«Αυτό, επέλεξαν να το κάνουν όχι στο υπουργείο μου, όχι στο πολιτικό γραφείο μου, αλλά στο σπίτι μου. Και θα έλεγα ότι υπ’ αυτή την έννοια, αντανακλά το ποιοι είναι θιασώτες της πολιτικής βίας και εχθροί της Δημοκρατίας. Είναι ένα το μήνυμα: δεν φοβόμαστε τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν, δεν εκβιάζομαι από κανέναν. Και είναι αυτονόητο ότι σας καλώ να καταδικάσετε» είπε ο κ. Πιερρακάκης απευθυνόμενος στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.
Πριν από λίγη ώρα, περίπου 30 άτομα εμφανίστηκαν στο σπίτι μου, αφήνοντας φυλλάδια τόσο έξω όσο και μέσα στο σπίτι. Το ότι επέλεξαν όχι το Υπουργείο, όχι το πολιτικό μου γραφείο αλλά στο σπίτι μου αντανακλά ποιοι είναι θιασώτες της πολιτικής βίας και εχθροί της Δημοκρατίας. pic.twitter.com/ooFEPxnc6p
— Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) March 7, 2024
Σε καταδίκη του συμβάντος στην οικία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη προχώρησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.
«Η οικογένεια δεν μπαίνει στο ζύγι της πολιτικής αντιπαράθεσης» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος.
«Αλίμονο εάν η πολιτική αντιπαράθεση μεταφερθεί στο επίπεδο της βίας και μάλιστα με την εμπλοκή του οικογενειακού περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ. Μάντζος.
«Τέτοιες ενέργειες δεν εκφράζουν το οργανωμένο λαϊκό εργατικό και φοιτητικό κίνημα. Δεν το βοηθάνε, αντίθετα θεωρούμε ότι αξιοποιούνται για την συκοφάντησή του», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
«Καταδικάζουμε τη βία από όπου και εάν προέρχεται», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας.
«Δεν θα πρέπει να είναι ανεκτό από κανένα τέτοιες πράξεις που στρέφονται εναντίον των οικογενειών οποιουδήποτε εδώ μέσα», ανέφερε ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Αθ. Χαλκιάς.
«Καταδικάζω απερίφραστα κάθε τέτοια ενέργεια βίας, πολλώ δε μάλλον, όταν αφορά την οικογενειακή εστία,» είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Σπ. Τσιρώνης.
Την καταδίκη του συμβάντος, «εν ομονοία», ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Ν. Παναγιωτόπουλος.
Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Θα αφαιρείται η άδεια αν δεν τηρούν το νόμο
Στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των φοιτητών, οι οποίοι συνεχίζουν τις καταλήψεις αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews.
«Όπως έχω ήδη αναφέρει, ο νόμος έχει 205 άρθρα. Από αυτά, τα 176 αφορούν κατ’ αρχήν τα δημόσια πανεπιστήμια και σε αυτά νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος διαφοροποίησης. Το έχω τονίσει και στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε να δούμε τι θα συμβεί σε αυτά τα άρθρα. Έχει ήδη ειπωθεί από κάποια κόμματα αυτό – και θέλω να ξεχωρίσω την στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου η οποία ανέφερε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ότι υπάρχουν κομμάτια του νομοσχεδίου υπό το δικό της ιδεολογικό πρόσημο που θα υπερψηφίσει και άλλα που θα καταψηφίσει» ανέφερε στην ασχή ο κ. Πιερρακάκης.
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ότι «μόνο εμείς και η Κούβα αρνούμαστε την ύπαρξη μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. (…) Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, και το επόμενο εικοσιτετράωρο ακόμα κι από κόμματα που διαφωνούν, θα ενσωματωθούν ιδέες και προτάσεις σε όλο το νομοσχέδιο και στα 205 άρθρα. Είμαστε εκεί για να ακούσουμε οποιαδήποτε πρόταση, απ’ όπου κι αν προέρχεται».
«Στέρεο συνταγματικό βήμα»
«Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διαψεύδει πανηγυρικά αυτό το οποίο μας έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέμα αντισυνταγματικότητας λέγοντας ότι υπάρχουν δύο τρόποι σκέψης που αφορούν το Σύνταγμα και επαναλαμβάνουν αυτό το οποίο επαναλαμβάναμε κι εμείς, ότι όλα τελικά θα κριθούν από την δικαστική εξουσία. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα στέρεο συνταγματικό βήμα».
«Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια»
Ο κ. Πιερακκάκης διευκρίνισε για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων: «Εμείς μπορούμε να ορίσουμε πώς θα γίνει η εποπτεία των παραρτημάτων αυτών στη χώρα μας. Η εποπτεία θα ασκείται από ειδικού τύπου νομικά πρόσωπα έπειτα από την σύμφωνη γνώμη της ανεξάρτητης αρχής ανώτατης εκπαίδευσης και αυτά τα νομικά πρόσωπα θα είναι υποχρεωτικά μη κερδοσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μοιράζουν μέρισμα. Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια».
«Οι νέοι εχουν μία φυσική επιφύλαξη απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Θα δουν όμως ότι η εξέλιξη αυτή κι αυτό που θα κάνουμε θα δώσει ένα καλύτερο μέλλον και περισσότερες ευκαιρίες σε εκείνους. (…) Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι προς το συμφέρον όλων των φοιτητών», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.
Ειδήσεις σήμερα
Δημοσκόπηση ALCO: Στις 16,5 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ, δεύτερο κόμμα το «Δεν ξέρω, δεν απαντώ»
Νέα κρίση στο παλάτι – Ο βασιλιάς Κάρολος προσπαθεί να μαζέψει Καμίλα και Γουίλιαμ