Η διαφορά της συμπεριφοράς της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση των ευθυνών μιας τραγωδίας -όσο διαφορετικές κι αν είναι- είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να καλέσει τον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, σε κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση με τον Γ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να διακριβωθούν με έγγραφα η πραγματικότητα και οι ευθύνες της κάθε κυβέρνησης. Επί του παρόντος μένει η εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία αναλαμβάνει -στο υψηλότερο επίπεδο- τις ευθύνες που της αναλογούν και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει το «όλοι φταίτε δεν ισχύει»-«δεν φταίμε σε τίποτα εμείς» και να της φταίνε μόνο οι προηγούμενοι και οι επόμενοι.
Δύο επίπεδα
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί σε δυο επίπεδα, την αυτοτελή αντιμετώπιση της τραγωδίας των Τεμπών -σε όλο το φάσμα της- και στη διαμόρφωση ενός δεσμευτικού πλαισίου για την επόμενη τετραετία. Οσον αφορά στην τραγωδία των Τεμπών προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ότι η έρευνα για τα αίτια θα γίνει με διαφάνεια και ταχύτητα, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες από τη Δικαιοσύνη. Δεύτερον, να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες αλλαγές στους «ασθενείς οργανισμούς» (ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ).
» Σε πρώτη φάση με την τοποθέτηση του Π. Τερεζάκη ως μεταβατικού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ και του Χρ. Παληού της ΕΡΓΟΣΕ, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες.
» Δεύτερον, να ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο τα απαραίτητα έργα υποδομής, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
» Τρίτον, να φωτιστούν σκοτεινές πλευρές, όπως:
- Ο ρόλος της προέδρου της ΡΑΣ (η οποία παραμένει στο απυρόβλητο από τον ΣΥΡΙΖΑ) η οποία φέρεται να έχει διαβεβαιώσει το υπ. Μεταφορών και Υποδομών ότι δεν διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του ΟΣΕ από τις αποσπάσεις των δυο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
- Τις αποζημιώσεις που ζητά η Hellenic Train για την περίοδο 2017-2019, επειδή υπήρχε θέμα ασφάλειας των σιδηροδρομικών γραμμών λόγω κακοσυντήρησης και ελλείψεων, με αποτέλεσμα η εταιρία να καταβάλει χρήματα.
» Και τέταρτο -και ίσως σημαντικότερο- να κηρυχθεί ο πόλεμος με το «βαθύ κράτος», το οποίο επιβιώνει και τραβάει τη χώρα προς τα πίσω.
Μετωπική
Οσον αφορά στο πλαίσιο για την επόμενη τετραετία, είναι προφανές ότι στην πρώτη γραμμή είναι η ολοκλήρωση του πολέμου με το «βαθύ κράτος» η οποία ουσιαστικά θα διαμορφώσει και το νέο δίλημμα εν όψει των εκλογών: «Ποιον εμπιστεύεστε να αλλάξει το κράτος;». Οπως επισημαίνουν πηγές από το Μ. Μαξίμου, αυτό μεταφράζεται ως εξής: Εμπιστεύεστε τον Κ. Μητσοτάκη που αναλαμβάνει ευθύνες και «σπάει αβγά» ή τον Α. Τσίπρα «που δεν φταίει ποτέ για τίποτα» και πατρονάρει τον εργατοπατερισμό;
Παράλληλα, εν όψει της επόμενης τετραετίας, η κυβέρνηση θα ψηφίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στο αμέσως προσεχές διάστημα και θα περιγράψει πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για την αύξηση του εισοδήματος, για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό το συντριπτικό βάρος της τραγωδίας των Τεμπών τα επιτεύγματα της ψηφιοποίησης του κράτους περνάνε σε δεύτερο πλάνο. Αλλά προϊόντος του χρόνου και όσο αποσαφηνίζεται ο επιμερισμός των ευθυνών, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναδείξει το έργο που παρήγαγε αυτήν την τετραετία και σκεπάστηκε από τους 57 νεκρούς. Χωρίς πανηγυρισμούς και ωραιοποιήσεις το Μ. Μαξίμου εκτιμά ότι η ανάδειξη των όσων έχουν γίνει την τετραετία 2019-2023 -εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων- δείχνει και τη διαφορά των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ
Δεν είναι όλα ανέφελα στη Ν.Δ. Το πραγματικά βαρύ κλίμα που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι άκρως ενδεικτικό της συναίσθησης που υπάρχει για την τραγωδία, αλλά και για την εν μία νυκτί αλλαγή του πολιτικού τοπίου. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο πρωθυπουργός επέκρινε τους «κρυπτόμενους» υπουργούς και βουλευτές από τον δημόσιο διάλογο, δεσμεύοντάς τους να βγουν στον προεκλογικό στίβο. Στο ίδιο μούδιασμα οφείλεται και το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές ακύρωσαν προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
«Υπομονή και χρόνος»
Ο Κ. Μητσοτάκης, παρά τις έντονες διαφορετικές εισηγήσεις που δέχθηκε, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» την απόφασή του για εκλογές τον Μάιο. Η άποψη που κυριάρχησε στο Μ. Μαξίμου, παρά το έντονο debate που υπήρξε, είναι ότι χρειάζονται «υπομονή και χρόνος» ώστε να ξεθολώσει το τοπίο.
Παρότι στο Μ. Μαξίμου είναι πλήρως αποδεκτό το απόφθεγμα έμπειρου παλιού δημοσκόπου -«δεν μετράς ποτέ όταν καίει το σίδερο»- δεν αγνοούνται τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, τα οποία δεν εκλαμβάνονται τοις μετρητοίς, αλλά μόνο ως εν δυνάμει τάσεις. Τα πρώτα συμπεράσματα λοιπόν, λένε:
- Παρά τη θλίψη και την οργή, η κοινή γνώμη δεν οδηγεί την κυβέρνηση σε κατάρρευση.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται συστημικό κόμμα και εξακολουθεί να μην είναι εναλλακτική λύση. Γι’ αυτό και δεν ενισχύεται σημαντικά. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
- Η ενίσχυση των μικρότερων αντισυστημικών κομμάτων είναι ουσιωδώς πρόσκαιρη και δικαιολογείται από τη διάχυτη οργή.
- Οταν τεθούν και πάλι τα διλήμματα για την επόμενη κυβέρνηση, τα κριτήρια, σε σημαντικό βαθμό, θα επανέλθουν στη σύγκριση και στην αναγκαιότητα της αποφυγής της ακυβερνησίας.
Ειδήσεις σήμερα
Τέμπη: Τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία