Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία στη «γραμμή» που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και έσπευσαν να την υιοθετήσουν αρχικά με σύμπραξη οι 21 βουλευτές της Νίκης και των Σπαρτιατών (για να φτάσουν τις ελάχιστες 15 υπογραφές που ορίζει ο ΚτΒ).
Το νομοσχέδιο, εάν και θα ψηφιστεί επί της αρχής από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, η οποία όμως θα απέχει αρκετά από τις 243 θετικές ψήφους που αριθμούν συνολικά σε κοινοβουλευτική δύναμη τα κόμματα αυτά.
Η μεγάλη πλειοψηφία, πάντως, των διαφωνούντων με την κομματική θέση εκτιμάται από χθες με βεβαιότητα ότι θα επιλέξει να εκφραστεί μέσω της «αποχής» από την ψηφοφορία και όχι της ευθείας καταψήφισης, σε μια προσπάθεια να μη δημιουργηθούν μεγάλα εσωκομματικά ρήγματα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπεραμυνθεί του νομοσχεδίου έχοντας ένα ιδιότυπο debate όχι μόνο με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά του οποίου η ομιλία αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.
Ομόφυλα ζευγάρια: Αποχή επιλέγει ο Πλεύρης – Τι είπε στη Βουλή
Την διαφωνία με το συζητούμενο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας, ο Θάνος Πλεύρης. Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ξεκαθάρισε πως δεν αφήσει η διαφωνία του αυτή να δώσει δικαίωμα εκμετάλλευσης για μικροκομματικούς λόγους, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως δεν θα καταψηφίσει αλλά θα απέχει.
«Δεν μπορώ να ψηφίσω επειδή είναι θέμα συνείδησης, πώς ο ίδιος αντέχεις και αναγνωρίζεις το πολιτικό σου ρόλο. Δεν μπορώ να ψηφίσω τις διατάξεις αλλά ωστόσο θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους», είπε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα είναι μια ιστορική συνεδρίαση αφού θα συζητήσουμε ένα έντονο κοινωνικό θέμα. Έκρινα ως βουλευτής έπρεπε να πάρω το λόγο για να εκφράσω τη διαφωνία μου επί της αρχής, διφωνία αξιών και όχι ομοφοβικού παραληρήματος. Και αυτή τη διαφωνία δεν θα τη χαρίσουμε στους ακραίους ανθρώπους», είπε αρχικά και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κ. Βελόπουλο: «να υπάρχει αρχηγός κόμματος που καλεί να πουν οι βουλευτές αν είναι ομοφυλόφιλος ή όχι; Είναι δυνατό να λέμε τέτοια πράγματα; Και ότι η διαφωνία εκφράζεται από αυτούς τους ανθρώπους; Όχι, όχι».
Ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως διαφωνεί με την ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία και ότι δεν προκύπτει από τη μη υιοθέτηση της νομοθετικής ρύθμισης, ζήτημα ισότητας, ούτε παραβιάζεται κάποιο ανθρώπινο δικαίωμα. «δεν κινδυνεύουν τα παιδιά των ομόφυλων να πάνε σε ίδρυμα, ο βιολογικός γονέας έχει δικαίωμα να υποδείξει ποιος θέλει να είναι επίτροπος. Υπάρχει θέμα όμως ότι μεγαλώνουν με δυο γονείς που ο ένας είναι βιολογικός; Ναι υπάρχει. Δεν θέλω να αναγνωρίσω οικογένεια με 2 πατέρες ή 2 μητέρες. Το παιδί θα έχει ένα γονέα, ο σύντροφος μπορεί να τον αγαπάει πάρα πολύ αλλά δεν είναι αριθμητικό το θέμα των γονέων. Το παιδί χρειάζεται πατέρα και μητέρα», είπε και πρόσθεσε: « το νομοσχέδιο δεν υιοθετεί την woke ατζέντα. Για τη ΝΔ είναι σημαντικό αυτό που γίνεται σήμερα. Είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ΝΔ, γιατί ακούμε να διαφωνούν 10 βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν μιλάνε και από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιος φοβάται τα ύψη. Μας δίνεται η δυνατότητα να βγαίνουμε στα κανάλια να λέμε τις απόψεις μας. Θα μου κάνει εντύπωση άτομα που δεν θα ψηφίσουν από σας αν θα έρθουν να τοποθετηθούν.
Ομόφυλα ζευγάρια: Άννα Καραμανλή και Ευρυπίδης Στυλιανίδης καταψηφίζουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή και Ευρυπίδης Στυλιανίδης, δήλωσαν απόψε (14.02.2024) ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, συμπληρώνοντας στον κατάλογο των ανοιχτά διαφωνούντων του κυβερνώντος κόμματος. Την πρόθεση του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο εξέφρασε νωρίτερα και ο Μίλτος Χρυσομάλλης.
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πότε η έννοια της οικογένειας έχασε την ιερότητά της και φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται οκ ένα παιδί να μην πει ποτέ μαμά ούτε πότε ο βράχος των παιδικών μας χρόνων, ο πατέρας, έγινε ανώνυμο σπέρμα».
«Αν αυτό είναι πρόοδος τότε είμαι συντηρητική και οπισθοδρομική. Αν όμως είναι ένα μοιραίο βήμα για την αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής την διάλυση των δεσμών που ξεκινούν από την οικογένεια και καθορίζουν όλη μας τη ζωή, τότε όχι δεν μπορώ να συναινέσω και γι’ αυτό καταψηφίζω το νομοσχέδιο» συμπλήρωσε.
Απαριθμώντας τους λόγους της διαφωνίας της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι η επίκληση ότι τα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα όταν μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς δεν της είναι πειστικό, όπως δεν θα της ήταν πειστικό και το επιχείρημα ότι τα παιδιά που στερούνται τον ένα και τον άλλο γονιό ή εγκαταλείπονται δεν έχουν κάποιο πρόβλημα.
«Δεν μου είναι επίσης καθόλου μα καθόλου πειστική η επιχειρηματολογία για τις παρένθετες μητέρες, τις ενοικιαζόμενες μήτρες δηλαδή, ή χειρότερα μέσα από κυκλώματα εκμετάλλευσης γυναικών. Μπορεί στο νομοσχέδιο να απαγορεύεται η παρένθετη μητέρα, καθώς όμως θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει κι η παρένθετη μητέρα με ότι αυτό συνεπάγεται» είπε επίσης χαρακτηριστικά.
Τέλος, η κυρία Καραμανλή καταφέρθηκε εναντίον όσων κατηγορούν τους διαφωνούντες βουλευτές σαν ομοφοβικούς και αναχρονιστικούς και κατήγγειλε συνάδελφό της από το κυβερνών κόμμα, ο οποίος της απέδωσε κίνητρα ψηφοθηρίας, όταν δήλωσε ότι τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου.
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε σχετικά με τον νομοσχέδιο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Στηλιτεύοντας τον ορισμό του γάμου ομόφυλου ζευγαριών εναντιώθηκε και αντιθέτως ζήτησε τη στήριξη της τρίτεκνης και της πολύτεκνης οικογένειας.
«Για την Ορθοδοξία ο γάμος είναι το σημαντικότερο μυστήριο, σκληρός πυρήνας του θρησκευτικού δόγματος. Πώς, λοιπόν, γίνεται κάποιος να δηλώνει Χριστιανός Ορθόδοξος αλά καρτ;», είπε. Σε άλλο σημείο τόνισε πως «η διεθνής ατζέντα επιχειρείται να κυριαρχήσει στην πατρίδα μας». Κατέληξε δηλώνοντας στο Σώμα πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ομόφυλα ζευγάρια: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας
Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από Ελληνική Λύση, Νίκη και «Σπαρτιάτες» που είχαν κατατεθεί με αφορμή το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων.
«Είναι ευπρόσδεκτες οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έγιναν από τα τρία κόμματα, όπως και το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Προσπαθούν αυτοί που καταθέτουν αυτές τις ενστάσεις και αυτές τις απόψεις να προκαλέσουν κάποια, κατά την αντίληψή τους, ρήγματα στη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα το πετύχουν.
Η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας είναι αρραγής, έχει αποδειχθεί διαχρονικά, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και έχει δεσμευτεί, έναντι του ελληνικού λαού, να την κάνει ακόμη πιο ευρωπαϊκή. Αυτοί που πρέπει να απολογούνται είναι αυτοί που θέλουν να ξεστρατίσει η Ελλάδα από την Ευρώπη και δυστυχώς, τολμώ να πω ότι τα κόμματα που θέτουν αυτές τις ενστάσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», είπε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Συρεγγέλα: Η πολυφωνία μας βοηθά να προχωράμε μπροστά
Με απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ που αναφέρει ότι η «Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες» ξεκίνησε την τοποθέτηση της η κυρία Μαρία Συρεγγέλα για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας υπενθύμισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την στήριξη της μητρότητας κ.α. ενώ πρόσθεσε: «Θα μπορούσα να σχολιάσω το άγχος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ -πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή- για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Μην ανησυχείτε. Εμείς αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε αποδείξει την ενότητά μας εδώ και 50 χρόνια. Και η πολυφωνία που τόσο κατακρίνετε είναι αυτή που μας βοηθάει να πάμε μπροστά ενωμένες και ενωμένοι. Αντίθετα με εσάς, εμείς δεν επιβάλουμε απόψεις αλλά λειτουργούμε με βαθιά δημοκρατικό τρόπο επιτρέποντας σε όλες τις απόψεις να ακουστούν. Θα μπορούσα να αναφερθώ στα ομοφοβικά σχόλια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Γιατί μπορεί να κατηγορείτε εμάς ότι φλερτάρουμε με την ακροδεξιά, ότι χρειαζόμασταν φροντιστήρια και πόσα άλλα ακούσαμε. Όμως κανένας και καμία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που ήταν σκεπτική ή σκεπτικός προς το νομοσχέδιο δεν προσέβαλε ποτέ κάποιον ούτε έκανε ομοφοβικά σχόλια».
Σύγκρουση Ελληνικής Λύσης – Νίκης
Νωρίτερα, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Νίκης για το ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τον Χριστιανισμό. Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας αναπτύσσοντας τους προβληματισμούς για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι παραβιάζεται το άρθρο 3 του Συντάγματος για την επικρατούσα θρησκεία σπεύδοντας παράλληλα να ψέξει την ΚΟ της Νίκης που στην δική της ένσταση δεν επικαλείται την παραβίαση των συγκεκριμένων διατάξεων.
«Γιατί αυτοί που μας το παίζουν καλοί Χριστιανοί δεν αναφέρονται στο άρθρο για την επικρατούσα θρησκεία μας;» είπε απευθυνόμενος προς το κόμμα του κ. Δημήτρη Νατσιού. Απαντώντας από την Νίκη ο κ. Γιώργος Αποστολάκης είπε «Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι η αναφορά στην επικρατούσα Θρησκεία δεν απαγορεύει στην πολιτεία να ρυθμίζει διοικητικά θέματα. Κάνετε λαϊκισμό ακόμα και σε συνταγματικά ζητήματα. Γελάνε με όσα λέτε στην αίθουσα» για να προσθέσει απευθυνόμενος στο κόμμα Βελόπουλου: «Και κάτι τελευταίο για το χριστιανόμετρο της Ελληνικής Λύσης. Είναι αλήθεια μάλλον ότι εμείς δεν είμαστε τόσο κοντά στον Χριστό όσο εσείς. Γι αυτό και δεν εξασφαλίσαμε την αντιπροσωπεία των επιστολών του»
Έλενα Ακρίτα: Η ισότητα στον γάμο είναι δικαίωμα
«Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα.
Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Στηρίζουμε ένα απαραίτητο βήμα στην ισότητα
«Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε την άλλη άποψη, την άλλη αντίληψη. Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία για ένα θέμα στο οποίο προκαταλήψεις και στερεότυπα αξιοποιούνται από κάποιους, πολλοί εκ των οποίων έχουν και πολύ χρόνο στη δημόσια σφαίρα μόνο για εκλογικούς σκοπούς» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης για να προσθέσει: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα, την άρση των διακρίσεων και την ορατότητα».
Ο ίδιος σημείωσε πως «Μπορεί, όπως ακούσαμε από την εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2, αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχει Υπουργός Επικρατείας 1 και Υπουργός Επικρατείας 2. Ο Υπουργός Επικρατείας 1, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ο Υπουργός Επικρατείας 2, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Αυτές οι παλινωδίες και το πρόταγμα της επικοινωνίας είναι που εντείνουν τελικά το διχασμό στην κοινή γνώμη και επιτρέπουν την ανάπτυξη επιχειρημάτων που δεν στέκουν στη λογική, δεν ταιριάζουν με ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος, δεν βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα”
Η αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα σημείωσε «Με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίζεται μια γονική σχέση ουδέτερη ως προς το φύλο. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών» , ενώ κατήγγειλε το σχέδιο νόμου για προσπάθεια εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας. Από την Ελληνική Λύση ο κ. Παύλος Σαράκης είπε ότι οι προωθούμενες διατάξεις «Αλλοιώνει τον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας».
Η κυρία Έφη Αχτσιόγλου από την Νέα Αριστερά μίλησε για ημέρα νίκης. Ο κ. Πέτρος Δημητριάδης επανέλαβε τις αναφορές περί πληγής του έθνους και δήλωσε ότι οι Σπαρτιάτες θα καταψηφίσουν. Ο κ. Γιώργος Αποστολάκης της Νίκης είπε: «Αντί να ευνοείτε τον ομοφυλόφιλο γάμο με τόσο πάθος, πάρτε μέτρα για τον πατροπαράδοτο γάμο των κανονικών οικογενειών».
Τέλος από την Πλεύση Ελευθερίας ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας σημείωσε: «Δεν είναι βρώμα οι γκέι άνθρωποι δεν είναι βρώμα οι διαφορετικοί, άρα δεν ξεβρωμίζει κανένας τόπος αν πούμε αυτός είναι έτσι και ο άλλος αλλιώς. Είναι άνθρωποι όπως είμαστε όλοι».