Μέχρι στιγμής, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος φέρονται βέβαιοι διεκδικητές, ενώ αναμένονται και άλλες υποψηφιότητες.
Ο νέος παίκτης ακούει στο όνομα Χάρης Δούκας, ο οποίος τυπικά μπορεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά οι πληροφορίες τον θέλουν έτοιμο να καταθέτει υποψηφιότητα εφόσον οι διαδικασίες αποφασιστούν. Πολλοί λένε ότι ο Χάρης Δούκας, λόγω της συνεργασίας του με τον Κώστα Ζαχαριάδη στον Δήμο Αθηναίων, έχει πλεονέκτημα το ότι εφόσον βγει μπροστά και εκλεγεί θα είναι «καλός αγωγός» για μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Το αντεπιχείρημα σε αυτό είναι ότι υπάρχουν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ που δεν βλέπουν με καλό μάτι το διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, όπως δεν έβλεπαν με καλό μάτι και τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα. Για τον κ. Δούκα, πάντως, όλοι λένε ότι θα κάνει και αυτό το βήμα.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα μήνυμα ότι η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και όλοι κατάλαβαν ότι είναι υπέρ της εκλογής αρχηγού μέσα στο 2024, όπως ζήτησε με επιστολή του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι συνεννοήσεις μεταξύ βουλευτών και στελεχών έχουν ήδη ξεκινήσει. Για το ερώτημα αν ο κ. Δούκας μπορεί να είναι συγχρόνως δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και εφόσον βάλει υποψηφιότητα και εκλεγεί, η απάντηση που δίνεται είναι ότι μπορεί.
Προετοιμασίες πάντως έχουν ξεκινήσει και στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Ολα δείχνουν, επίσης, πως η εκλογή νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ή η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη θα αποφασιστεί να γίνει μέσα στο Φθινόπωρο. Οι πρώτες ενδείξεις για τον «οδικό χάρτη» θα προκύψουν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα γίνει την Τετάρτη. Εκεί αναμένεται να δούμε αν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει όπως είναι προγραμματισμένη στις 30 Ιουνίου και αν θα χρειαστεί ή όχι η διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου προηγουμένως.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Το σενάριο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες και ανέφερε αιφνιδιασμό του Νίκου Ανδρουλάκη και εκλογή ηγεσίας στα τέλη Ιουλίου φαίνεται να απορρίπτεται για δύο λόγους:
Πρώτον, επειδή η τακτική του αιφνιδιασμού δεν συνάδει με την υποχρέωση του νυν προέδρου να είναι εκείνος θεματοφύλακας των διαδικασιών και ό,τι αποφασιστεί και συμβεί να μην αφήσει σκιές για τακτικισμούς και μη θεσμικές διαδικασίες.
Δεύτερον, το καλοκαίρι δεν είναι περίοδος για εκλογές, ούτε για τους υποψηφίους ούτε για τους ψηφοφόρους, εκτός και αν συντρέχει εξαιρετικά έκτακτος λόγος. Ο κίνδυνος να σνομπάρουν οι ψηφοφόροι τη διαδικασία αν αυτή αποφασιστεί να γίνει μέσα στον Ιούλιο είναι μεγάλος και αυτό δεν συμφέρει κανέναν.
Τρίτον, εφόσον αποφασιστεί μία κανονική διαδικασία και δοθεί κανονικός χρόνος στους υποψηφίους να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους, αυτό θα είναι προς όφελος του κόμματος. Αν υπάρξουν αιφνιδιασμοί και βιαστικές κινήσεις, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν συγκρούσεις που θα λειτουργήσουν σε βάρος και του κόμματος και των υποψηφίων και του ενδιαφέροντος που μπορεί να έχει η κορυφαία διαδικασία για ένα κόμμα.
Μεθαύριο οι αποφάσεις
Ολες οι πληροφορίες συντείνουν στο συμπέρασμα ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη θα δοθεί η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ευθεία, οργανωμένη και εντεινόμενη αμφισβήτηση που δέχεται από το βράδυ των ευρωεκλογών. Ο κ. Ανδρουλάκης είδε τη Νάντια Γιαννακοπούλου να βάζει θέμα αρχηγού το βράδυ των ευρωεκλογών, διάβασε την επόμενη ημέρα την επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για εκλογή αρχηγού μέσα στο 2024 και όχι με την τήρηση του καταστατικού το 2025, είδε στενούς του συνεργάτες όπως ο Μιχάλης Κατρίνης και η Λία Λιακούλη να τηρούν αποστάσεις και να «μετρούν» τα πράγματα και μία μικρή ομάδα συνεργατών του (Μάντζος, Δουδωνής, Γλαβίνας, Μανιάτης και λίγοι άλλοι) να τον υπερασπίζονται. Αναμένεται λοιπόν, εκτός από τον «οδικό χάρτη» των διαδικασιών που μάλλον θα καταλήξει σε εκλογή αρχηγού μέσα στο φθινόπωρο, να δώσει και την πολιτική του απάντησε σε όλα αυτά, αντεπιτιθέμενος εναντίον των προσωπικών στρατηγικών όσων έσπευσαν να θέσουν θέμα αρχηγού και υπέρ της πολιτικής.