Αυτό φάνηκε από την πρώτη ημέρα, που, κυρίως, οι Ανδρουλάκης, Δούκας και Γερουλάνος, αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, έδειξαν να αναπροσαρμόζουν τη ρητορική και τα πλάνα τους.
«Ολοι θα κριθούν για την προσφορά και τη συνέπεια από τον κόσμο της παράταξης», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, για να θυμίσει ότι η Αννα Διαμαντοπούλου ήταν για χρόνια εκτός ΠΑΣΟΚ. «Τα κόμματα έχουν αρχές και αξίες, τα κόμματα δεν είναι κέντρο διερχομένων, για να φεύγει κάποιος, να πηγαίνει απέναντι και μετά να επιστρέφει πίσω σαν να μη συμβαίνει τίποτα», είπε και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος είπε ακόμα ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συνεργαστεί ποτέ με τη Ν.Δ.», υπονοώντας ότι η Αννα Διαμαντοπούλου είναι κοντά στις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Εγώ δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και από τον χώρο μου, ήμουν πάντα μπροστά στις πιο δύσκολες στιγμές, χωρίς να αλληθωρίσω ούτε δεξιά ούτε αριστερά», είπε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, για να χτυπήσει και αυτή την Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και όσους «φλέρταραν» κάποια στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου επανέφερε ήδη σε πρώτο πλάνο τη συζήτηση-αγκάθι για το ΠΑΣΟΚ περί πολιτικού προσανατολισμού και το δίλημμα «Κέντρο ή Κεντροαριστερά;».
Η έμπειρη πολιτικός, πρώην νομάρχης, πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος, προσπαθεί να απαντήσει σε όσα της καταλογίζουν με το επιχείρημα ότι δεν θεωρεί επόμενο βήμα τις συνεργασίες, θέλει ένα «αυτόνομο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ» και απευθύνεται σε όλους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αυτούς που σε κάποιες εκλογές ή τις προηγούμενες ψήφισαν Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν το κάνει τυχαία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της και τις οποίες συμβουλεύθηκε πριν ανακοινώσει την απόφασή της αναφέρουν ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ θεωρείται πιο «πρωθυπουργήσιμη» σε σύγκριση με τους συνυποψηφίους της, ενώ και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφεται ως δημοφιλής επιλογή. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις, θεωρείται πολιτικά κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει, αν και συνεργάτες της θεωρούν ότι το προφίλ της είναι «όπλο» για τον επαναπατρισμό στο ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρων που στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογές ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη - Ολο το παρασκήνιο
Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι η υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου θα «ανακατέψει την τράπουλα» και δεν αποκλείεται να διευρύνει τη βάση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, κάτι που σίγουρα δεν επιθυμεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ίσως και άλλοι συνυποψήφιοί της.
Για τους αναλυτές, το άνοιγμα της διαδικασίας θα φέρει δεύτερες σκέψεις σε κάποιους υποψηφίους, ενώ θα προκαλέσει νέες συμμαχίες.
Για τη διαφάνεια
Πρώτο δείγμα γραφής για την κ. Διαμαντοπούλου ήταν -μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της- η πρότασή της για συμμετοχή δικαστικών αντιπροσώπων στις εσωκομματικές εκλογές, που έφερε μεγάλη αναστάτωση.
Κυρίως, επειδή αποτέλεσε μία έμμεση αιχμή για τη διαφάνεια των εσωκομματικών εκλογών από το 2004 και μετά, που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται από τη βάση.
Στους συνυποψηφίους της προκάλεσε αμηχανία, αλλά πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής αναφέρουν ότι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η πρότασή της, την οποία παλαιότερα είχε κάνει και ο γενικής αποδοχής συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, θα γίνει αποδεκτή. Ακόμα και αν «επιστρατευτούν» εθελοντές δικηγόροι-μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Ειδήσεις σήμερα
Τροχαίο στα Χανιά: Nεκρή μια 62χρονη – Μηχανή συγκρούστηκε με Ι.Χ
Τα 3+1 χαρτοφυλάκια επιτρόπου για την Ελλάδα
Σάμος: Βρέθηκε ακέφαλη σορός σε βάθος 40 μέτρων στο Κασονήσι – Ίσως ανήκει σε γυναικά από ναυάγιο