεσαν σε περαιτέρω βία κατά των Εβραίων.
«Συγχαίρουμε τις ενέργειές σας και σας προτρέπουμε να συνεχίσετε με υπομονή στο μονοπάτι του τζιχάντ», ανέφεραν οι ομάδες σε ανακοίνωσή τους.
Φοβούνται νέο κύμα εξτρεμιστικής βίας
Οι εκκλήσεις αυτές αυξάνουν περαιτέρω τις ανησυχίες των δυτικών αξιωματούχων για ένα νέο κύμα εξτρεμιστικής βίας. Την περασμένη εβδομάδα, οι επικεφαλής της MI5 και του FBI δήλωσαν ότι οι εβραϊκές κοινότητες και άλλες ομάδες μπορεί να αντιμετωπίσουν κίνδυνο.
Ο Κεν Μακάλουμ, επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας MI5, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος, άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο Διαδίκτυο, να αντιδράσουν με «αυθόρμητους τρόπους» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ.
Τον Μάιο, οι ολλανδικές υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποίησαν ότι η τρομοκρατική απειλή από το Ισλαμικό Κράτος για την Ευρώπη είχε αυξηθεί ξανά. Τον ίδιο μήνα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως ο κίνδυνος ισλαμιστικής τρομοκρατίας αυξάνεται και πάλι και ότι η χώρα του, καθώς και οι γείτονές της, βρίσκονται στο στόχαστρο.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εκπαιδευτικός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στη Γαλλία από έναν δράστη που είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και δύο Σουηδοί οπαδοί ποδοσφαίρου πυροβολήθηκαν θανάσιμα στις Βρυξέλλες από έναν 45χρονο που ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας.
«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε μεμονωμένα άτομα να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους εκκλήσεις, καθώς, όμως, ο πόλεμος συνεχίζεται θα μπορούσαμε να δούμε πιο οργανωμένες προσπάθειες», δήλωσε ο Κάλεμπ Γουάις, ανώτερος αναλυτής του Bridgeway Foundation.
Η Αλ Κάιντα, η οποία στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική σε οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, δεν έχει σημαντική παρουσία ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Οχθη. Αν και μοιράζονται ορισμένους στόχους και ιδέες, υπάρχουν πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. Η Αλ Κάιντα, για παράδειγμα, έχει επικρίνει τη συμμετοχή των δύο οργανώσεων στην «πολιτική» διακυβέρνηση της Γάζας και του Λιβάνου, αντίστοιχα.
Σε ανακοίνωσή του, το Ισλαμικό Κράτος επέκρινε τη Χαμάς για τους δεσμούς της με το Ιράν και την εστίασή της στο Ισραήλ. Η οργάνωση κάλεσε σε επιθέσεις κατά των Εβραίων παντού, αλλά συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ψώρα, ανεμοβλογιά και επικίνδυνες ασθένειες καλπάζουν στη Λωρίδα της Γάζας
Εξαπλώνονται ανεμοβλογιά, ψώρα και ασθένειες που προκαλούν διάρροια στη Λωρίδα της Γάζας. Ανάμεσα στους βασικούς λόγους για την εξάπλωση μολυσματικών νόσων στη Λωρίδα της Γάζας είναι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το γεγονός ότι οι κάτοικοι αναγκάζονται να πίνουν μολυσμένο νερό. Τα κρούσματα ανεμοβλογιάς, ψώρας και ασθενειών που προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια αυξάνονται στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των φοβερών συνθηκών από την άποψη της υγιεινής, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη (στη φωτογραφία από το aa.com.tr, επάνω, κάτοικοι της Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας περιμένουν για να γεμίσουν δοχεία με καθαρό νερό από κεντρικό διανομέα).
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξήγησε πως ανάμεσα στους βασικούς λόγους της εξάπλωσης ασθενειών είναι πως οι Γαζαίοι αναγκάζονται να πίνουν μολυσμένο νερό, ελλείψει καθαρού πόσιμου.
Κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων εάν δεν αποκατασταθεί η ύδρευση
Δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς. Ωστόσο, προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου αύξησης των κρουσμάτων μολυσματικών νόσων αν δεν αποκατασταθεί η ύδρευση και εάν δεν ξαναρχίσουν να ηλεκτροδοτούνται, ή δεν λάβουν καύσιμα, οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης.
Ο στρατός του Ισραήλ έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιποίνων μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, την 7η Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ανησυχία για τα πρόωρα νεογνά
Την ίδια ώρα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για περίπου 130 πρόωρα νεογνά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες στα νοσοκομεία της Γάζας.
Οι γιατροί και οι ομάδες βοήθειας σε νοσοκομεία της Γάζας έχουν προειδοποιήσει ότι τα πρόωρα νεογνά διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο», καθώς εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού αναμένεται σε μερικές ημέρες ή και ώρες να εξαντληθούν τα καύσιμα για τις γεννήτριες που τροφοδοτούν τις θερμοκοιτίδες τους.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Αιματοκύλισμα στη Γάζα με 400 νεκρούς σε ένα 24ωρο – Κινδύνευσαν νοσοκομεία
Μαίνονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, ενώ ξεκίνησαν οι πρώτες μικρής κλίμακας χερσαίες συγκρούσεις εντός του θύλακα – Άκαρπες παραμένουν οι διπλωματικές προσπάθειες. Τουλάχιστον 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα, στον σφοδρότερο βομβαρδισμό του Ισραήλ από τις 7 Οκτώβρη.
Οι πρώτες χερσαίες μάχες μικρής κλίμακας έγιναν χθες στο δυτικό τμήμα της λωρίδας της Γάζας, ενώ το Τελ Αβίβ έχει προαναγγείλει χερσαία εισβολή με τις ΗΠΑ να φαίνεται πως πιέζουν για να καθυστερήσει.
Την ίδια στιγμή η ένταση με το Λίβανο λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης είναι μεγάλος.
Με το σταγονόμετρο περνά η ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές το Ισραήλ βομβάρδισε χθες δίπλα σε τρία νοσοκομεία.
Χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν οι όποιες διπλωματικές προσπάθειες, με τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη να πληθαίνουν σε όλον τον πλανήτη.
Το νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας αντιμετωπίζει «πραγματική καταστροφή» καθώς τα καύσιμα εξαντλούνται
Το νοσοκομείο Al-Shifa στη βόρεια Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα «πραγματικής καταστροφής», καθώς τα καύσιμά του ενδέχεται να εξαντληθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με τον διευθυντή του.
Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Δρ Mohammad Abu Salmiya, δήλωσε ότι το νοσοκομείο δεν έχει λάβει ακόμη καμία βοήθεια από τον ΟΗΕ, εν μέσω του πλήρους ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας.
Σύμφωνα με αναφορές, το νοσοκομείο Al-Shifa έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών καθώς και ιατρικού προσωπικού σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Με το ηλεκτρικό ρεύμα να έχει κοπεί από το Ισραήλ, λειτουργεί με γεννήτριες που χρησιμοποιούν καύσιμα.
Πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, καθώς και δύο άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα, δέχθηκαν έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε επίσης διατάξει την εκκένωση του νοσοκομείου ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής.
Ειδήσεις σήμερα
«Μοντέλου Κύπρου στην Παλαιστίνη» – Η Τουρκία εξετάζει την αποστολή στρατευμάτων
Αιματοκύλισμα στη Γάζα με 400 νεκρούς σε ένα 24ωρο – Κινδύνευσαν νοσοκομεία